Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2012 11:00 | Správy | Peniaze

Rivalita východ vs. západ: Štát najviac ťahajú zamestnanci z Bratislavy!

Rivalita medzi Bratislavčanmi a východom Slovenska je známa. Po zverejnení čísiel, kto koľko odvádza na daniach, sa zmení na boj Bratislavy so zvyškom krajiny. 

Ľudia pracujúci v hlavnom meste zaplatili vlani na dani z príjmu takmer toľko ako ostatné regióny dokopy. Zatiaľ čo „Bratislavčania“ dali Slovensku takmer 105-miliónový príspevok, najmenej dal štátu Prešovský kraj - len takmer 10,5 milióna €. Prečo tie úvodzovky? Nie všetci zamestnanci v Bratislave tu majú aj trvalý pobyt, časť ich daní teda ide do miesta ich trvalého bydliska.

Najviac na fungovanie krajiny a do štátnej pokladnice prispieva Bratislavský kraj, dá sa povedať, že metropola ťahá celé Slovensko. Na účty daniarov v hlavnom meste bolo za minulý rok na dani z príjmu fyzických osôb vyzbieraných neuveriteľných viac ako 826 miliónov €, suma takmer taká veľká ako v zostávajúcich siedmich regiónoch Slovenska dohromady.

Väčšina z tejto sumy zostáva v obci, do štátnej pokladnice dala Bratislava takmer 105 miliónov €. Na druhom mieste skončil košický región, ktorý však na fungovanie štátu dal len takmer 20 miliónov €. Na chode krajiny sa najmenej podieľa Prešovský kraj, ktorý z dane z príjmu odvedie štátu len takmer 10,5 milióna €. Čísla daňových úradov ako prvý zverejnil portál tvnoviny. sk.

Nový Čas oslovil analytika s otázkou, prečo je taký výrazný rozdiel medzi príspevkami do štátnej pokladnice. „Výška dane z príjmu súvisí s výškou príjmov. Človek s nízkymi príjmami platí nižšie dane. Vyššie dane teda zaplatia skôr ľudia, ktorí viac zarábajú a aj na štatistikách je vidieť, že takí ľudia žijú najmä v Bratislave,“ vyjadril sa Peter Goliaš, riaditeľ inštitútu Ineko.

Nie všetky peniaze, ktoré sa na dani z príjmu fyzických osôb v Bratislave vyberú, tu však aj zostanú. Niektorí zamestnanci síce pracujú v hlavnom meste za vyšší plat, trvalý pobyt však majú inde. „Dokopy sa na dani z príjmu vyzbieralo 1,7 miliardy €. Ide aj o dane, ktoré odvádzajú zamestnávatelia za svojich zamestnancov, ktorých trvalý pobyt môže byť aj mimo sídla firmy. Tie sumy idú akoby do jedného, vreca‘, z ktorého 12,7 percenta ostáva štátu a zvyšok je následne podľa zákona prevádzaný na mestá a obce a VÚC podľa trvalého bydliska daňovníka,“ povedala Miroslava Slemenská, vedúca komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva.

V Bratislave sú síce najväčšie príjmy aj daň z príjmu, sú tu však aj najvyššie náklady na život. Zatiaľ čo životné potreby priemerného Bratislavčana stoja takmer 400 € na mesiac, človeku v Prešove stačí na živobytie priemerne mesačne len takmer 260 €.

Bratislavčan Lukáš (20)

1336167:article:true:true:true

čistý zárobok 600 eur
náklady na ubytovanie a stravu 200 eur
náklady na seba, oblečenie, zábava 150 eur
každý mesiac ušetrí

250 eur

Košičanka Mariana (23)

1336166:article:true:true:true

čistý zárobok 400 eur
náklady na ubytovanie a stravu 200 eur
náklady na seba, oblečenie, zábava 100 eur
každý mesiac ušetrí 100 eur

Aké sú výdavky na život v jednotlivých krajoch

Dane idú do trvalého bydliskaPrvenstvo Bratislavského kraja v rebríčku (podľa vyzbieranej dane z príjmu fyzických osôb) si vysvetľujeme jednoznačne vyššími platmi ako v iných regiónoch. Kým priemerná mzda Bratislavčana predstavovala vlani niečo vyše 1 000 €, tak v ostatných regiónoch sa pohybovala od 608 € v Prešovskom kraji po 735 € v Trnavskom kraji. Vyššie príjmy znamenajú aj vyššie zaplatené dane. „Zároveň sa Bratislavský kraj vyznačuje najnižším podielom ľudí bez práce. A to ešte mnoho ľudí, ktorí majú trvalé bydlisko v inom, vysokou mierou nezamestnanosti zmietanom regióne, pracuje práve v Bratislave. Títo ľudia síce zarábajú v Bratislave, no ich daň z príjmu sa štatisticky započítava do regiónu, v ktorom majú trvalé bydlisko,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Kto koľko dostane z dane z príjmu

12,7 % z cash platieb ide štátu
21,9 % vyššie územné celky
65,4 % obce

Dane z príjmu fyzických osôb v jednotlivých krajoch

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!