Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2012 15:10 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Prominentný Mellov právnik: Belizský politik a exminister

Karol Mello má naozaj šťastie. V Belize ho totiž zastupuje najprominentnejší právnik - exminister a bývalý generálny prokurátor Godfrey Smith.


Smith sa narodil v Belize a po vyštudovaní práva a diplomacie sa stal ministrom zahraničných vecí Belize, ministrom obrany, neskoršie ministrom turizmu a informácií. Bol dokonca generálnym prokurátorom a je uznávaným politikom a členom Ľudovej zjednotenej strany, ktorej podpredsedom sa stal v roku 2005. Pôsobil aj v krízovom manažmente. Venuje sa písaniu článkov venovaných právu, polícii, diplomacii, korupcii v politike a v radoch polície. Uvádza na svojej stránke Wikipédia a portál flashpointbelize.com. Túto informáciu potvrdili aj novinári stanice Channel 7 News v Belize.

Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok prerušil vydanie Karola Mella na Slovensko. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke. Podľa Godfreyho Smitha je povolenie Karola Mella na trvalý pobyt v Belize v poriadku a platný. "Má trvalý pobyt, má platné pracovné povolenie, rodinu a manželku v Belize," povedal právnik na pojednávaní najvyššieho súdu v Belize, ktorý v utorok prerušil proces vydania zadržaného na Slovensko.

Podľa právnika 42-ročný Slovák získal povolenia belizských úradov legálnou cestou, preto by nemal byť vydaný, kým nebude mať možnosť vypovedať. K vypočúvaniu by malo podľa vyhlásenia rodiny dôjsť v Belmopane vo štvrtok v ranných hodinách.

Slovenský právnik s Mellom nie je v kontakteMello má nárok v Belize na riadny súdny proces a nie na administratívne konanie, v rámci ktorého by ho miestne úrady vyhostili na Slovensko. Domnieva sa jeho právny zástupca Peter Schmidl s tým, že na proces má nárok v prípade, že skutočne, ako to uvádzajú miestne médiá a aj Mellova rodina, vstúpil na územie Belize legálne s dokladom na svoje meno. "Tu sa natíska otázka, čo robili naše orgány približne rok, keď médiá a verejnosť informovali o tom, že po mojom klientovi intenzívne pátrajú," zdôraznil dnes advokát.

Schmidl nie je, rovnako ako aj ďalší právny zástupca Karola Mella - advokát Ján Gereg s Karolom Mellom v kontakte. "Nie som v kontakte so zahraničnými advokátmi, ani zahraničnými médiami. Ohľadom skutkov, pre ktoré ho obhajujem, neposkytujem informácie nikomu, pretože som viazaný mlčanlivosťou tak, ako mi to káže platný zákon o advokácii. K situácii v Belize sa nemôžem vyjadrovať vecne, lebo problém a ani súdny spis nepoznám," uviedol dnes pre médiá Gereg.

Karola Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Polícia Mella nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší