Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2012 10:00 | Správy | Servis

Aké máme platy? Zarobí vysokoškolák viac ako absolvent strednej školy?

Snom mladého človeka je dobrý plat. Je však potrebné vysokoškolské vzdelanie, či stačí maturita? Podľa prieskumov zarábajú ľudia s titulom viac.

Rezort školstva chce zmeniť externé štúdium, takže ak si chcete rozšíriť vzdelanie popri práci, bude vám to trvať o nejaký čas dlhšie. Nový Čas vám prináša prehľad platov podľa vzdelania. Pracovať na plný úväzok a pritom si dopĺňať vzdelanie - takto mnohí riešia získanie vysokoškolského titulu. Táto forma sa však predĺži ,,Externé štúdium je v prvom rade vzdelávanie popri zamestnaní.

1342774:gallery:false:false:false

Predĺžením jeho dĺžky o jeden rok vytvárame predpoklady na to, aby študenti získali čo najviac vedomostí z daného štúdijného odboru, pretože v dnešnej forme je im v porovnaní s dennými študentmi poskytované štúdium v menšom rozsahu,“ zdôvodnil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Ako dodal, návrh novely zákona je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. ,,Tento návrh sa týka jedného roka v rámci bakalárskeho a jedného v rámci magisterského štúdia, keďže však ide o kreditný spôsob hodnotenia, s dĺžkou štúdia sa spája počet kreditov, ktoré môžu získať skôr,“ upresnil Kaliňák.

Ak zmenu schvália, bude sa namiesto 5 rokov študovať 7 rokov. Otázkou tak je, či sa oplatí investovať čas a peniaze do rozšírenia vzdelania. ,,Ľudia s titulom zarábajú o polovicu viac ako tí s maturitou. Číselne to znamená, že kým stredoškolsky vzdelaní zamestnanci zarábajú v priemere 767 eur mesačne, zamestnanci s vysokou školou majú na výplatnej páske v priemere až 1 142 €,“ povedal Miroslav Dravecký, produktový manažér prieskumu Platy.sk. Ako dodal, rozdiely zaznamenávajú dlhodobo a ani kríza ich nezmiernila. Najväčší roziel je v hlavnom meste a okolí, naopak, najmenej výrazný rozdiel je Prešovskom kraji.

Oplatí sa študovať?

Miroslav Dravecký, produktový manažér prieskumu Platy.sk:

1342757:small:false:false:false

Ako v každej vyspelej krajine aj na Slovensku platí, že študovať sa oplatí. Dlhodobo zamestnanci s vyšším vzdelaním zarábajú viac ako tí, ktorí majú nižšie vzdelanie. Napríklad vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci zarábajú o takmer polovicu viac ako zamestnanci s maturitou. Rozhodovanie o tom, akú strednú či vysokú školu si zvoliť, nie je jednoduché, ale o to dôležitejšie. Vo výraznej miere prispieva k tomu, či si mladý človek po  štúdiu nájde robotu a akú výplatu dostane. Dobre platení sú pracovníci s technickým zameraním v IT, telekomunikáciách, elektrotechnickom priemysle a pod., ale aj špecialisti v bankovníctve a farmácii.

Mnohým ide len o titul

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky:

1342758:small:false:false:false

Dnes nie je raritou, keď absolvent s diplomom siahne po práci, na ktorú postačuje i maturita. Spomedzi  študentov sa však nájdu i takí, ktorí študujú na univerzite iba kvôli dosiahnutiu titulu - ako vstupenke na pracovný trh, a nie kvôli možnosti nadobudnúť schopnosti a vedomosti použiteľné v praxi. Takíto študenti si školu často nevyberajú podľa toho, čo ich zaujíma, ale podľa toho, kde sa dá čo najľahšie vyštudovať a získať titul. Na Slovensku rozhodne stále chýba efektívnejšie  prepojenie medzi vzdelávacím systémom a trhom práce.

1342773:fullwidth:false:false:false


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!