Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2012 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tonko z Extrémnych rodín zúri: Trestné oznámenie!

Extrémne rodiny síce už skončili no situácia okolo relácie sa začína poriadne vyostrovať a bude mať zaujímavú dohru.

Televízia Joj dostala totiž mastnú pokutu 25-tisíc € od Rady pre vysielanie a retransmisiu za odvysielanie dvoch epizód Extrémnych rodín, v ktorých podľa nich došlo k zásahu do ľudskej dôstojnosti.


Nielenže sa proti tomuto verdiktu bráni samotná Jojka a chce rozhodnutie napadnúť na Najvyššom súde, no podľa informácií Nového Času zvažuje, že podá trestné oznámenie aj hlavný aktér kontroverznej šou Tonko (28). Ten sa svätosväte bráni, že v žiadnom prípade nie je mentálne postihnutý tak, ako tvrdí Rada!

Rada pre vysielanie a retransmisiu vyrubila Jojke pokutu 25-tisíc €. „Ide o diel, kde Tonko, mentálne postihnutý chlapec, vystupuje. Rada vyhodnotila, že nielen on sám sa zosmiešňuje, ale aj komentáre, ktoré sú nahrávané televíziou. Zosmiešňujú jeho dôstojnosť,“ povedal Novému Času vedúci Rady Miloš Mistrík. Jojka je z vyjadrení Rady pohoršená a pre Nový Čas sa vyjadrila, že Tonko a jeho rodina sú veľmi milí a slušní ľudia. „Mrzí nás, že sú takto vťahovaní do tejto kauzy. Označovať niekoho bez poznania zdravotného stavu za mentálne postihnutého je maximálne neprofesionálne a nemorálne,“ povedal Novému Času Jozef Gogola, vedúci PR Jojky.

Dotknutý sa cíti však aj samotný Tonko. „Je do krvi urazený. Má vraj iba rečovú chybu, ktorá je jeho jediným hendikepom, preto ho nahnevalo, že ho označujú za mentálne postihnutého, ako to urobili členovia Rady,“ povedal Novému Času zdroj z okolia šou a dodal: „Tonko sa vyjadril, že jeho rečová chyba a jednoduchšia povaha predsa nemôžu byť prekážkou toho, aby mohol účinkovať v relácii.“ Koniec koncov Hlohovčan sa so svojimi rodičmi do relácie prihlásil aj kvôli peniazom, chcel im totiž finančne pomôcť. Neobyčajná rodinka podľa informácií Nového Času dostala za účinkovanie v šou honorár 160 eur, čo je summa summarum 800 eur za 5 dielov.

Nový Čas kontaktoval aj Radu s otázkou, či má nejaké dôkazy o tom, že Tonko je mentálne postihnutý. „Pri rozhodovaní Rada posudzovala obsah a spôsob spracovania predmetnej relácie a vyhodnotila, že nimi došlo k zásahu do ľudskej dôstojnosti účinkujúceho Tonka a jeho matky,“ povedala hovorkyňa Rady Lucia Jelčová, ktorá teda nepotvrdila, že by mala Rada akékoľvek dôkazy o Tonkovom zdravotnom stave. Televíziu rozhodnutie Rady poriadne naštvalo a celú vec chcú pohnať pred súd. „Rada pre vysielanie a retransmisiu sa zaradila k ďalším subjektom na trhu, ktoré si na Tonkovi a jeho rodine z relácie Extrémne rodiny budujú svoje PR a stavajú sa do pozície morálnej autority. My toto rozhodnutie považujeme za nezákonné a preto ho napadneme na Najvyššom súde,“ uzavrel Gogola.

Vojna, ktorá sa začala medzi Radou a televíziou, bude mať teda súdnu dohru a podľa zdroja Nového Času si už Tonkova rodina zháňa aj právnika.

Názor právnika

JUDr. Juraj Bizoň: „Spor medzi správnym orgánom, ktorý vykonáva štátnu reguláciu v oblasti televízneho vysielania a obchodnou spoločnosťou, ktorý sa začne týkať zdravotného stavu nejakého občana, môže byť považovaný za zásah do práv na ochranu jeho osobnosti. Každá fyzická osoba má právo na ochranu svojho mena, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti. Nemôže si nikoho nikto, ani štátny orgán, spredmetniť ako vec a rozoberať verejne jeho zdravotný stav. Nikto nemá právo označiť niekoho za mentálne postihnutého bez toho, aby mal o tomto reálny medicínsky dôkaz .Nevylučujem, že i v prípade, ak by takýto medicínsky dôkaz v rukách legálne mal, medializovanie zdravotného stavu občana, môže to byť vážnym zásahom do práv na ochranu jeho osobnosti.“


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František slávi svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!