Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Arcibiskup Bezák: Sú za jeho odvolaním peniaze?

Odvolanie arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu môže súvisieť s financiami. Vyplýva to z odpovedí na 11 otázok Vatikánu, ktoré unikli do médií.

Televízia TA 3 včera zverejnila kompletnú komunikáciu Bezáka s Vatikánom. „Ak sa meno ekonomickej poradkyne trnavského arcibiskupa dostalo do Kongregácie pre biskupov, je to neklamný znak toho, akí sú nervózni ľudia, ktorí prišli o svoje dotácie, benefície a zmluvy,“ odpovedá Bezák Vatikánu. Konferencia biskupov Slovenska sa k zverejneným informáciám nevyjadruje.

Vatikán sa v jedenástich otázkach zaoberá nielen Trnavskou arcidiecézou, ale Bezákovi vyčíta stretnutia s osobami s pochybnou minulosťou, to, že ho viac vidieť v džínsach či športovom oblečení ako v sutane, ale aj oslovenie Benedikta XVI. pán pápež. Štyri z jedenástich otázok vyšli na svetlo sveta už cez víkend, včera televízia TA 3 zverejnila kompletné odpovede Bezáka na výčitky Vatikánu, ktoré mohli viesť k jeho odvolaniu z úradu.


Medzi nimi je aj jedna, ktorá sa týkala financií v Trnavskej arcidiecéze a funkcie či platu Bezákovej ekonomickej poradkyne Anny Huščavovej. „Keď som nastúpil do úradu, poprosil som ju o mienku v ekonomických veciach Trnavskej arcidiecézy. Pracuje za oveľa nižší plat ako v minulých pôsobiskách. Jej schopnosti už zachránili arcidiecéze množstvo peňazí z predchádzajúcich zlých zmlúv a jej styky pomohli získať mnoho peňazí od významných darcov,“ píše Bezák v odpovedi. Podľa neho si Anna Huščavová už dávno zarobila na svoju odmenu.

Ak jej meno došlo tak ďaleko, že je známe Kongregácii pre biskupov, je to neklamný znak, akí sú nervózni ľudia, ktorí prišli o svoje dotácie, benefície a zmluvy a vedia, že ak nebude prítomná ako odborná poradkyňa trnavského arcibiskupa vo veciach finančných, všetko sa bude môcť vrátiť do starých koľají. Či nemá cirkev stále problémy s transparentnosťou financií?“ dodáva Bezák. Odvolaný arcibiskup už v máji 2011 poukázal na to, že hospodárky audit v diecéze odhalil aj účty mimo účtovníctva. „Dávali sme už do poriadku také účty,“ reagoval. Koľko peňazí na nich bolo, však vtedy nevedel povedať.


Vatikán mu vyčíta aj čistky v diecéze. Po jeho nástupe do úradu mali byť vymenení štyria kancelári, dvaja ekonómovia a dvaja generálni vikári. „Odišiel len jeden kancelár na vlastnú žiadosť (išlo o kňaza, ktorý pôsobil na úrade pri mojom nástupe do úradu, ešte za pôsobenia Mons. Jána Sokola). Odišiel aj z kňazskej služby so ženou, s ktorou teraz žije. Je jasné, že musel byť nahradený,“ odpovedá Bezák. Aj z ekonómov odišiel len jeden, ktorý abdikoval tri dni pred Bezákovým nástupom. „Situáciu som riešil ekonómom, ktorý pochádzal z rehole kapucínov, ale keďže sa ekonomickým veciam dlhšie nevenoval, po roku sme vybrali vo výberovom konaní súčasného ekonóma,“ uzavrel Bezák.

Komunikácia medzi Bezákom a Vatikánom je z mája tohto roku. Arcibiskup oznámil svoj odchod z úradu začiatkom júla na omši priamo veriacim. Skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu prekáža. Vatikán o dôvodoch jeho odvolania mlčí. Svätý Otec Benedikt XVI. 2. júla odvolal arcibiskupa Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák vymenovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola.


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) zverejnenú komunikáciu Bezáka s Vatikánom nekomentuje. „KBS nemá kompetenciu komentovať čiastkovú internú komunikáciu medzi odvolaným arcibiskupom Bezákom a príslušnou vatikánskou kongregáciou, hoci by išlo o autentický materiál,“ reagoval jej hovorca Jozef Kováčik.

Nielen rifle, ale aj verejné sprchy

Vatikánu neprekážalo iba to, že Bezák má blízko k mladým ľuďom a liberalizmu, ale aj to, že sa ukazuje aj v cvičebnom úbore a rifliach, či dokonca sa sprchuje vo verejných sprchách. Jedna z 11 otázok Vatikánu totiž znie: „Navštevovali ste telocvične, sauny, kúpaliská, verejné sprchy s osobami pochybnej povesti?“ Bezák odpovedal takto: „Otázke nerozumiem. Nechcem pripustiť ponižujúci tón v nej. Neviem vôbec nič o osobách ,pochybnej povesti, s ktorými by som kdesi chodil. Neviem, čo je to ,verejná sprcha, na kúpaliská nemám čas, sauny ma nezaujímajú a do telocvične chodím zásadne sám, pretože cvičenie potrebujem pre veľké bolesti chrbtice. Po skončení cvičenia odchádzam domov. Naozaj nerozumiem položenej otázke a ani nechcem rozumieť podivnému obvineniu. (Počul som, že v Lido di Ostia je pláž, na ktorú môžu chodiť aj preláti z Vatikánu, a to bez toho, aby to vzbudzovalo u niekoho pohoršenie).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil