Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2012 11:37 | Správy | Peniaze

Žiadne prekvapenie sa nekonalo: Poslanci odsúhlasili euroval

Žiadne prekvapenie! Parlament odsúhlasil zákon o trvalom eurovale. Za hlasovalo 118 poslancov.

Poslanci Národnej rady podľa očakávaní veľkou väčšinou schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Za vznik tzv. trvalého eurovalu sa vyslovilo 118 zo 144 prítomných zákonodarcov, 20 hlasovali proti, 5 sa zdržali a 1 zákonodarca nehlasoval. Zmluvu ešte musí podpísať prezident SR Ivan Gašparovič.


Za ratifikáciu medzinárodnej zmluvy hlasovali všetci poslanci Smeru-SD, Mostu-Híd a SDKÚ-DS, ako aj väčšina poslancov KDH. Proti bol celý klub SaS, väčšina OĽaNO, poslankyňa KDH Monika Gibalová a nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Snemovňa odmietla návrh predsedu SaS Richarda Sulíka, aby parlament odložil hlasovanie o medzinárodnej zmluve a vyčkal na ďalší vývoj v Nemecku. Predseda KDH Ján Figeľ zase požadoval, aby sa hlasovanie odložilo až na záver aktuálnej schôdze parlamentu, so svojim návrhom však tiež neuspel.

Sulík: Parlament pochoval svoju suverenitu

Slovenský parlament v piatok pochoval svoju suverenitu a zo Slovenska spravil štát, ktorý je na ceste do ekonomickej nevoľnosti. Po hlasovaní to na vyhlásil Richard Sulík.

Podľa jeho slov 118 poslancov hlasovalo za to, že sa v krátkom čase zadlžíme v miliardových sumách a výrazne zvýšime náš dlh. "Stoosemnásť poslancov hlasovalo za trvalý euroval napriek tomu, že z tejto zmluvy sa nedá vycúvať, nejde ju zrušiť, akcie v trvalom eurovale nie je možné predať, založiť ani darovať. Stoosemnásť poslancov hlasovalo za trvalý euroval napriek tomu, že nemecký ústavný súd má pochybnosti pri tejto zmluve a požiadal prezidenta, aby zmluvu nepodpísal. On sa vyjadril, že ju podpíše až potom, ako ústavný súd ukončí svoje skúmanie," zdôraznil Sulík.

Sulík: Fico je vzorný správca východnej gubernieZároveň tvrdí, že kým Nemecko odsunulo platnosť eurovalu, u nás poslanci strčili hlavu do slučky a schválili ho. "Hovorí sa o našej solidarite k Nemecku, ale keď došlo k prvej príležitosti, kde by mohol vzniknúť nejaký ten elitný klub a stretlo sa 10 ministrov zahraničných vecí, tak ten náš pozvaný nebol. Napriek tomu sme si my išli nohy dolámať, aby sme schválili vzorne a poslušne trvalý euroval," podotkol šéf SaS.

Robert Fico teda podľa jeho slov nie je štátnik, ale vzorný správca východnej gubernie. "Pavol Paška pošliapal demokratické zvyklosti, odmietol zvolať grémium a znásilnil dnes parlament, aby bol silou-mocou euroval odhlasovaný. Je to mimoriadne čierny deň pre demokraciu a Slovensko," dodal Sulík.

Rozprava trvala vo štvrtok 10 hodín

Diskusia o zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) sa v parlamente skončila v netradičnom čase o 22. hodine.

Ešte vo štvrtok podvečer plénum súhlasilo s návrhom predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby rozprava pokračovala aj po 19. hodine, kedy rokovací deň zvyčajne končí. Hlasovať o trvalom eurovale bude snemovňa v piatok o 11. hodine.

Poslanci začali rokovať o medzinárodnej zmluve o EMS o 9. hodine ráno. V pléne najprv vystúpilo deväť písomne prihlásených zákonodarcov, popoludní sa následne do rozpravy prihlásilo ústne ďalších 15 poslancov. Diskusia trvala spolu približne 10 hodín.

Samotné hlasovanie o trvalom eurovale by malo byť bezproblémové. S výnimkou SaS a časti klubu OĽaNO totiž ostatné strany deklarujú podporu tomuto novému záchrannému mechanizmu eurozóny. Dostatok hlasov má pritom aj samotný vládny Smer-SD, ktorý má v 150-člennom parlamente 83 poslancov. Na súhlas s medzinárodnou zmluvou je pritom potrebných minimálne 76 hlasov.

Slovensko zaplatí v hotovosti 660 miliónov eurEMS patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny.

Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur a podiel Slovenska, s dočasnou korekciou platnou do roku 2021, bude predstavovať 0,8240 %. V hotovosti do eurovalu zaplatíme v piatich splátkach postupne takmer 660 miliónov eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo