Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2012 15:42 | Správy | Peniaze

Vláda otvorí prvý aj druhý pilier, dohodári budú platiť odvody!

Na dnešnom rokovaní vlády prešiel aj návrh na otvorenie druhého piliera, avšak iba na tri mesiace. Vyššiu registračnú daň za autá zaplatíme už od októbra.

Ak sa chystáte vystúpiť z II. piliera, budete mať na to menej času! Vláda otvorí pilier len na tri mesiace, od októbra do decembra 2012, hoci pôvodne sa uvažovalo o pol roku. Odísť by mohlo podľa prepočtov vlády až 60 000 ľudí a vstúpiť 10 000. Mladí si už navyše takto sporiť na dôchodok nebudú musieť povinne. Vstúpiť do II. piliera sa bude dať dobrovoľne až do 35 rokov.

Inak bude vyzerať aj príspevok v II. pilieri. Súčasný 9%-ný odvod nahradí od októbra 4%-ný s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše. V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný.

Štát mení aj poplatky za vedenie dôchodkového účtu pre DSS. Odplata klesne o tretinu, z 1 % na 0,75 %. Poplatok za správu v negarantovaných fondoch sa naopak zvýši, a to na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. „Myslím, že sme dali motiváciu pre správcovské spoločnosti, čo by sa malo prejaviť aj v prospech sporiteľov,“ tvrdí minister práce Ján Richter.

Vláda tiež schválila zmeny v prvom pilieri. Po novom sa bude každoročne zvyšovať dôchodok o pevnú sumu a zmení sa aj výpočet valorizácie.

Prácu na dohodu nezrušia, budú vyššie odvodyNa budúci týždeň by mohli byť známe aj zmeny v Zákonníku práce. Pracovať na dohodu o vykonaní práce budete môcť aj naďalej. Pôvodne sa mala táto možnosť zrušiť a ponechala by sa len denným študentom a dôchodcom.

Prvý vážny ústupok ministerstva bol v súvislosti s dohodami. Je definitívne, že nejdeme rušiť, ale ideme ,zodvodniť‘ jednotlivé dohody,“ potvrdil Ján Richter. Vyššie odvody sa budú platiť za dohodu o vykonaní práce aj za dohodu o pracovnej činnosti. „Bude mať štandardné odvody, súčet zamestnanca a zamestnávateľa, to je 48 %,“ uzavrel minister.

Vyššie poplatky už od októbraOd októbra tohto roka sa zvýšia poplatky za registráciu vybraných áut a motoriek. Ako dnes rozhodol vládny kabinet, zdraženie sa bude týkať väčšiny vozidiel kategórie L, M1 a N1 v závislosti od výkonu.

Ministri však obmedzili pôvodné zvýšenie pre kategóriu N1. "Priamo na rokovaní vlády sme vylúčili také autá tejto kategórie, ktoré majú len tri miesta na sedenie. Ide o klasické úžitkové vozidlá, ktoré sa používajú na podnikanie," ozrejmil po rokovaní kabinetu šéf rezortu financií Peter Kažimír.

Ak ide o vozidlo s výkonom do 80 kW, zaplatí jeho majiteľ za prvý zápis rovnakú sumu ako doteraz čiže 33 eur. Pokiaľ však ide o auto s výkonom motora od 80 kW do 86 kW, registračný poplatok bude po novom 167 eur. Registrácia auta s výkonom od 86 kW do 92 kW bude stáť 217 eur, pričom poplatky stúpajú s rastúcim výkonom až k maximálnej hodnote 2997 eur. Pri ostatných typoch motorových vozidiel ostávajú registračné poplatky nezmenené. Viac o nových registračných poplatkoch sme písali v stredu.

Oba návrhy ešte musia prejsť parlamentom, ktorý sa nimi bude zaoberať po parlamentných prázninách. Keďže však vládny Smer má v parlamente väčšinu, očakáva sa, že ich schváleniu nič nestojí v ceste.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia