Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2012 09:00 | Správy | Krimi | Nehody

Diaľnica smrti: Česi zahynuli blízko miesta nehody Slovákov

Na chorvátskej diaľnici v sobotu nadránom havaroval český autobus.  Na tom istom úseku havaroval v r. 2008 aj slovenský autobus, zomrelo vtedy 16 ľudí.

Nešťastie sa stalo v sobotu ráno na 212. kilometri chorvátskej diaľnice A1, blízko tunela Krpani. Lekárom a zasahujúcim hasičom sa na mieste tragédie naskytol hrozný pohľad - úplne zdemolovaný autobus, rozhádzaná batožina, mŕtve telá a zranení cestujúci, ktorí boli v takom šoku, že väčšina z nich si neuvedomovala, čo sa vlastne stalo. „Pomáhali nám dvaja alebo traja cestujúci. Sedeli, no neplakali, hoci mali škaredo zranené nohy. Bol to pre nich veľký šok,“ povedal pre denník Jutarnji list jeden zo záchranárov. Ten v troskách autobusu našiel aj telo malého chlapca, ktorý cestoval na dovolenku so starými rodičmi.

„Bolo to hrozné. Už by som to nechcel zažiť. Všade krv, zmätok, kusy plechu a plač. Zdravotníci si však počínali veľmi profesionálne,“ opísal hrôzu svedok, ktorý sa prihlásil českému spravodajskému serveru blesk.cz. Ešte dlho po nehode sa z batožiny turistov ozývali zvonenia mobilných telefónov. Príbuzní sa totiž zúfalo snažili zistiť, čo je s ich najbližšími...

Telá mŕtvych cestujúcich vyťahovali z trosiek autobusu ešte šesť hodín po nehode, obete zväčša sedeli v prednej časti vozidla. „Pre zlomené sedadlá bolo ťažké sa dostať do autobusu. Najprv sme videli 4-5 mŕtvych a veľa ťažko zranených. Našťastie hasiči nám usilovne pomáhali,“ dodal ďalší zo zasahujúcich lekárov.

Väčšinu zranených previezli do blízkeho mesta Gospič, troch transportoval vrtuľník až do Záhrebu. V chorvátskom hlavnom meste bojujú o život dve mladé dievčatá - jedno 13-ročné, druhé 11- ročné. Žena utrpela zlomeniny rebier, panvy a nohy.

České i chorvátske médiá špekulujú o príčine nehody. Zatiaľ najpravdepodobnejšia sa javí teória, že vodič dostal mikrospánok. Autobus totiž prerazil zvodidlá, vošiel do protismeru, kde sa otočil na bok. Na vozovke však vyšetrovatelia nenašli stopy po brzdení. Šofér, ktorý bol v tej chvíli za volantom, zahynul. Jeho kolega, ktorý spal, prežil a vypočula ho polícia.

7. september 2008: Smrť 16 Slovákov

Do slovenskej histórie sa 7. september 2008 zapísal ako jeden z najčiernejších dní. V skorých ranných hodinách pri meste Gospič zišiel košický autobus z diaľnice, prerazil zvodidlá a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta. Nehoda sa stala osudná pre 16 Slovákov, z toho dvoch vodičov. Zvyšných cestujúcich prepravil do vlasti vládny špeciál. Dopravní experti spočiatku uvažovali, že nehodu spôsobila prasknutá pneumatika. Vyšetrovatelia však neskôr usúdili, že príčinou havárie bol ľudský faktor, teda mikrospánok, nepozornosť, alebo nevoľnosť šoféra.

Havária slovenského autobusu bola najväčším cestným nešťastím v Chorvátsku za posledných dvadsať rokov. „Keď som sa dozvedela o nehode českého autobusu, okamžite mi ostalo zle,“ povedala Magdaléna Dudášová, ktorá 7. septembra 2008 bola v autobuse smrti. Utrpela 14 ťažkých zlomenín a odvtedy absolvovala 30 operácií.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí