Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2012 11:44 | Správy | Krimi | Nehody

Česi z havarovaného autobusu sú konečne doma, cesta nebola ľahká

Českí turisti, ktorí prežili tragickú nehodu na chorvátskej diaľnici, sa dnes vrátili domov. Strašné chvíle plné hrôzy si však museli prežiť ešte raz!

Armádny špeciál priviezol z Chorvátska ľudí z českého autobusu, ktorý v sobotu havaroval cestou na Makarskú riviéru. Lietadlo odštartovalo zo Zadaru po pol šiestej. Krátko pred ôsmou hodinou večer pristál na letisku v Brne. Zranených po pristátí previezli do brnianskej Vojenskej nemocnice na vyšetrenia. Podľa informácií primára chirurgie očakávali 21 ľudí.

Lietadlo zamierilo do časti, ktorá slúži ako zázemie letiska. Jeho správa do tejto časti vpustila príbuzných cestujúcich v ich osobných autách. "Odbavení budú tiež v zázemí letiska, nie tam, kde je to bežné. Chceli sme im a ich príbuzným dopriať trochu súkromia a pohodlia," povedal riaditeľ letiska Tomáš Plaček.

Zvyšných štyroch zranených previezol špeciál ďalej do Prahy. Medzi nimi je aj jeden ťažko zranený človek.

Niektorí zostali v Chorvátsku, pokračujú v dovolenkeLetecký špeciál podľa slov českej konzulky v Rijeke Jindry Malej viezol 21 sediacich zranených a 6 ležiacich. Päť zranených ostalo v nemocnici v Gospiči, podľa portálu večernji.hr sú dvaja na jednotke intenzívnej starostlivosti. Traja Česi sa rozhodli pokračovať ďalej v dovolenke, troch pacientov odvážajú domov sanitky.

Už skôr z nemocnice v Gospiči odišli dvaja zranení Česi - mladý muž a jeho priateľka. Novinárom na mieste povedali, že sa cítia dobre, ale sú ešte stále v šoku. Domov sa rozhodli vrátiť autom.

Muesli prejsť okolo miesta nešťastiaPred odletom českého vládneho špeciálu dostali cestujúci späť svoju batožinu z havarovaného autobusu. Vážnejšie zranených previezli na letisko v Zadare sanitky, ľahko zranení išli policajnými autami. Prechádzali aj cez diaľnicu A1 okolo miesta, kde v sobotu k tragickej nehode došlo.

Jedno dievča ešte stále nie je pri vedomíDve dievčatá - dvojčatá (13), ktoré boli medzi trojicou najhoršie zranených, a ktoré sa liečia na špecializovanej klinike v Záhrebe, lekári v sobotu neskoro večer operovali. Tá, ktorá je vo vážnejšom stave, ale podľa jutarnji.hr ešte nie je pri vedomí. Utrpela okrem iného ťažké poranenie hlavy. "Dievčatá majú za sebou pokojnú noc. Tá horšie zranená ešte nie je pri vedomí, preto je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu," povedal portálu 24sata.hr chirurg Tomislav Luetić zo záhrebskej univerzitnej nemocnice. Dodal, že zranenia tejto pacientky si vyžiadajú dlhodobé liečenie. Už sú pri oboch dievčatách aj ich rodičia.

Ešte stále pokračuje aj identifikácia obetí, chýbajú napríklad osobné doklady, preto tiež neexistuje konečný oficiálny zoznam. Ostatky sú v nemocnici v meste Karlovac a vládny špeciál ich naspať do Česka neprevezie.

Pri sobotňajšej nehode autobusu s českými turistami, ktorí sa chystali stráviť dovolenku na Makarskej riviére, na diaľnici A1 v strednom Chorvátsku zomrelo osem osôb. Vozidlom cestovalo spolu 51 ľudí. Pravdepodobnou príčinou hroznej nehody je mikrospánok vodiča.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Hrozivé nešťastie pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!