Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Nový šéf telerozhlasu Václav Mika: Čo urobím ako prvé?

Suverénne zvíťazil! Najbližších päť rokov bude Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) šéfovať exriaditeľ TV Markíza Václav Mika.

Na včerajšom hlasovaní ho 74 hlasmi zvolili poslanci parlamentu. Mika tak nahradí na šéfovskej stoličke Miloslavu Zemkovú. Debakel utrpel jeho najväčší konkurent, šéf TASR Jaroslav Rezník. Ten v tajnom hlasovaní získal len dva hlasy. Mika sa správu o suverénnom víťazstve dozvedel od Nového Času.

Už ste oslávili svoje zvolenie?

Ak sa dá za oslavu považovať to, že som sa esemeskami a do telefónu podelil o pocity so svojimi najbližšími, tak áno. Ale tak, ako sa poníma oslava u nás, že s čašou vína a priateľmi, tak ešte nie. A v týchto dňoch to ani nemienim osláviť, pretože mám ambíciu sa správať zodpovedne. Zajtra (dnes, pozn. red.) nastane ťažiskový deň a chcem byť koncentrovaný.

Ako ste prijali správu o zvolení? Čo vám prvé napadlo?

Prijal som ju s prekvapením. Paradoxne som ju prijal SMS-kou od jedného z vašich kolegov. Novinári to vedeli skôr, ako som to videl naživo ja. Ako to už býva zvykom... (smiech)

Gratulovali vám politici?

Áno, aj koaliční, aj opoziční. Dokonca aj tí, čo nehlasovali. To považujem za dobrý signál.

Komunikovali ste po voľbe so Zuzanou Ťapákovou, ktorá vás nahradila v kresle šéfky Markízy?

Zatiaľ sme nekomunikovali. Neznamená to, že je nejaký problém, len sme zatiaľ jednoducho nekomunikovali.

A s riaditeľom JOJ-ky Františkom Borovským?

Áno, poslal mi SMS-ku a volal mi, podobne ako väčšina ľudí z vedenia médií. Veď sme všetci starí dobrí známi.

Pred voľbou v parlamente sa objavili informácie, že zástupca CME (majiteľ Markízy) prišiel na Úrad vlády, kde loboval, aby sa riaditeľom RTVS stal jeden z vašich súperov. Máte o tom informáciu?

Isté informácie sa dostali aj ku mne, ale nie priamo v súvislosti so stretnutím pána premiéra s pánom Sarbom. Prirodzene som počul aj vyjadrenia pani poslankyne Vášaryovej, že pán Adrian Sarbu (šéf CME) sa stretol s pánom premiérom v Prahe, čo bolo dementované. Z praxe viem, že keď bol volený riaditeľ Českej televízie pán Dvořák, tak tam bola tiež ambícia komunikovať nevôľu s týmto kandidátom zo strany CME a pána Dvořáka napriek tomu zvolili. Nevylučujem, že takáto ambícia mohla byť aj na Slovensku, ale nemyslím si, resp. neviem o tom, že by sa pán premiér s pánom Sarbom stretol.

Ponúknete pánovi Rezníkovi, vášmu súperovi, aj keď podľa počtu hlasov nie vážnemu, nejaké miesto v RTVS?

Myslíte, že nie vážnemu? Nakoniec, získal o 100% hlasov viac ako v predchádzajúcej voľbe (včera dostal 2 hlasy, v roku 2010 len 1 hlas).

Keď teda zaznamenal takýto progres, plánujete mu ponúknuť nejaké miesto?

Neuvažujem o tom, ale prirodzene nie v tejto súvislosti. Pán Rezník je šéfom TASR a podľa všetkého rešpektovaným.

Čaká RTVS prepúšťanie?

Bude nákladová redukcia. Scenáre hromadného prepúšťania, ktoré prídu v krátkom čase ako blesk z jasného neba, to naozaj nehrozí.

Budete mať teraz vôbec čas na kone, ktorým sa venujete?

Je to jeden z mnohých limitov, ktoré som zvažoval. Ak by podpora kandidovať na túto pozíciu od manželky a mojich priateľov nebola tak jednoznačná, tak by aj moje rozhodnutie vzdať sa všetkých mojich záľub, koníčkov, ale i časti súkromia bolo komplikovanejšie.

Skontaktovali ste sa po zvolení aj s riaditeľom Českej televízie Petrom Dvořákom?

Je na olympiáde v Londýne, ale spojili sme sa.

Na akom spoločnom projekte by mohla STV spolupracovať s ČT?

S Petrom Dvořákom sme si prešli niektoré veci a sme pripravení kreovať a rokovať o podmienkach dlhodobej spolupráce. O akýchkoľvek konkrétnych projektoch je predčasné hovoriť.

Podarí sa STV v dohľadnej dobe natočiť dobrý film, kvalitný dokument, alebo dokumentárny seriál?

Čo sa týka filmovej produkcie, som veľmi opatrný. Viem si však reálne predstaviť úlohu STV ako koproducenta významného hodnotového filmového diela. Dokumentárna tvorba je ešte bližšie k úlohám STV, a o to reálnejšia. Kto iný by mal participovať na dokumentoch, ktoré sú unikátne a z nášho prostredia. To je nezastupiteľná rola.

Myslíte si, že správy o 19-ej majú zmysel? V rovnakom čase totiž začínajú správy aj na Markíze.

Správy v hlavnom vysielacom čase nepochybne majú zmysel. Prvé analýzy ukazovali, že tam došlo k určitému nárastu, ale bolo to len dočasné. Za kľúčové považujem v spravodajstve nielen čas, v ktorom sa vysiela, ale najmä jeho rozsah a obsah. To je tiež beh na dlhé trate.

Má podľa vás Večerníček miesto o 19-ej na Jednotke?

Je to jedna z vecí, ktorej sa budem venovať, ale v kontexte celej vysielacej štruktúry. Nevravím, že mojou prioritou je Večerníček. To by som zavádzal. Deti dnes už majú iné návyky ako pred rokmi. Tie treba rešpektovať a nemožno ich meniť len nejakým rozhodnutím televízie.

Keby RTVS mala peniaze, ktoré programy by kúpila? Ktoré patria na obrazovku verejnoprávnej televízie?

Keby RTVS mala viac peňazí, tak by v prvom rade investovala viac do vlastnej tvorby. Keby sme mali ešte viac peňazí na nákup akvizícií, tak by otázky boli asi nasledovné: Čo je vlastne dostupné pre naše teritórium?  A čo z toho zodpovedá programovým prioritám verejnoprávnej televízie? Komerčné televízie obsadili väčšinu komerčne úspešných formátov a programov zo zahraničia. To nemusí však byť tak dramatický problém. Vzhľadom na to, že poznám väčšinu ľudí z distribučných spoločností a aktuálnu ponuku formátov, pomôže mi to zorientovať sa na trhu rýchlejšie a obrátiť sa správnym smerom.

Budete prvým riaditeľom, ktorý vydrží vo funkcii celé funkčné obdobie?

Nič iné si neželám. Dobrá mediálna práca s výsledkami u divákov a poslucháčov je jediná cesta, ako na to vytvoriť podmienky. To je môj pohľad.

Keby ste mali zhodnotiť svojich predchodcov, ktorý pre STV urobil najviac?

Problém je, že niektorí viditeľne neurobili vôbec nič, niektorí urobili niečo len pre seba a niekto urobil pre televíziu na jednej strane veľa a na druhej strane ju aj poškodil. Napríklad Richard Rybníček je vnímaný ako tvorca, po ktorom niečo ostalo. Na druhej strane na neho tvorivé prostredie kvôli niektorým jeho postupom úplne zanevrelo. V každom prípade je zapamätateľný z oboch dôvodov.

Na pánov Darma a Kubiša (viedli televíziu za Mečiara, pozn. red.) sa nedá nezabudnúť.

To si spomínam, pretože som bol v televíznej rade, ktorá pána Kubiša odvolávala. Na to si samozrejme musím spomenúť (smiech). Nebyť pána Kubiša, tak Markíza nevyzerá tak ako dnes. V čase keď sa Markíza formovala, ľuďom, ktorí mali radi televíziu, otvoril cestu von. Netuším prečo nevytvoril žiadne podmienky na to, aby si kvalitných ľudí udržal – skončili v Markíze, čo som neskôr, v čase, keď som tam prišiel, prirodzene ocenil. Tam som stretol veľa mojich bývalých kolegov, ktorí Slovenskej televízii chýbali a chýbajú. Sú to profesionáli, bez ktorých televízia nemôže dokonale a efektívne fungovať.

Veríte, že títo ľudia sa teraz vrátia späť do STV?

Verím, že časť áno.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!