Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2012 10:00 | Správy | Servis

Zamestnanci, pozor! Na čo máte nárok počas horúčav?

Leto udrelo v plnej paráde! Nie všetci ho však môžeme tráviť tak, ako by sme si priali, niekde pri vode či na chate.

Pracovné povinnosti nás totiž neobchádzajú ani v tento čas. Na zamestnancov počas horúčav však pamätá i zákon. Čo všetko je vám zamestnávateľ povinný poskytnúť a ako si dokážete pomôcť aj sami? Nový Čas vám poradí.

Extra horúce letné dni pre mnohých nie sú práve príjemné. A v práci to platí obzvlášť. Vysoké teploty totiž na náš pracovný výkon nepôsobia práve ideálne. Môžeme byť viac unavení, ospalejší a náchylnejší na bolesti hlavy. Hrozí nám i prehriatie organizmu a následné závraty. Na zamestnancov aj v tomto prípade dohliada štát. Zamestnávateľom totiž ukladá zabezpečiť im podmienky vhodné pre prácu, a to vrátane pitného režimu. „Zamestnávateľ je povinný bezplatne zabezpečiť zamestnancom v prvom rade pitný režim, ak to vyžaduje ochrana ich života a zdravia. Na zabezpečenie pitného režimu pre zamestnancov vo väčšine prípadov stačí napríklad aj prístup k bežnej pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce,“ vraví Slavěna Vorobelová, hovorkyňa Národného inšpektorátu práce.

Nezriedka sa pristupuje aj k úprave pracovného času napr. skrátením pracovnej doby alebo posunom jej začiatku. „Prípadná úprava režimu práce a oddychu najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách má byť riešená dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov,“ vysvetľuje Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Na základe dohody pri skrátení pracovnej doby je možné odrobiť si neodpracovaný čas v inom termíne. Ak máte pocit, že váš zamestnávateľ nekoná v súlade so zákonom a dostatočne si neplní svoje povinnosti, môžete podať sťažnosť. „Zamestnanec má možnosť obrátiť sa s podnetom na regionálny úrad verejného zdravotníctva, prípadne, ak sú porušované predpisy pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci alebo pracovnoprávne predpisy, na príslušný inšpektorát práce,“ informuje Vorobelová.

Povinnosti zamestnávateľa

Tienenie

Na pracovisku by mal zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky, a to tienením napr. žalúziami či roletami.

Prestávky

Prestávky Ak je to potrebné, zamestnávateľ by mal umožniť prestávky v práci, aby sa zamestnanci mohli ochladiť osprchovaním prípadne umytím pokožky chladnou vodou.

Úprava režimu práce

Je to jedna z možností krátenia pracovného času, súvisí s ňou aj oddych pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a prácach vonku. Riešením je napr. posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžka a zaradenie prestávok - má to byť riešené dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov prípadne zamestnancami.

Pracovný odev

Ak ho nosíte ako povinnú súčasť vašej práce, napr. ako rovnošatu či uniformu, mal by byť podľa možnosti z prírodných materiálov a jednovrstvový.

Pitný režim

Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť na pracovisku dostatok pitnej vody a dbať na pitný režim zamestnancov.

Vetranie

Ak nemá pracovisko klimatizáciu, zamestnávateľ musí zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním; pri použití ventilátorov by mali byť nasmerované tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov.

Ako si dokážeme pomôcť sami

Oblečenie

Voľte voľné oblečenie zo vzdušných materiálov vo svetlých farbách, ktoré vám pomôže ľahšie prekonať horúčavy, dbajte však i na to, aby bolo v súlade s firemnou kultúrou; ženy by sa rozhodne mali vyhnúť prihlbokým výstrihom a príliš krátkym sukniam; páni by si mali dať pozor na plážové šortky a tielka.

Strava

Vyhnite sa ťažkým vysmážaným jedlám, stavte na ľahšie pokrmy s množstvom zeleniny a ovocia; keďže v lete nám prirodzene chutí menej, stavte i na menšie porcie; ťažšie jedlá vo vás budú len znásobovať pocit vyčerpanosti a únavy.

Pitný režim

Vyhýbajte sa sladkým sýteným nápojom i káve, ktoré vo vás len znásobujú pocit smädu, stavte na čistú vodu či jemne sýtené minerálky; ak si neviete predstaviť, že by ste pili čistú vodu, kúpte si citrusové ovocie, ktoré odšťavte a pridajte priamo do pohára, viac vás to ochladí.

Osvieženie

Zabezpečte si rozprašovače, ktorými sa aspoň raz za čas postriekajte; nájdete ich vo väčšine drogérií v rôznych vôňach; ak máte pocit, že ste pre teplo celí lepkaví, určite oceníte vlhčené utierky, ktoré vás nielen očistia, ale aj osviežia.

Klíma

Ak máte problém s klimatizáciou, doneste si do práce ľahší šál či hrubšie ponožky, ktoré vás pred prílišnou zimou ochránia, prípadne skúste s vaším nadriadeným prejednať dočasnú zmenu sedenia, aby ste neboli v priamom prúdení vzduchu; rozdiel medzi teplotami vnútri a vonku by nemal byť viac ako 6 °C.  

Hrozí pokuta až do 100-tisíc eur

  • ako zamestnanec máte možnosť obrátiť sa s podnetom na regionálny úrad verejného zdravotníctva
  • ak máte pocit, že sú porušované predpisy pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci alebo pracovnoprávne predpisy, kontaktujte príslušný inšpektorát práce
  • ak vás zamestnávateľ dostatočne nechráni pred nadmerným teplom, hrozí mu sankcia až do 33 193 €
  • inšpektori práce môžu fi rme uložiť pokutu do výšky 100 000 € pri porušení predpisov BOZP  
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?