Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2012 08:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Seniori, touto novou taktikou vás falošní synovia oberú o tisíce eur

Podvodníci, oberajúci dôchodcov o úspory, úradujú na juhu stredného Slovenska. Bez zaváhania dôchodcov oberú aj o peniaze, ktoré si odložili na pohreb!

Dôchodkyni Valéri (88) z Lučenca minulý piatok zatelefonoval muž, o ktorom si stará pani myslela, že je to jej syn. Pýtal od nej peniaze na kúpu auta. Kázal jej priniesť všetky peniaze, ktoré má doma, pred vchod. Povedala jej, že pre peniaze pošle kamarátku. Dôchodkyňa pred vchodom neznámej žene odovzdala obálku s 1 100 eurami a zmluvu o účte, ku ktorému má prístup iba jej syn. Žena peniaze vzala a bez slova odišla. Syn dôchodkyne o ničom nevedel.

Ďalší prípad sa stal v utorok. Dôchodkyni Margite (71) z Lučenca zatelefonoval neznámy muž a scenár sa zopakoval. Podvodník sa predstavil ako vnuk, vypýtal si od nej peniaze na kúpu auta a poslal pre ne neznámu ženu, ktorej stará pani dala 2 300 eur. Aj ona neskôr zistila, že sa stala obeťou podvodníkov. Dôchodkyne neznámu, ktorá prišla pre peniaze, opísali ako mladú ženu vo veku 25 až 35 rokov, štíhlej postavy, vysokú približne 160 centimetrov. 

Podvodníčka zobrala aj peniaze na pohreb Podobný prípad sa stal začiatkom júna v Tornali (okres Revúca). Neznámy muž telefonicky kontaktoval dôchodkyňu (76). Predstavil sa ako jej vnuk a pod zámienkou potreby peňazí na kúpu auta ju požiadal o pôžičku. Dôchodkyňa mu povedala, koľko má doma peňazí a tieto mu bola ochotná požičať. Neznámy podvodník jej opätovne zatelefonoval, že pre peniaze nemôže prísť a preto pošle priateľku. O päť minút prišla k nej mladá žena vo veku 25 až 30 rokov, predstavila sa ako priateľka jej vnuka a dôchodkyni povedala, že prišla pre peniaze. Pani jej dala 7 500 eur. Mladá žena sa jej spýtala, či má ešte doma ďalšie peniaze, načo jej dôchodkyňa povedala, že má odložené peniaze na pohreb. Po opätovnom telefonáte "vnuka" z týchto peňazí podvodníkom dala ďalších 5 500 eur. Až potom zavolala dcére a zistila, že jej vnuk je doma a o žiadnu pôžičku ju nežiadal. Dôchodkyňu podvodníci obrali o 13-tisíc eur.

Fiľakovčanka na trik nenaletela

Vo štvrtok sa podvodníci rovnakým spôsobom pokúsili okradnúť dôchodkyňu z Fiľakova (okres Lučenec). Pani však situáciu nepodcenila a páchateľom nenaletela. 

Banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová zdôrazňuje, že obeťami takýchto podvodníkov sú najčastejšie dôchodcovia. Požiadala občanov, aby upozornili svojich rodičov a starých rodičov, aby boli ostražitejší, opatrnejší a v prípade takýchto telefonátov si situáciu okamžite overili u svojich príbuzných a v žiadnom prípade nedávali peniaze cudzím osobám.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov