Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2012 12:36 | Správy | Zahraničné správy

Šou, akú Česko ešte nezažilo: Ratha poslanci vydali na trestné stíhanie

Poslanec David Rath môže byť ďalej stíhaný pre podozrenie z korupcie. Potvrdila to poslanecká snemovňa.

Pre potvrdenie stíhania hlasovalo 183 prítomných poslancov, iba dvaja boli proti.

Ešte pred záverečným hlasovaním snemovňa neodsúhlasila vystúpenie Rathovho advokáta Adama Černého. Neúspešne to navrhoval predseda národných socialistov Jiří Paroubek. Obaja obhajcovia sledovali rokovanie z galérie pre hostí.

Proti Rathovmu stíhaniu boli Pavel Ploc (ČSSD) a nezaradený Jaroslav Škárka, ktorý bol sám neoprávnene odsúdený pre podozrenie z podvodu v korupčnej afére vo Veciach verejných. Päť poslancov sa hlasovania zdržalo. Rath nehlasoval. Hneď po rozhodnutí ho policajti zasa odviedli do väzby.

Rathova obhajoba nepomohlaRath sa pokúsil počas svojho prejavu presvedčiť svojich kolegov, aby jeho trestné stíhanie odmietli. Jeho prejav trval trištvrte hodinu a viackrát v ňom hovoril o praktikách z čias ŠtB a o policajnom štáte. Sám o sebe povedal, že úplatok nevzal a cíti sa vo veci nevinný.

„Viním vládu z účelovej likvidácie opozičného politika, viním vládu z výberovej spravodlivosti, viním vládu zo zneužívania polície na politický boj. Viním vládu, že zneužila boj s korupciou na likvidáciu kritika,“ povedal Rath, ktorého polícia obvinila z prijatia úplatku v súvislosti s podozrivou zákazkou na opravu buštěhradského zámku.

Oprel sa aj do štátnej zástupkyne Lenky Bradáčovej, do polície i predsedkyne snemovne Miroslavy Němcovej. Bradáčová podľa Ratha zneužila väzbu na lámanie a týranie ľudí a „nechala sa skorumpovať prísľubom funkcie na vrchnom štátnom zastupiteľstve“, polícia sa podľa neho prepožičala na politický boj a Němcová podľa Ratha vydala súdu „svojho poslanca za minútu“.

Na cestu dostal aj chlieb a salámuSchôdza, na ktorej sa o Rathovi rozhoduje, sa začala o 14:00. Exposlanec sa však zúčastní len jej prvej časti, ktorá sa bude týkať jeho prípadu. Ak by poslanci nesúhlasili s pokračovaním trestného stíhania voči Rathovi, už by sa nikdy nemohlo znova obnoviť.

Podľa servera Lidovky.cz dostal Rath ako každý iný väzeň na cestu aj desiatu - pitie, chlieb, ovocie, salámu, paštétu a oplátku.

Karel Schwarzenberg si schrupolMinistra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga úvodné prejavy zrejme veľmi nezaujali a približne 40 minút si schuti pospal, na chvíľu ho prebrali až slová poslankyne Marie Rusovej, informuje Blesk.cz. O pár sekúnd neskôr však Schwarzenbergovi opäť začala padať hlava. Ktohovie, ako sa rozhodne pri hlasovaní o Rathovi, keďže ani počas jeho prejavu sa nezobudil.

Pospávanie Schwarzenberga sa okamžite začalo riešiť aj na sociálnych sieťach. Vtipne ho okomentovali aj na Twittri - napríklad na kanáli, ktorý život a prácu českého ministra zahraničných vecí sleduje ironickým pohľadom.

1300406:fullwidth:true:true:true

Hrozí mu až 12 rokov!Bývalého ministra zdravotníctva a hajtmana Stredočeského kraja zadržala 14. mája protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Poslanec mal v čase zatknutia pri sebe sedem miliónov korún. Proti svojmu obvineniu a uväzneniu podal viacero sťažností. V prípade odsúdenia mu hrozí až 12 rokov väzenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám