Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2012 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jozef Banáš o detstve dcér: Adela sa na tri mesiace zasekla

Pri príležitosti Dňa otcov sme sa stretli s otcom našej najpopulárnejšej moderátorky Adely Banášovej (31).

Spisovateľ Jozef Banáš (63) si spolu so svojou slávnou dcérou zaspomínal na jej detstvo prežité v Berlíne a aj na prvú lásku.


Deň otcov vraj v rodine veľmi neprežívajú, Adela Banášová si naň však vždy spomenie. „Určite mi pošle esemesku, ona nikdy nezabudne,“ chváli svoju dcéru Jozef Banáš.


Na detstvo svojich dcér však spomína ako na jedno z najťažších období v manželstve. „Priznávam, že tie časy, keď boli Adelka a Mária malinké, boli asi najťažšie, pretože sme neboli v jednoduchej finančnej situácii. Musel som veľa pracovať a deti som si neužil, tak si to teraz vynahrádzam na vnučke,“ smeje sa otec našej najpopulárnejšej moderátorky. „Veru, otec bol veľmi pracovitý,“ súhlasí Adela.

Základný ,,servis“, ako prebaľovať deti však Jozef Banáš vedel a nebolo mu to cudzie. „Vtedy boli ešte klasické plienky, ktoré sme vyvárali. Samozrejme som to všetko robil, ale väčšinou to bolo na manželke.“ So svojimi dvomi dcérami sa najradšej hrával vo víkendovom domčeku pri Vrbovom, kam často chodievali nielen cez víkendy, ale aj počas letných či zimných prázdnin. „To boli najkrajšie časy, chodievali tam za nami na celé prázdniny aj starí rodičia z Prešova. Ja som sa snažil deti vždy viesť k pohybu, dával som im športový príklad. V zime sa tam lyžovali a v lete sme často chodievali na našom trabante na neďalekú priehradu Čerenec. To boli naše spoločné zábavy,“ spomína Jozef Banáš na detstvo svojich detí. Adela ho dopĺňa. „Pamätám si, že sme sa raz hrali na školu a mala som počas toho veľkú trému, lebo som nebola zvyknutá hrať sa s otcom.“

1310717:fullwidth:true:true:true

Dcére strelil facku

Jozef Banáš tvrdí, že na svoje deti nikdy nebol prísny. „Nebolo treba byť prísnym. Raz som však stratil nervy a strelil som facku staršej dcére Márii, a to ma dodnes mrzí a stále si to pamätám. Bol som v strese a ona mi odvrkla, tak mi vyletela ruka. Ona si to tiež dodnes pamätá. Adele som však nikdy nedal zaucho,“ spomína a pokračuje. „U nás v rodine sa dokonca nikdy ani hlas nezvyšoval, ani medzi mnou a manželkou. Ona je skvelá vychovávateľka, deti viedla aj k tvorivosti. Moja manželka vlastne vychovala deti aj mňa.“ Adelin otec pracoval päť rokov vo východnom Nemecku ako tlačový atašé a celá rodina tam odišla žiť s ním. Dcéry navštevovali nemeckú škôlku a školu. Adela priznáva, že z toho mala v začiatkoch traumu. „Nikomu som nerozumela, všetci sa na mňa nedôverčivo pozerali, lebo som pre nich bola čudná, pretože som mlčala. Neboli ku mne kamarátski a robili mi zle. Keď som išla prvý deň do škôlky, držala som v ruke dve jablká a nechcela som ich zjesť, lebo to bol môj jediný kontakt s domovom. Dnes to už mám ale vytesnené z hlavy,“ smeje sa moderátorka a otec ju dopĺňa: „Tam sa na tri mesiace zasekla tak, že ani po slovensky dokonca nehovorila. Už sme sa báli, či nemá nejakú poruchu a potom prišiel jeden deň a spustila ešte aj s berlínskym prízvukom, tak sme si to natočili aj na kameru. Dosť sme to vtedy prežívali. Ak je dieťa v prostredí, ktorému nerozumie a kde ani jemu nerozumejú, tak je to veľmi ťažké. Myslím si, že aj toto bol jeden z okamihov, ktorý dodal Adele to sebavedomie.“

Chcel aj syna

Jozef Banáš rád spomína na deň, keď jeho manželka Mária doniesla z pôrodnice malú Adelku domov. „Mária bola čerstvá prváčka, keď sa Adelka narodila. Pamätám si, že niekedy cez obed prišla manželka z pôrodnice, priniesla batôžtek a položila ho na stôl. Mária vedela, že mama už má prísť domov, tak utekala celou cestou zo školy. Dorazila zadychčaná, a keď zbadala Adelku, tak povedala: „A už sme všetci.“ To bolo krásne, neviem ako tomu dieťaťu taká myšlienka zišla na um.“ Nikdy netúžil mať aj syna? „Samozrejme, že hej. Ja som posledný potomok Banášov, čiže môžem potešiť mojich protivníkov, že Banášovci končia, pokiaľ si Adela po vydaji nenechá svoje priezvisko. Myslím si, že každý chlap by chcel mať syna, ale mám úžasné obe dcéry. Som veľmi rád, že sú také, aké sú.“ Adelin otec sa momentálne živí ako spisovateľ. Na pultoch kníhkupectiev je už jeho deviata kniha. Ale to, čím sa túžila stať v detstve jeho dcéra, si nepamätá. „Ani ja si na to nespomínam. Moderátorkou ale určite nie, lebo som netušila, že taká práca vôbec existuje. Videla som však v telke, ako ľudia ďakujú za rôzne ceny a že sa vtedy tešia, tak som sa hrávala, že aj ja ďakujem, aj keď som nevedela za čo. A dodnes si myslím, že je to dôležité. Byť stále vďačný, aj keď to nie je akurát za Oscara,“ myslí si Adela.

1291868:fullwidth:true:true:true

Adela nie je koketná

V puberte prišli aj prvé lásky. Ako Jozef Banáš vnímal priateľov svojej mladšej dcéry? „Adela nie je koketný typ a je veľmi extrémna. Keď sa zaľúbi, tak bez akéhokoľvek odstupu. Za sebou má nejaké tri, štyri vzťahy. Jej chlapcov som, samozrejme, poznal. Prvú lásku zažila na gymnáziu. Ale dievčatá to riešia skôr s mamou. Tošo Bezdeda, Peťo Modrovský - obaja sú to sympatickí chalani. Ja Adele želám, aby mala v živote šťastie, lebo viem, že vzťah je pre ňu veľmi dôležitá vec. Prirodzene, svoje ženské veci rieši s mamou a ja si dovolím tvrdiť, že ak má Adela najväčšiu kamarátku, je to určite mama. My máme kamarátsky vzťah, u nás v rodine bola vždy úprimnosť a otvorenosť na prvom mieste,“ hovorí Banáš. I keď jeho známa dcéra by možno tej otvorenosti prijala aj trocha menej: „Otec by mohol trochu menej riešiť moje a svoje súkromie v novinách. Inak je náš vzťah veľmi fajn,“ smeje sa.

1307348:fullwidth:true:true:true



Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu