Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2012 10:00 | Správy | Servis

Dôchodcovia, pozor! Toto sú triky, ktoré na vás podvodníci skúšajú

Nezaháľajú ani počas leta! Podvodníci nepoznajú prázdniny a dôverčivosť seniorov skúšajú aj počas letných mesiacov.

Za slušným oblečením a milým správaním sa skrývajú nečisté úmysly. Práve teraz, počas letných dovoleniek, často zostávajú dôchodcovia bez príbuzných, keďže sú vycestovaní v zahraničí. Nemajú sa s kým poradiť a môžu urobiť chybu. Nový Čas vám poradí, ako sa vyhnúť prípadným nejasnostiam a neprísť tak o celoživotné úspory.

Dôchodcovia sú často obeťou zlodejov a podvodníkov. Aj keď sa o nich hovorí v médiách, stále sa nájdu starší ľudia, ktorí naletia podvodníkom na rôzne triky. ,,Podvodníci vás môžu osloviť pod zámienkou rozmeniť peniaze, poprosiť o pohár vody, či sa predstavia ako známi vašich príbuzných. Vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí chcú oklamať vašu dôveru, ktorí sú pripravení páchať trestnú činnosť,“ upozorňuje Zuzana Hrabovská, preventistka oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ako dodala, podvodníci sa často predstavujú aj ako zamestnanci rôznych firiem, plynári či predajcovia. Chcú zneužiť dôverčivosť dôchodcov a pripraviť ich o peniaze napr. tak, že využijú chvíľkovú nepozornosť a ukradnú mnohokrát aj celoživotné úspory.

Napriek upozorneniam, seniori často nechávajú peniaze uložené doma v skriniach ši šuplíkoch. Riešením je nemať doma všetky peniaze. ,,Dnes už aj banky ponúkajú produkty šité na mieru potrebám dôchodcov, čo im umožní veľmi jednoducho, a najmä bezpečne spravovať svoje financie,“ povedala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Za zvýhodnených podmienok tak získajú účet, na ktorý sa im môže priamo posielať penzia, platobnou kartou môžu platiť za nákup a v banke tak môžu mať bezpečne uložené svoje peniaze. To ich ochráni pred zlodejmi a podvodníkmi.

Prinesú preplatok

Predstavia sa ako pracovníci vodární, plynární či elektrární s tým, že priniesli preplatok. Uvedú však, že treba vydať. Dôverčivý senior ide po peniaze, odhalí tak svoju skrýšu a podvodníci využijú jeho nepozornosť a okradnú ho aj o celoživotné úspory. Pozor, žiadna z týchto spoločností takýmto spôsobom preplatky nevracia!

Pozor na podomových predajcov

Môže sa stať, že dôchodca podpíše napr. zmluvu o zmene dodávateľa energie a ani nevie, čo je v dokumente. Nejde o klasický podvod, ale stáva, že dôchodca podpíše aj nevýhodné podmienky. Dôležité rozhodnutia nerobte sami, ale sa poraďte s príbuznými.

Cudzí človek a peniaze

V žiadnom prípade neverte nikomu, kto k vám príde, že napríklad potrebuje peniaze na cestu a má iba doláre a potrebuje ich zameniť za eurá. Môže sa stať, že namiesto vašich úspor vám v rukách zostanú len bezcenné papiere vytvorené kvalitnou kopírkou. Neznámym v žiadnom prípade ani nepožičiavajte peniaze, pretože už ich viac neuvidíte.

Výhra

Na podobnom princípe ako preplatok za služby, len ako lákadlo použijú podvodníci výhru v nejakej súťaži. Ak neviete o tom, že by ste sa do nejakej hry vôbec zapojili, zbystrite pozornosť.

Po peniaze príde vnukov kamarát

Zazvoní telefón a ozvú sa vnuk, vnučka či neter, že potrebujú požičať peniaze a pošlú po ne kamaráta, lebo oni sú napríklad chorí. Dôverčiví starí rodičia takto dajú aj nemalé sumy úplne cudziemu človeku.

Ako sa nestať obeťou podvodníkov

- presvedčte sa cez priezor, či ide o známu osobu, dvere zaistite retiazkou

- nedovoľte cudzím ľuďom vojsť, elektrikári či plynári sa vopred ohlásia písomne

- keď vás požiadajú o pomoc odporučte ich napoštu, predajňu či lekáreň...

- ak vám niekto ponúka výhodne produktalebo službu, vezmite si vizitku a dohodnite si stretnutie na iný deň, keď nebudete sami

Ak ste na návšteve u rodiny či v nemocnici

Ak budete dlhšie preč, plná schránka môže lákať zlodejov. ,,Ak zákazník nechce mať počas dovolenky preplnenú poštovú schránku, je tu možnosť, aby mu počas jeho neprítomnosti pošta nedoručovala zásielky do poštovej schránky. Záujemca môže na svojej pošte požiadať o službu PostBOX,“ povedala Andrea Pivarčiová zo Slovenskej pošty. Zásielky prevezmete po návrate, stojí to 2,20 € na mesiac. Za 3,40 € na mesiac vám ich prepošlú na inú adresu.

Buďte opatrní, keď idete von

- prechádzajte sa s priateľmi alebo s rodinou, nikdy nie sami

- držte si peňaženku blízko pri tele pod dohľadom, peniaze a doklady nenoste na jednom mieste a POZOR, nikdy ich nemajte v zadnom vrecku nohavíc

- kreditnú kartu alebo väčšie sumy hotovosti vyberajte až pred použitím

- ak ste pasažier alebo vodič, zamykajte si dvere na aute a parkujte na strážených parkoviskách alebo garážach, prípadne pri vchode

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
SNS tlačí na generálneho riaditeľa RTVS: Strana požaduje vyjadrenie k obvineniam! Ako to naozaj je?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Kriminálka rieši ohavný prípad: Muž mal zneužiť len 11-ročné dievčatá! OHAVNÉ detaily
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci posilnia bezpečnosť: Teroristický útok v Moskve sa nesmie zopakovať!
(ilustračné foto).
Sledujte, kde sa umiestnilo Slovensko v cene benzínu! V rebríčku sme predbehli aj...
Foto
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude...