Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2012 06:00 | Správy | Peniaze

Siahne aj na výsluhové dôchodky: Takto nám Fico utiahne opasky!

Kabinet Roberta Fica plánuje v rámci konsolidácií financií ušetriť 2,3 miliardy €. Návrhy zmien aj s ich dopadom na financie štátu poslali opozičným stranám.

V niektorých prípadoch však dopad zmien utajili. Fico chce okrem iného zdaňovať aj výsluhové dôchodky policajtov či vojakov, viac zaplatia poľnohospodári za prenájom pôdy, drahšie budú aj cigarety a autá, nové budú aj niektoré dane. Ušetriť chce až o 600 miliónov € viac ako je nutné podľa aktuálnych odhadov na zníženie deficitu pod tri percentá výkonu našej ekonomiky. Väčšinu zaplatia ľudia!

Zdanenie vkladov obyvateľov v bankách

Banky budú o septembra aj špeciálne odvody z vkladov bežných ľudí. Zdania sa 0,4 percentami. Vláda bude musieť nájsť mechanizmy, aby si tieto peniaze banky nevybrali na poplatkoch.

Ušetrí sa:125 miliónov €

Extra zdanenie bánk

Banky majú tento rok zaplatiť aj mimoriadny odvod 50 miliónov €. Fico tvrdí, že majú v kríze najvyššie zisky v histórii, dokopy cez pol miliardy €. Z týchto peňazí chce vláda investovať do rastových opatrení.

Ušetrí sa:50 miliónov €

Drahšie cigarety

Fajčiari si priplatia. Aj keď sa mali ceny meniť až od marca 2013, cigarety budú drahšie už od októbra tohto roka. Spotrebná daň z tabaku pôjde hore viac ako od nás požaduje Brusel. Krabička bude drahšia asi o 4 centy.

Ušetrí sa:8,15 milióna €

Zdanenie regulovaných firiem

Do štátneho rozpočtu viac prispejú aj regulované firmy ako sú telekomunikační operátori, teplárne, plynárne a podobne, budú musieť odviezť mimoriadny odvod.

Ušetrí sa:200 miliónov €

Dane z hazardu

Vyššia by mala byť daň z automatov a aj pri lotériách, stávkovaní či v kasínach. Počíta sa s nimi už od októbra tohto roka.

Ušetrí sa:50 miliónov €

Viac za stavebné povolenie

Viaceré správne poplatky sa zvýšia. Poplatok za stavebné povolenie, ktoré je dnes 33 €, by sa malo meniť podľa toho o ako stavbu ide. Nové budú ďalšie poplatky, napríklad za registráciu luxusných automobilov (až do 3 000 €), alebo áut dovezených na Slovensko zo zahraničia.

Ušetrí sa:utajené

Nová daň z nehnuteľnosti

Za nehnuteľnosti budeme platiť dve dane, prvé tak ako dnes idú obciam a mestám. Štát však bude požadovať dane najmä drahších nehnuteľností. Vytvoriť chce cenové mapy podľa lokality a aj nezdaniteľnú časť podľa rozlohy domu či bytu.

Ušetrí sa:100 miliónov €

Koniec rovnej dane

Rovná 19-percentná daň definitívne končí. Viac do štátneho rozpočtu zaplatia ľudia s nadštandardnými príjmami viac ako 3 000 €, ktorých platy sa zdania 25-percentnou daňou. Zvýšia sa aj odvodové stropy, čo znamená, že viac na odvodoch zaplatia už ľudia, ktorých platy sú 1180 €. Reálne tak zarobia menej. Zisky firiem sa zdania 23 percentami.

Ušetrí sa:utajené

Vyššie odvody z dividend

Viac peňazí štátu majú priniesť aj zdanenie z dividend. Dnes sa z nich platia len zdravotné odvody a to v maximálnej výške 2 700 € a to bez ohľadu na ich výšku. Po novom ich chce vláda zdaniť vyšším stropom.

Ušetrí sa:utajené

Nové odvody živnostníkov

Viac zaplatia aj živnostníci, ktorým stúpnu odvody zo 160,4 € na 185 €. Maximálna výška paušálnych výdavkov na úrovni 40 percent bude mať strop 5 040 € ročne, čo je 420 € mesačne. Živnostníkovi, ktorý mal hrubú mzdu 1 750 €, klesne čistý príjem o 85 €.

Ušetrí sa:utajené

Odvody aj dohôd brigádnikov

Na dohodu už nebudú môcť robiť všetci. Po novom len študenti do 26 rokov. Doteraz sa totiž neplatili z dohôd odvody na sociálne poistenie. Po novom budú brigádnici platiť odvody nielen na úrazové a garančné poistenie ale aj zdravotné poistenie 14 percent a dôchodkové poistenie v celkovej sadzbe 28,75 percenta.

Ušetrí sa:utajené

Zmeny v druhom pilieri

Na súkromné dôchodky si budeme sporiť menej, keďže tam namiesto deviatich percent z hrubej mzdy pôjdu len 4 percentá. Z priemernej hrubej mzdy tam ide teraz 70,74 €, po novom to bude len 31,44 €. Sporiteľ si bude môcť ďalšie dve percentá doplatiť z vlastného.

Ušetrí sa:500 miliónov €

Vyšší nájom z pôdy

Viac zaplatia aj farmári, ktorí si prenajímajú pôdu. Ak ide o pôdu zo Slovenského pozemkového fondu, platia menšiu cenu ako je trhová. Vlani farmári hospodárili na takejto pôde o rozlohe 456-tisíc hektárov a zaplatili nájom 9,3 milióna €.

Ušetrí sa:utajené

Nižšie dávky v nezamestnanosti

Maximálna podpora v nezamestnanosti bude nižšia. Doteraz to bolo 1175 €, na ktorú mali nadštandardne zarábajúci nárok pol roka od Sociálnej poisťovne. Po novom by sa tento strop mal odvíjať od priemernej mzdy, ktorá bola vlani 786 €.

Ušetrí sa: utajené

Zdanenie výsluhový chdôchodkov

Novinkou je zdanenie výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov. V silových zložkách totiž máte nárok na výsluhovú penziu už po 15 rokoch. Niektorí vojaci alebo policajti tak do výsluhového dôchodku odchádzajú už v 35-ke alebo 40-ke a môžu sa zamestnať v súkromnej sfére. Zmeniť to však nebudú môcť retroaktívne a bude sa to týkať len tých zamestnancov, ktorí o výsluhový dôchodok požiadajú.

Ušetrí sa:utajené

Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov

Po novom sa nebude robiť ročné zúčtovanie len zo zdravotných odvodov, ale aj zo sociálnych. Vláda si od toho sľubuje aj odvody z vysokých odmien. Ak sa totiž dnes zvýši v danom mesiaci odvodový strop, časť týchto príjmov nepodlieha sociálnemu odvodu.

Ušetrí sa:utajené

Koncesionárske poplatky zachované

Mali sa už zrušiť, no nakoniec zostanú zachované. Aj po januári 2013 totiž budeme spolu s účtom sa bývanie platiť aj koncesionárske poplatky za RTVS necelých 5 €, dokopy to však prinesie 90 miliónov €.

Ušetrí sa:90 miliónov €

Obmedzenie odpočítateľnej položky na manželku

Nezdaniteľná suma sa bude vzťahovať na manžela alebo manželku, ktorá sa stará o dieťa maximálne do troch rokoch života. Pri zdravotne postihnutom dieťati bude nezdaniteľné minimum do veku šiestich rokov. Vychádzať sa bude zo spoločného príjmu partnera a partnerky, ktorá je ročne menej ako 32 775,18 €.

Ušetrí sa:utajené

Zrušia sa rezervy

Niektoré vládne rezervy budú minulosťou. Na polovicu sa napríklad skrátila rezerva na súdne a exekučné rozhodnutia. Zrušia sa aj dotácie na verejnoprospešné služby, na záchranu a obnovu pamiatok, či na rekonštrukčných prác v kaštieli v Rusovciach.

Ušetrí sa:utajené

Správa ropných rezerv

Teraz je za ňu zodpovedná štátna Správa hmotných rezerv, po novom by to mohla byť súkromná firma. Ušetriť by sa tak podľa prepočtu ekonómov mohlo až 63 miliónov €

Ušetrí sa:63 miliónov €

Analytici: Odnesú si to ľudia

Analytici konsolidačný balík kabinetu až tak ružovo nevidia. „Je to legitimizácia predchádzajúceho prudkého rastu výdavkov štátu vyššími daňovými príjmami. Namiesto toho, aby verejná správa odstraňovala plytvanie, neefektívne dávky, investície a transfery, uvaľuje na občanov vyššie dane, aby sa pokračovalo v tomto plytvaní bez zvyšovania dlhu (s nižším rastom dlhu),“ myslí si analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana. A to bez toho, aby ich výsledkom boli kvalitnejšie a lacnejšie služby pre občanov. „Verejná správa pokračuje v plytvaní a neefektívnom rozdávaní daní formou dávok každému bez ohľadu na to, či poberatelia sú milionári, alebo robia za minimálnu mzdu. Zvyšovanie daní, hoci sa priamo nedotýka bežných občanov, sa ich nakoniec dotkne. V menšom počte pracovných miest, v nižšej kvalite služieb. Len napríklad zrušenie dohôd postihne státisíce ľudí, ktorí budú mať obmedzené možnosti privyrobiť si,“ uzavrel.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť