Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2012 14:00 | Správy | Domáce správy

Otrasné zábery: Luník IX zvnútra! Takto žijú ľudia v 21. storočí?

Na košickom Luníku IX budú búrať ďalší dom, pretože má narušenú statiku. Bytovka s 30 bytmi, v ktorej býva 225 ľudí, má pritom iba 30 rokov.

Šikovní majstri! Obyvatelia „vybývaného“ paneláka na košickom Luníku IX po sebe nechávajú totálnu spúšť. Pohyb v dome je nebezpečný, chýbajú okná, zábradlie, všade je plno odpadkov a zápach. „Vybývané“ byty sú v otrasnom stave. Panelák čaká na demoláciu. Pracovníci bytového podniku pri odchode nájomníkov ihneď byty zamrežujú. Ale aj mreže sa dajú predať v zberných surovinách, a tak sa pôvodní obyvatelia na niektoré miesta vracajú opäť.

Panelák na Hrebendovej 14 a 16 na košickom sídlisku Luník IX má zlú statiku, je v ňom špina a zápach. „Vybývané“ byty sú v otrasnom stave. Panelák je už štvrtý v poradí na košickom sídlisku, ktorý čaká na demoláciu.

Mestské zastupiteľstvo už schválilo na búranie štvrť milióna eur. Presný termín ešte nie je jasný. Najprv musí samospráva vybrať v súťaži dodávateľa búracích prác a vybaviť formality.

V bytoch chýbajú okná, zárubne, radiátory, elektrické drôty, sanitárna technika a kvôli železným roxorom dokonca niekde steny, a to aj nosné panely! „Pohyb po paneláku je nebezpečný, narušená je v ňom statika. Byty okamžite po odchode obyvateľov musíme zamrežovať, no často sa stáva, že zmiznú aj mreže. Stačia 2 až 3 dni a byt je úplne prázdny,“ konštatoval Miloš Ihnát, poslanec Mestského zastupiteľstva a pracovník bytového podniku.

Podľa miestnych obyvateľov sú vraj na vine deti. „Rodičia si nevšímajú, čo robia. A potom kradnú,“ povedala Božena Gažiová. Podľa Ihnáta už mesto rieši dvoch nájomníkov z dotknutej bytovky, ktorí mali platnú nájomnú zmluvu. „Hľadáme aj riešenia, kam presunieme ostatných, aby po meste nevznikali ďalšie nelegálne osady,“ dodal.

Mesto na Luníku IX už v minulosti zbúralo tri paneláky. Dôvodom bola tiež narušená statika. Ich demolácia v rokoch 2008 až 2010 stála radnicu vyše 800-tisíc eur.

Náhradné ubytovanie nedostanú všetci

Na Luniku IX je momentálne 36 voľných bytov, do ktorých chce mesto presťahovať tých, ktorí si za bývanie poctivo platia. Šancu chce dať aj ľuďom, ktorí majú síce staré dlhy, ale účty si určitý čas platia a majú snahu dlh vyrovnať. Magistrát nemá povinnosť voči tým, ktorí porušujú zákon. Nájomné byty budú dostávať iba tí, ktorí sú ochotní a schopní ich platiť.

Nikto z neplatičov nie je bez prostriedkov, minimálne poberajú sociálne dávky, preto si majú v prvom rade hradiť náklady na bývanie tak, ako to ukladá zákon. V opačnom prípade nemajú nárok na žiadne bytové náhrady, maximálne sa im dočasne zabezpečí núdzové ubytovanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári