Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2012 09:37

Danka Barteková: Naučila synovca Denisa hovoriť bronz

Vynervovala celé Slovensko. Strelkyňa Danka Barteková (27) pri olympijskej súťaži v skeete poriadne ponapínala nervy fanúšikov i najbližších.

Bronz získala až v rozstrele s Ruskou Belikovovou. Po súťaži si to od rodiny aj „zlízla“. Jej švagor, takisto strelec a český olympijský víťaz z Pekingu David Kostelecký, jej povedal svoje o tom, ako ich všetkých pri televízore obchádzal infarkt. Všetko zachraňoval syn Dankinej sestry Lenky a Davida Denis, ktorý sa razom naučil bezchybne povedať: „Bronz!“ A to má len rok a štyri mesiace!


„Hneď po súťaži som volala rodičom a sestre, veľmi sa tešili. Švagor, ktorý je už tiež pobalený do Londýna, hovoril, že si aj poplakali. V rámci srandy použil aj pár vybraných slov, aby opísal, čo som im spôsobila za infarktové stavy. Ale to mi vlastne píšu a hovoria všetci,“ smiala sa Danka Barteková.


„Sestra Lenka mi poslala video, ako ich Denis, ktorý má len rok a štyri mesiace, už vie povedať bronz,“ pochválila sa pokrokmi synovca Danka Barteková. Jej výsledok vyvolal naozaj veľké emócie. „Aj Jožko Gönci, s ktorým sme si po súťaži padli okolo krku, priznal, že si poplakal.“

Najviac sa však Danka Barteková tešila spolu s dlhoročným trénerom Jurajom Sedlákom, ktorý ju vedie už od 13 rokov.

„Cítila som neuveriteľnú vďačnosť. Juraj stál za mnou najmä deň pred pretekmi, keď som mala najväčšie problémy, bola som trocha chorá a klesala som na duchu. Dá sa povedať, že medailu som vlastne získala už deň pred súťažou, keď som sa dokázala psychicky pozbierať a skoncentrovať. Práve Juraj mi pomohol, keď mi vysvetlil, čo viem a s čím musím na strelnicu ísť.“ Po vrchole sezóny Danke Bartekovej zábavy ani diskotéky nehrozia. „Čo je to diskotéka?“ hovorí so smiechom.

„Ja nie som ten typ. Oddychujem rada, ale inak, doma. Doprajem si teraz pár dní voľna. Tu v Londýne si užijem atmosféru, pôjdem sa pozrieť na nejaké iné športy a budem to celé prežívať naplno. Ale čakajú ma ešte akademické majstrovstvá sveta, finále SP, takže ešte nepoľavím.“


Na bronz si, prirodzene, podľa tradičnej streleckej zásady aj pripila. „My strelci medaily nezapíjame, my hovoríme, že ich utápame. Áno, počkať, čo som si to dala? Borovičku. Neviem, aká to bola značka, ale dobrá bola...“ smiala sa strelkyňa, ktorá v Londýne kandiduje do komisie športovcov MOV. Bronz by jej mohol vo voľbách pomôcť.

„Neviem, či je dovolené mať pri tomto ,volebnom boji na krku aj medailu, ešte to musím zistiť. Ale mám taký krásny kandidátsky odznak, takže budem chodiť po dedine a budem sa rozprávať so športovcami, tak aby som nejako nadviazala komunikáciu. A ak sa to môže, asi to aj urobím, bola by to celkom pekná pomoc,“ dodala Barteková.

Mohla sa upísať na smrťPrvá medailová oslava sa v Slovenskom olympijskom dome plynulo premenila na autogramiádu. Okrem toho, že sa s bronzovou Dankou chcel každý odfotiť, musela sa aj kde-kade podpisovať. Tričká, autogramkarty aj reklamné panely vo fanúšikovskom dome, kde sa slovenská strelkyňa objavila s gymnastom Samuelom Piaseckým, to všetko nesie od nedele podpis tretej ženy olympijského skeetu.

Najzaujímavejším podpísaným artefaktom v reprezentačnom dome je však obrovská fľaša špeciálneho sektu, ktorý dal na objednávku pripraviť olympijský atašé výpravy Jan Telenský. Šampanské je v troch typoch fliaš - zlatej, striebornej a bronzovej, prirodzene, každý slovenský medailista dostane „to svoje“. Danka z neho ochutnala pri prípitku s prezidentom republiky a vedením výpravy a Slovensko teraz netrpezlivo čaká, až sa bude strieľať korok z fľaše inej farby.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ