Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2012 16:00 | Správy | Domáce správy

Hrdý Fico: Celý svet nám môže závidieť fantastický vzťah s Českom

Česká a Slovenská republika dnes veľmi úzko spolupracujú a kvalita našich vzťahov je taká vysoká, že nám môže závidieť celý svet.

Na nedeľných Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine v okrese Nové Mesto nad Váhom to povedal slovenský premiér Robert Fico. "Nerád by som sa vracal do minulosti, dôležité je, aká je prítomnosť a čo nás čaká v najbližších rokoch. Opierajme sa o fantastické vzťahy medzi ľuďmi bez ohľadu na to, kto bude viesť slovenskú a českú krajinu," reagoval predseda vlády SR na česko-slovenské vzťahy takmer 20 rokov po rozdelení Československa. Fico v príhovore vyzdvihol historické súvislosti meruôsmych rokov, na ktoré už niekoľko desaťročí nadväzuje aj neformálne stretávanie sa Slovákov, Moravanov a Čechov no Veľkej Javorine.

Podľa českého premiéra Petra Nečasa sú vzťahy medzi českým a slovenským národom viac ako priateľské nielen na najvyššej politickej úrovni, ale aj na úrovni vyšších územných celkov, samospráv, občianskych združení a samotných obyvateľov. "Ťažko nájsť v Európe dva národy, medzi ktorými sú tak priateľské a bratské vzťahy, ako medzi Čechmi a Slovákmi," uzavrel Nečas.

Pred asi tisíckou ľudí z oboch strán spoločnej hranice sa s výnimkou prezidentov oboch krajín predstavila kompletná politická špička. Okrem premiérov i predseda NR SR Pavol Paška, predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Milan Štech, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ktorí ešte pred začiatkom slávností položili kytice k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na hrebeni Veľkej Javoriny. "Vždy, keď sem idem, uvedomujem si, ako bravúrne po rozdelení Slováci a Česi zvládli to, že zostali priatelia. Keď sa pozriete na to, v akom stave je svet okolo nás, tak náš príklad je mimoriadna hodnota," povedala pre TASR Němcová.

Podľa predsedu NR SR Pavla Pašku je stretávanie sa Slovákov a Čechov niečo úplne prirodzené. "Niet lepšieho dôkazu, ako ten čas, ktorý uplynul od prvého stretnutia na tomto mieste. Nielen pred 150 rokmi, ale aj pred takmer 20 rokmi, keď sa začala naša samostatnosť. Bolo to precítené, keď naši priatelia spievali českú a potom aj slovenskú hymnu. Mali sme pocit, ako keď sme ju spievali pred rokmi spoločne," doplnil Paška.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?