Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2012 17:00 | Správy | Domáce správy

Robert Fico o peniazoch: Celý život nadštandardne zarábam!

Vláda ide šetriť a vyberať viac peňazí od bežných ľudí. Ale ako je na tom samotný slovenský premiér Robert Fico?

Včera sme zverejnili prvú časť rozhovoru s predsedom vlády Robertom Ficom, kde sa hovorilo najmä o politike a ekonomike. V dnešnej časti premiér prezradí, ako sa boj proti kríze dotýka jeho rodiny. A tiež to, ako je na tom s peniazmi a prečo osobný luxus nepovažuje za prehrešok.


Celej vláde ste na júl zakázali dovolenky, relaxovať budú môcť až v auguste. Kam pôjdete na dovolenku vy?

Buď zostanem na Slovensku a budem sa pohybovať medzi Bratislavou a Malými Levármi, kde máme chatu, alebo pôjdeme do Chorvátska.

Teraz, keď ste opäť premiérom, sa doma asi často nezdržiavate. Ako to znášajú manželka Svetlana a syn Michal?

Syn mi vyrástol medzi prstami - už bude mať 19 rokov a ja som 20 rokov v politike... Vyrastal teda presne v tom čase, keď som sa ja veľmi aktívne venoval politike. Teraz zmaturoval a ide na vysokú školu...


Na právo, ako vy?

Práveže na právo nie, ale je to jeho rozhodnutie... Dúfam, že sa nebude hnevať, keď to prezradím, že chce ísť študovať ekonomické smery. A pokiaľ ide o manželku, pozrite, ja som ženatý od roku 1988. Za ten čas sme si vytvorili mechanizmus fungovania. Ja sa nemusím pozerať na hodinky, aby som neprišiel neskoro, lebo inak dostanem panvicou po hlave. Je tu veľká miera tolerancie zo strany mojich blízkych, čo je dôležité. Klamal by som, keby som povedal, že vediem štandardný život...

Však práve, o politikoch, ktorí sú hore, si ľudia myslia, že nevedia, ako žije priemerný občan. Vy to viete?

Súhlasím, že chybou mnohých politikov je, že nie sú v kontakte s verejnosťou. Ja však patrím medzi tých, ktorí nemajú problém ísť cez víkend do dedín, kde určite nemám šancu vyhnúť sa ľuďom. Okrem toho mám rodinu, sú to obyčajní ľudia... Ja viem ako Slováci žijú, niekedy je to zázrak, že vyžijú. Na Slovensku má 66 percent ľudí plat okolo 500 eur.

A nie je čudné, že viacero členov vašej sociálnodemokratickej vlády, ktorá o sebe tvrdí, že je na strane chudobných, sú skutoční boháči s miliónovými majetkami?

Pozrite, sociálna demokracia je predovšetkým o solidarite. O tom, či tí ľudia, ktorí majú viac, sú pripravení podieľať sa na tom spoločnom vo väčšej miere ako tí, čo majú menej... Niekedy sami politici vytvárali o sebe falošnú predstavu, že sú chudobní, že prišli z ulice... Ja naozaj pochádzam z dedinského prostredia, nikdy som sa nehanbil povedať, že môj otec bol robotník v topoľčianskom Mieri a mama predavačka v obuvi. Ale získal som vzdelanie a celý život nadštandardne zarábam. Nebudem sa teda tváriť, že si nemôžem kúpiť topánky, oblek alebo hodinky. To by bolo falošné. Nezáleží na tom, či je politik bohatý, ale ako využíva svoju moc. Niektorí to vnímajú ako nástroj na posilnenie vlastného postavenia, iní ako možnosť rozhodovať a riadiť chod krajiny.

V tejto súvislosti mi napadá - máte v peňaženke vôbec nejakú hotovosť ako bežní smrteľníci?

Samozrejme. Ja som človek, ktorý príliš nevyužíva vymoženosti modernej doby, ako sú napríklad platobné karty.

Koľko tam teda máte?

Asi 200, 250 eur. Ale keď to trochu pritiahnem za vlasy, v pozícii predsedu vlády v podstate ani nemusím mať pri sebe hotovosť. V zmysle zákona mám zabezpečený servis, ktorý mi umožňuje plne sa koncentrovať na prácu. Na úrade vlády mám obedy, mám služobný mobil, šoféra s autom... Ešte aj keď chcem zaplatiť v nejakej reštaurácii, tak veľakrát odo mňa nechcú peniaze, že stačí, keď sa im podpíšem do knihy prianí a sťažností... Je to veľmi milé. Samozrejme, vždy sa snažím zaplatiť, len niekedy musím zvažovať, aby som odmietnutím dobre mieneného gesta neurazil personál.

Štandardné tiež nie je, že stále nebývate vo vlastnom. Ale vraj byt, ktorý vám ako premiérovi náleží, chcete opustiť. Konečne sa teda idete sťahovať?

To, kde teraz bývame, je normálny 4-izbový byt v činžiaku, ktorý patrí ministerstvu zahraničných vecí. Zo zákona mám právo bezplatne užívať zariadený byt. Keďže však chcem, aby každý ukázal mieru solidarity, rozhodol som sa tento byt vrátiť ministerstvu. Aby sa potom mohol normálne komerčne prenajať. Keďže som v tomto byte býval aj predtým, ako som sa stal druhýkrát premiérom, viem, že takto môžem štátu ušetriť nemalé peniaze.

Koľko?

Mesačne sme platili nájom 2 100 eur, teda za štyri roky to vychádza okolo 100 000 eur, ktoré štát takto získa. A ja si za svoje vlastné peniaze zadovážim iný byt., ktorý však musí spĺňať isté štandardy štátnej reprezentácie.

Teda musí byť luxusný.

Musí to byť byt, kam môžem pozvať aj zahraničných partnerov. Najväčšia pocta, akú zahraničnej návšteve môžete preukázať, je pozvať ju k sebe domov a pripraviť jej napríklad večeru, alebo si iba dať spolu pohár vína.

Už viete, kam sa sťahujete a kedy?

Mám vyhliadnuté dve-tri lokality, chcem si to však prenajať, nie kúpiť. Budem to musieť vyriešiť do konca augusta, lebo potom zase nebude čas.

Bude to však asi za viac ako za tých 2 100 eur mesačne, že?

Závisieť to bude od typu bytu a lokality. Viete, aký mám plat (asi 4 500 eur, pozn. red.), a môžem povedať, že moja manželka má vyšší príjem ako predseda vlády Slovenskej republiky. Nemyslím, že toto rozhodnutie by som musel nejakým špeciálnym spôsobom obhajovať. Sú to moje peniaze, ktoré som zarobil ja a ktoré zarobila moja manželka.

Premiérom ste už druhýkrát, veľa mét vám už nezostáva. Uvažujete nad tým, že by ste kandidovali raz aj na prezidenta?

Otvorene hovorím, že určite je to niečo, čo by malo lákať každého politika. Momentálne som predsedom vlády. Všetko ukáže rok 2014.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia