Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2012 08:35 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Gašpar prehovoril o lapaní Mella: Ako sa dozvedeli o jeho zadržaní?

Opäť je v rukách polície! Nový Čas zistil, že najhľadanejšieho Slováka Karola Mella (42) zatkli v štáte Belize v strednej Amerike v stredu 11. júla.

Informáciu  potvrdil Novému Času aj slovenský policajný zdroj. Karola Mella transportovali vo štvrtok 12. júla do hlavného mesta Belize Balmopanu. Tam bol odovzdaný do rúk Interpolu. 

Kládol Mello odpor?

"V stredu 11. 7. večer dostala ústredňa Interpolu na Slovensku informáciu, že v Belize bol popoludní tamojšieho času chytený pravdepodobne Karol Mello. Najbližšie hodiny prebiehala identifikácia tejto osoby na základe fotografií či odtlačkov prstov, ktoré potvrdili, že ide o hľadaného Mella," povedal na dnešnej tlačovej besede policajný prezident Tibor Gašpar.

"Začiatkom roka 2012 sme sa zapojili do pátracej akcie celosvetového významu Infrared, do ktorej sme dali najhľadanejšie osoby zo Slovenska. Na prvom mieste figuroval práve Mello. Ostatné mená nebudeme zatiaľ z taktických dôvodov zverejňovať," informoval Gašpar.

"O zatknutí Karola Mella máme zatiaľ iba čiastkové informácie. Teda neviem zatiaľ povedať, s kým bol pri zatýkaní, či kládol odpor. Bližšie budeme informovať začiatkom budúceho týždňa," spresnil Gašpar.

Pošlú poňho vládny špeciál? Použitie vládneho špeciálu je posledná možnosť ako dopraviť zadržaného Karola Mella. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák. Preveríme všetky možnosti a chceme nájsť najlacnejšiu a najrýchlejšiu.

"V týchto hodinách prebiehajú rokovania, akým spôsobom, v akom čase a na základe akých zákonných podkladov bude Karol Mello  odovzdaný slovenským orgánom. Je tu aj taká možnosť, že bude dopravený vládnym špeciálom," potvrdil aj Gašpar na tlačovke.

Vydajú nám Mella?Otázne však je, kedy a akým spôsobom sa Belize rozhodne najhľadanejšieho Slováka vydať do rúk slovenskej spravodlivosti. S týmto štátom totiž nemáme zmluvu o extradícii, teda o vydávaní zločincov do krajiny, kde sa dopustili trestného činu. "Slovenská republika nemá podpísanú zmluvu o extradícii so štátom Belize. Gestorom problematiky spojenej s vydávaním osôb je Ministerstvo spravodlivosti SR. Extradícia môže byť vykonaná aj na základe špecializovaných mnohostranných zmluvných dokumentov. So žiadosťou o bližšiu informáciu, ktoré takéto dokumenty zaväzujú aj Belize a či sa dajú v konkrétnej situácii vyžiť, je potrebné obrátiť sa na Ministerstvo spravodlivosti SR," povedal pre Nový Čas Boris Gandel z Ministerstva zahraničných vecí. Všetko teda záleží od obojstrannej dohody medzi našim ministerstvom spravodlivosti a Belize.

Ministerstvo ani Mellov advokát o ničom nevedia

Ministerstvo spravodlivosti ešte nebolo oficiálne informované o stredajšom zadržaní Karola Mella. "Zatiaľ sa preto k prípadu nebudeme vyjadrovať," informovala rezortná hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Nové informácie nemá ani advokát Mella Peter Schmidl, ktorý sa o zatknutí svojho klienta dočítal v novinách. "Nie sme v kontakte, ale vyzerá to tak, že čoskoro budeme," povedal.

Venezuela, Kosovo, Česko, Poľsko aj BelizeVenezuela, Kosovo, česká metropola Praha, moravské Brno, či poľský Krakov! To boli podľa zdroja Nového Času destinácie, kde sa mohol skrývať. Karol Mello bol v kontakte so svojim kumpánom Viliamom Mišenkom. "Pohyboval sa aj po Prievidzi, dokonca sa v meste objavil v deň menín svojho syna," uviedol zdroj.

Jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová, sa po tom ako sa dal v máji 2011 opäť na útek, vykašľala na sľubnú kariéru. Rozhodla sa odstúpiť od zmluvy, ktorá jej zabezpečovala účinkovanie v markizáckom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Je pravdepodobné, že spolu so synom Ivanom Olegom doprevádzala svojho milovaného na úteku.

Priebeh kauzyVyšetrovateľ Karola Mella obvinil z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec († 10) a žena († 30).

Pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006.  Mello bol na úteku od novembra 2006. Spolu s ním utekala aj jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová so synom Ivanom Olegom. Prípad vraždy chlapca a ženy je na súde.

Mella zadržali 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. V dome, kde žil s partnerkou a synom, kriminalisti zaistili niekoľko mobilných telefónov a viaceré dokladov totožnosti.

Tamojšie justičné orgány ho v na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli 29. apríla a sudca ho posadil do väzby.

Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby na slobodu. Aj keď prokurátor Peter Šufliarsky vedel, kedy bude súd na neverejnom zasadnutí rozhodovať, policajtom to nepovedal. Tí teda neboli pripravení Mella po tom, ako opustil brány väznice monitorovať.

Vyšetrovateľ obvinil Mella z ďalšej vraždy, Jozefa Gudábu († 46), ktorá sa stala v marci 2003  v Bojnej. Jeho telo vykopali policajti vo februári 2011.

Podľa polície sa na skutku podieľal  aj Viliam Mišenka a na mieste činu bol aj jeho synovec Jozef Mišenka.

Prokurátor Peter Šufliarsky žiadal na súde vydanie zatykača na Mella, ktorý si aj 15. júla 2011 osobne vyzdvihol, ale policajtov o tom neinformoval. O vydaní zatykača sa dozvedeli až 18. júla z médií. Akciu na zadržanie Mella polícia tak označila za zmarenú.

Námestník generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka 22. júla 2011 vyhlásil, že Mello sa skrýval v Kosove. Cez médiá mu tak dal signál, že polícia vie, kde je, a ohrozil tak aj život informátora. Podľa zdroja Nového Času spolu s Mellom bol v Kosove aj jeho kumpán Viliam Mišenka.

Vo februári 2012 média priniesli správu, že Mella obvinili z ďalšej vraždy, ktorá sa stala v októbri 1996. Pri požiari chatky v obci Nemečky, okres Topoľčany zomrel František Marko († 48). Kriminalisti jeho telo exhumovali a Mella obvinili z vraždy. Podľa polície sa na skutku podieľal aj Viliam Mišenka.

V máji 2012 policajti prišli na stopu podozrivým z vraždy bosa podsvetia Petra Čongrádyho († 36) alias Čongiho, ktorá sa stala v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke.

Vyšetrovateľ obvinil päť ľudí medzi nimi aj Mella a Viliama Mišenku. Policajti pracujú s verziou, že Mello bol strelcom.

Český denník Mladá fronta Dnes pred časom získal záber zo známej pražskej pivnice U Zlatého tygra na ktorom je  Karol Mello. V krčme sedí so skupinou mužov vo výraznom červenom tričku, popíja pivo vo verejnej časti podniku. „Podľa našich zdrojov je fotka z jesene 2011. Urobil ju podnikateľ Čestmír Vašák, ktorý je spolumajiteľom nevestinca Escade v pražských Nusliach,“ povedal pre Sme reportér Jaroslav Kmenta. Fotografiu zverejnili 10. júna 2012.

Kto je Vilam Mišenka?


Mellov komplic je obvinený okrem spomínaných vrážd aj z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku († 34), ktorá sa stala  v júli 2010 a aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku († 38), ktorého zavraždili na jeseň 2001 v Sládkovičove. Spolu je tak obvinený zo štyroch vrážd. Mišenka je tiež na úteku. Podľa zdroja Nového Času má kontakty a zázemie vo Venezuele. Je teda pravdepodobné, že sa ukrýva práva tam.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!