Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2012 13:00 | Správy | Domáce správy

Jozef z Dedinky mal v oku 10 cm červa! Ako sa tam dostal?

Keď prišiel Jozef Zmatek (72) z Dedinky (okr. Nové Zámky) do Nitry na očné oddelenie s tým, že ho bolí oko, personál ani len netušil, čoho sa dočká.

Ako sa napokon zistilo, dôchodca mal v oku asi 10 cm dlhého červíka. Rovnaký šok zažili pred pár dňami aj lekári v indickom Bombaji. Keď správa o tom, ako lekári vytiahli Indovi Krishnamurthymu (75) z oka až 13-centimetrového živého červíka, obletela svet, mnohí sa tomu nestačili čudovať. O pár dní sa však podobný prípad stal aj na Slovensku. „Bolesť v oku som zacítil v stredu, ale kvapkami som si ho vypláchol a dúfal, že to prejde. Keďže mi to nepomohlo, na druhý deň sme išli na pohotovosť do Nitry, lebo v Nových Zámkoch je zrušená. Došli sme tam takmer o desiatej hodine večer a bola tam iba sestrička. Pozrela sa mi na oko a zbadala, že sa mi v ňom niečo hýbe,“ spomína na neuveriteľný zážitok čulý dôchodca.

Keďže sestra videla v televízii reportáž o Indovi, podľa slov Jozefa Zmateka zostala ako obarená. Po zistení, čo má Jozef v pravom oku, vraj takmer spadla z nôh aj privolaná lekárka. Po zákroku, ktorý trval len niekoľko minút, sa ukázalo, že v oku je skutočne tenký červík. „Mal dĺžku asi 10 cm. Po operácii sa mi uľavilo, no ako sa mi dostal do oka, nedokázal vysvetliť nikto. Lekárka mi po zákroku dokonca povedala, že ide domov a dá si dve deci vínka, lebo takéto niečo vo svojej praxi ešte nezažila,“ dodal s úsmevom dôchodca.


Jozef Zmatek netuší, ako sa mu dostal červík do oka, ale ako sám priznal, dúfa, že žiadneho iného v tele nemá. „Doteraz som bol zdravý ako repa a k lekárovi som chodil len na pravidelné prehliadky. Verím, že týmto sa moje trápenie s červíkmi v tele skončilo.

Či mal Jozef v oku vlasovca očného (Loa loa), ukážu až laboratórne vyšetrenia. Niekedy totiž uplynie aj niekoľko rokov, kým sa z lariev stanú dospelé červy dlhé 3 až 7 cm. Loa loa sa vyskytuje najmä v trópoch. „Ale veď ja som nikde nebol, tak ako som ho dostal?“ nechápavo sa pýta dôchodca.

Odborníci tvrdia, že vlasovec očný sa u nás nevyskytuje a nedorastá do 10 a viac centimetrov. Otepľovaním sa však klimatické podmienky menia, s čím môžu súvisieť aj rôzne nové ochorenia. Je teraz už len na lekároch, aby vyriešili, odkiaľ sa záhadný červ v Jozefovom oku zobral.

Podobný prípad sa stal v Indii


V Indii nie je žiadnou zvláštnosťou, ak má niekto v tele parazitujúceho červa. Aby sa však 13 cm dlhý parazit ocitol až v oku, tak to je silná káva aj v tejto krajine. No koncom júna sa s takým prípadom stretli v jednej z nemocníc na predmestí Bombaja. S bolesťami oka tam prišiel 75-ročný Krishnamurthy z Mulundy. Nepríjemné trhanie a bolesť pociťoval v ľavom oku už dva týždne. Prvý oftalmológ, ktorého navštívil, mu predpísal očné kvapky. Tie však nepomohli, preto Krishnamurthy vyhľadal ďalšieho lekára. Ten zistil, že pod spojivkou sa mu usadil parazit, ktorý stále žil. „Bol som v šoku, keď mi lekár oznámil, že mám v oku živého červa a musím podstúpiť operáciu,“ povedal Krishnamurthy pre regionálny denník Mumbai Mirror.

Celá procedúra s odstránením červíka z oka trvala 20 minút. Podľa bombajských lekárov sa červík dostal s najväčšou pravdepodobnosťou krvou do oka až z čriev. Aj keď sa s podobnými prípadmi stretli, Krishnamurthyho prípad považujú vzhľadom na dĺžku parazita za extrémnu vzácnosť. „Nikdy parazit nebol taký dlhý ako tento,“ povedal očný chirurg Seetharaman z nemocnice Fortis v Mulunde.

Čo je Loa loa?

Vlasovcom očným (Loa loa), ktorý spôsobuje loalózu, je nakazených približne 13 miliónov ľudí na svete, najmä v strednej Afrike. Ide o nitkovitú hlístu dlhú 3 až 7 cm, ktorá parazituje v podkožnom väzive, ale aj pod očnou spojivkou. Medzihostiteľom je ovad z rodu Chrysops, ktorý do tela hostiteľa vyvrhne larvy, ktoré dospievajú a rodia živé larvičky. V ľudskom organizme môže žiť 5 až 12 rokov. Ochorenie sa prejavuje ťažkými zápalmi spojiviek a poruchami videnia. Vlasovec je v oku niekoľko dní dobre pozorovateľný. Potom zmizne a môže sa objaviť v druhom oku alebo kdekoľvek v podkoží.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?