Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2012 07:30 | Správy | Domáce správy

Na Chate pod Rysmi budú piecť vlastný chlieb!

Bude to ako v rozprávke! Na najvyššie položenej tatranskej Chate pod Rysmi bude kachľová pec, dokonca aj s pekárničkou.

V prípade zlého počasia tak chatár bude môcť turistom v nadmorskej výške 2 250 metrov n. m. upiecť čerstvý chlieb. Aj na takúto maličkosť mysleli počas rekonštrukcie chaty, ktorá prebieha už tretí rok. Skolaudovať ju chcú na jeseň.

V tejto chvíli je Chata pod Rysmi hotová na 90 percent, potrebné je dorobiť čističku, terénne úpravy a zariadiť vnútro chaty. „Tých zvyšných desať percent je však naozaj dosť, pretože doslova po každý klinec musíme bežať dole do Popradu. Minulý týždeň som takto päťkrát šiel dole a potom robil päť vynášok na chatu,“ hovorí chatár Viktor Beránek. Radosť mu robí novučičká kachľová pec, ktorá je tesne pred dokončením. Nečakanou novinkou je aj najvyššie položená pekárnička na Slovensku, na ktorej sa pracuje práve v týchto dňoch. „Pôvodne nebola plánovaná, ale život nás prinútil. Ak máš letieť po chlieb do Popradu, a nie vždy sa kvôli fujavici dá, tak bude lepšie mať pekárničku do rezervy a upiecť chlieb hosťom rovno v chate,“ hovorí chatár. Poriadna fuška to bola aj pre peciara Jána Husára. „Pec som ešte takto vysoko nestaval. Určite treba brať do úvahy úplne iné poveternostné podmienky, iný vplyv vetra, to všetko treba prepočítať tak, aby pec fungovala. Ale podarilo sa,“ hovorí.

Z pôvodnej kamennej chaty ostali po rekonštrukcii len základy. Vďaka oplechovaniu už má aj svoje nové prezývky. „Niekto tomu hovorí hangár, niekto konzerva, ale bude tam teplo, sucho a možno bude aj voči lavínam o čosi odolnejšia, a to je dôležité,“ hovorí Beránek. „Napríklad v Alpách sa takéto oplechované chaty stavajú bežne. My máme vnútri zasa viac dreva a aj kachľovú pec, takže bude určite veľmi útulná. Oplechovanie mi zo začiatku síce nebolo celkom po chuti, ale uznávam, že do týchto podmienok je to asi najlepšie,“ uzatvára spokojný chatár. Chata bude v provizórnom režime fungovať už počas letnej sezóny, skolaudovať by ju chceli na jeseň.

Chata pod Rysmi

Je najvyššie položenou turistickou chatou (2 250 m n. m.) vo Vysokých Tatrách. Postavili ju v roku 1933 a je aj najmladšou tatranskou chatou. Bola častým terčom padajúcich lavín. Lavína z roku 2000 chatu poškodila tak, že bola nevyhnutá generálna rekonštrukcia, ktorá sa začala v roku 2010. Kameň nahradili moderné murovacie tvárnice, novinkou na chate budú solárne panely a kúriť sa už nebude koksom, ale peletkami.

1299551:gallery:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov