Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2012 09:23 | Správy | Domáce správy

V Tatrách zachraňovali nemeckých skautov so žalúdočnými ťažkosťami!

Horskí záchranári pomáhali v Nízkych Tatrách skupine nemeckých skautov, ktorí majú žalúdočné ťažkosti. Štyroch hospitalizovali v nemocnici.

V sobotu o 21:45 prostredníctvom linky tiesňového volania 112, boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 11-člennú skupinu skautov z Nemecka. Skauti z nemeckého Hesenska vo veku od 11 do 17 rokov, v sprievode jednej dospelej osoby, boli na vrchu Poludnica v Nízkych Tatrách. Chlapec (12) a dievča (17) pre silné zvracanie a bolesti brucha neboli schopní samostatne zostúpiť. Dvadsaťjeden profesionálnych a dobrovoľných horských záchranárov odišlo nemeckým skautom na pomoc.

Skautov s najhoršími príznakmi otravy jedlom alebo vodou transportovali na nosidlách. Pre blížiacu sa búrku sa záchranári snažili dostať s ostatnými čo najnižšie z hrebeňa. Počas pomalého presunu celej skupiny prišlo nevoľno ďalším dvom skautom - dievčaťu (15) a chlapcovi (13). Zvracali a neboli schopní v zostupe pokračovať. Preto ihneď po ich odovzdaní privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci sa záchranári s nosidlami vrátili ďalším dvom skautom na pomoc. Tých rovnako transportovali a odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Všetci boli prevezení na infekčné oddelenie Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

"Štyria nemeckí pacienti, ktorí boli nadránom prijatí do nemocnice so žalúdočnými ťažkosťami, boli dehydratovaní. Podľa predbežných vyšetrení ide o podozrenie na gastritídu infekčného pôvodu. Všetci dostali primeranú liečbu. Podľa ich slov mali ťažkosti už pri odchode z ich krajiny," povedal pre Čas.sk Igor Čombor, riaditeľ nemocnice v Ružomberku.     

Skauti boli pripravení nocovať v prírode, čomu nasvedčovala ich výbava a aj to, že nemali v podhorí zabezpečené ubytovanie. Bolo to dosť nezodpovedné, najmä pre poveternostné podmienky a blížiacu sa zmenu počasia, ktorú meteorológovia vopred avizovali. Skupinu siedmich skautov transportovali záchranári do Domu Horskej služby v Jasnej, kde im poskytli núdzové ubytovanie aj pre prípad, že by sa ich zdravotný stav zhoršil. O záchrannej akcii, ktorá sa skončila v nedeľu o 5:30 informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke. 

Siedmi skauti, ktorých prichýlili v dome horskej služby v Jasnej, v nedeľu dopoludnia ešte dospávajú rušnú noc. "Viac ako polovici z nich je ešte stále nevoľno," povedal horský záchranár.

Poludnica (1549) je vápencový vrchol na okraji Nízkych Tatier. Týči sa nad podhorskými obcami Iľanovo a Závažná Poruba (okres Liptovský Mikuláš).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?