Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2012 12:00 | Správy | Peniaze

Krutá pravda o našich platoch: Každý ôsmy Slovák zarába 400 €

To, že v porovnaní so zvyškom Európskej únie máme oveľa nižšie platy, sme vedeli už dávno! Teraz však analytici prišli s krutou štatistikou.

Tá ukázala, že každý ôsmy zamestnaný Slovák zarába v hrubom menej ako 400 eur mesačne. Súvisí to nielen so vzdelaním, ale aj s krajom, kde pôsobí. Čo sa týka pohlavia, nízke platy sú doménou žien.

Mesačný priemerný plat Slováka dosiahol vlani podľa Štatistického úradu 786 €. Koľko ľudí však naozaj priemernú mzdu zarába? „Pravda je taká, že na úroveň priemernej mzdy si vlani nesiahli vyše dve tretiny zamestnaných. Hrubá mzda nižšia ako 400 eur, čo je v čistom 337 eur, bola realitou každého ôsmeho Slováka zamestnaného na plný pracovný úväzok,“ priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu.

Hrubú mzdu pod 400 € mesačne zarába až 14 % žien a takýto plat má každý deviaty muž. Podpriemerné platy majú aj mladí ľudia. „Každý tretí zamestnanec vo veku do 19 rokov má totiž plat v hrubom nižší ako 400 eur,“ dodáva Sadovská s tým, že nízky plat súvisí aj s nízkym vzdelaním. Najväčší podiel zarábajúcich do 400 € sa nachádza medzi zamestnancami so základným vzdelaním. Čo sa týka krajov, najnižšie platy sú v Prešovskom, kde v hrubom zarába menej ako 400 € približne pätina zamestnancov. „Ani život a zamestnanie v Bratislave a jej okolí nie sú zárukou výlučne vysokých platov. Aj v tomto regióne vlani totiž muselo vyžiť z platu nižšieho ako 400 eur vyše 9 % zamestnaných,“ uzatvára analytička.

Vláda Roberta Fica tvrdí, že na málo zarábajúcich občanov vo svojich rozhodnutiach prihliada. „Pri konsolidačnom balíčku sme citlivo pristupovali k nízkopríjmovým skupinám a odmietli sme zvyšovanie DPH, čo by sa negatívne dotklo práve obyvateľstva s najnižšími príjmami,“ uviedol Radko Kuruc z ministerstva financií s tým, že aj na ozdravení verejných financií sa budú podieľať najmä vysoko príjmové skupiny obyvateľstva, banky a veľké firmy.

Európska únia je plná absurdností

Priemerný dôchodok v Grécku: 750 €

Priemerný dôchodok najzadlženejšej krajiny eurozóny je len o niečo nižší ako je priemerná mzda na Slovensku. Netreba navyše pripomínať, že penziu v Grécku dostávajú aj ľudia, ktorých u nás čaká ešte niekoľko rokov práce.

Príjem väzňov v Taliansku: 400 €

Sedieť za mrežami a ešte aj zarábať? Aj to sa dá, pokiaľ vás zavreli v Taliansku. Podľa portálu libertatea.ro si väzeň na Apeninskom polostrove dokáže každý mesiac privyrobiť aj 400 €. To je príjem, ktorý u nás nemá približne 12 % ľudí. Minimálna mzda: 1 758 €

Minimálna mzda v Luxembursku: 1 758 €

Dokázali by ste vyžiť zo slovenskej minimálnej mzdy? Vyžiť z luxemburskej minimálnej mzdy by určite nemalo problém viac než 90 % z nás. Tá totiž v minulom roku dosahovala neuveriteľných 1 758 €.

Minimálna mzda v Bulharsku: 124 €

Nie je veľa štátov, ktoré by nám mohli závidieť minimálnu mzdu. No určite nám ju závidia Bulhari. Tá totiž v Bulharsku vlani dosahovala len niečo nad 120 €.

Stačilo by mi 700 €


Maroš Hajduk (26), predavač, Košice - S priemernými platmi na Slovensku je to nejaké čudné. Podľa regiónov a aj povolaní sú totiž obrovské rozdiely. Mňa by uspokojil aj hrubý príjem okolo 700 €, no v súčasnosti beriem v čistom len štyri stovky. Keď zaplatím všetky účty, veľa mi veru na živobytie nezostane...

Koľko zarábame

Mesačný plat v hrubom Percento zarábajúcich
do 400 € 12,38 %
401 - 600 € 25,04 %
601 - 800 € 24,5 %
801 - 1 000 € 15,08 %
1001 - 1 300 € 10,91 %
1301 - 2 300 € 9,37 %
nad 2 300 € 2,72 %
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!