Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2012 06:00 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Masaker v kine v USA: Batman divákov nezachránil!

Nadšenie z premiéry dlho očakávaného filmu Batman: Návrat temného rytiera v americkom štáte Colorado sa v okamihu zmenilo strach o život.

Priamo počas premiéry vtrhol do kinosály James Holmes (23) v plynovej maske a na vydesených divákov začal bezhlavo páliť z pušky. Bilancia jeho vyčíňania je hrozivá. O život prišlo 12 ľudí, ďalších vyše 50 je zranených. Mladíka polícia krátko po čine zadržala, medzi obeťami je aj množstvo detí a tínedžerov.

Američania sa na premiéru nového filmu o Batmanovi tešili, lístky na predstavenia boli beznádejne vypredané a ulicami sa pohybovali desiatky fanúšikov v kostýmoch hlavného hrdinu. Samotné premietanie však dopadlo ako v najhoršom sne. V jednom z kín v Century 16 Cinema v Town-Center vtrhol počas premietania dlho očakávaného filmu cez núdzový východ do sály James Holmes (23) v nepriestrelnej veste a s puškou v ruke. Na hlave mal plynovú masku ako záporná postava z Batmana, zločinec Bane. Šialenec najprv hodil do sály granát so slzotvorným plynom a potom začal strieľať do ľudí. Podľa očitých svedkov postupoval mimoriadne chladnokrvne a obete si vyberal náhodne.

„Do sály hodil dymovnicu a všetko bolo zadymené. Potom som počula asi 15 výstrelov. Myslela som si, že je to nejaký žart, ale v tej chvíli ľudia začali kričať od bolesti. Ľahla som si na zem a o 20 sekúnd bolo po všetkom. Všetci začali utekať,“ opisuje vyčíňanie strelca svedkyňa.

Ľudia si najprv mysleli, že to všetko je súčasť dobre zorganizovanej veľkolepej šou. Keď však navôkol začali lietať guľky, všetci kričali o pomoc a v kine sa spustil alarm oznamujúci vraždu, pochopili, že čelia šialencovi.

„Najprv to znelo ako petardy. Potom niekto vbehol dovnútra a zakričal, že vonku sa strieľa. Jedno dievčatko trafil do tváre, druhé do brucha, bolo to strašné. Mohlo mať tak deväť rokov a bolo tam s mamou, ktorá bola tehotná,“ povedala americkým médiám Salina Jordanová (19). Medzi divákmi okamžite vypukla panika a krvaví začali utekať von v snahe zachrániť sa. Informácie, prečo mladík zaútočil na ľudí, sa rôznia, výsledok streľby však vyvoláva zimomriavky. Kvôli šialencovi zomrelo až 12 ľudí, deväť z nich priamo na mieste, ostatní podľahli zraneniam v nemocnici. Vyčíňanie odsúdil aj samotný Biely dom. „Hroznou a tragickou streľbou v Colorade som šokovaný a zarmútený,“ reagoval americký prezident Barack Obama.

Jamesa, ktorý je indického pôvodu, krátko nato zadržalo špeciálne komando. Pri sebe mal pušku, pištoľ a granáty, ďalšia zbraň sa našla v kinosále. Muži zákona z obavy ďalších výbuchov evakuovali budovu, pretože mladík tvrdil, že v byte má výbušniny. Tie sa však našli len v bielom automobile značky Hyundai, na ktorom útočník prišiel. V niektorých mestách v Európe premiéru filmu zrušili.

Šialenec zabil aj  6-ročné dievčatko!

Strelec James Holmes, ktorý spustil streľbu na premiére nového filmu o Batmanovi, je už v rukách polície. Mnohým ľuďom spôsobil bolesť a nezabudnuteľnú traumu. Situáciu najhoršie znášajú príbuzní 12 obetí, ale aj vyše 50 zranených. Medzi mŕtvymi bolo aj 6-ročné dievčatko. Strelec zranil dokonca aj 3-mesačné bábätko, ktoré bojuje o život. „Predtým, ako sa všetko vyjasnilo, vyšiel dverami policajt. Videl som dievča postriekané krvou, nemalo na sebe žiadne poranenie, ale nehýbalo sa. Počul som ďalšiu ženu ako telefonuje a hovorí, že to dievčatko malo prestrelený chrbát,“ opísal hrozivý moment svedok Alex Milano.

Šialenec James Holmes

Narodil sa 13. decembra 1989. Počas vyčíňania mal na sebe plynovú masku, nepriestrelnú vestu, dve pištole a pušku. Polícia u neho zaistila aj granáty a slzotvorný plyn. Býval len niekoľko kilometrov od kina, v ktorom spustil streľbu. V jeho aute sa našli výbušniny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!