Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2012 12:00 | Správy | Peniaze

Odborníci varujú: Po zvýšení daní príde Slovensko o investorov!

Zvýšenie daní nám môže narobiť problémy! Súčasná vláda stojí pred neľahkou úlohou. Chce ušetriť až 1,5 miliardy €.

Peniaze plánuje získať vďaka škrtom vo výdavkoch, ale aj zvyšovaním daní. Tie okrem občanov zaplatia aj veľké spoločnosti či banky. Odborníci varujú, že vysoké dane ne-musia problém vôbec riešiť. Práve naopak, môžu odradiť investorov, ktorí Slovensko v minulosti vyhľadávali kvôli výhodným podmienkam a lacnej pracovnej sile.

Vláda po nedávnom rokovaní predstavila odvážny plán, ktorým chce ušetriť 1,5 miliardy €. Najjednoduchším spôsobom, ako peniaze získať, je zvýšiť dane. Viac tak zaplatia banky, ale aj veľké spoločnosti. Firmy sa tak musia pripraviť na to, že kým doteraz platili 19 %, po novom to bude až 23 %. Vláda chce vďaka zvýšeniu získať do rozpočtu až 370 miliónov €. Odborníci varujú, že zvyšovanie sa môže v budúcnosti negatívne odraziť na vývoji ekonomiky. „Vlády sú vedené k znižovaniu daňových sadzieb v snahe prilákať zahraničných investorov a pomôcť rastu ekonomiky.

Ak vláda zvýši daň na 23 %, tak v Únii bude pre investorov vďaka nižšej sadzbe atraktívnejších ako Slovensko až 11 krajín! Aj v rámci zoskupenia V4 budeme mať najvyššiu sadzbu dane z príjmov,“  konštatovala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.Najnižšej, len desaťpercentnej DPH podliehajú firmy, ktoré pôsobia v prímorských krajinách v Bulharsku a na Cypre. V tesnom závese za nimi sa nachádza Írsko s daňou na úrovni 12,5 %, nasledujú Lotyšsko a Litva, kde  spoločnosti platia do štátneho rozpočtu daň rovných 15 %. „Aktuálne platná 19 % sadzba dane z príjmov právnických osôb na Slovensku je piata najnižšia v Európskej únii a spolu s Poliakmi a Čechmi nás zaraďuje na siedmu až deviatku priečku pomyselného rebríčka. Priemerná sadzba dane z príjmov za celú Úniu sa nachádza približne na úrovni 23,5 %,“ doplnila Sadovská. Štáty, ktoré majú nižšiu alebo rovnakú daň ako Slovensko, väčšinou patria k novým krajinám v Únii.

Zvýšená 23 % daň začne platiť od januára budúceho roku. Zvýšenie spôsobí, že Slovensko sa posunie na 12. priečku v Únii. Politici ľudí upokojovali, že zvyšovania sa netreba obávať. Kvôli vyšším daniam však môže viacero podnikateľov skrachovať a ocitnú sa v situácii, že budú musieť svojich zamestnancov prepustiť, čo môže viesť k neúmernému zvyšovaniu nezamestnanosti.

Konkurencieschopnosť Slovenska mierne stúpla

Polepšili sme si! Podľa renomovaného švajčiarskeho Inštitútu pre rozvoj manažmentu sa našej krajine napriek neľahkej situácii v eurozóne darí o trošku lepšie ako v minulosti. Minulý rok sme skončili v rebríčku najkonkurencieschopnejších krajín na 48. mieste, tento rok sme si polepšili o jedno miesto a momentálne sme na 47. mieste. Napriek tomu sme však zo všetkých okolitých krajín dopadli najhoršie. Na samotnom vrchole rebríčka sa nachádzajú Honkong a Spojené štáty, nasledujú Švajčiarsko a Singapur. Odborníci pri zostavovaní rebríčka brali do úvahy viacero faktorov, ktoré ovplyvnili naše celkové umiestnenie.

„Primárne sme vychádzali z údajov roku 2011 a 2010, ako napríklad miera nezamestnanosti alebo rast HDP. V rámci indexu sú zachytené aj názory topmanažérov,“ vysvetlil pre TV Markíza spoluautor slovenskej časti štúdie Martin Thomay. V budúcnosti by sme sa v rebríčku mohli posunúť ešte vyššie, a to v prípade, že by sa nám podarilo zvýšiť počet vyvezených produktov z krajiny.

Prehľad daní v Európskej únii (kliknite pre zväčšenie):

1298285:gallery:false:false:false

* Vďaka momentálnej 19% dani figurujeme v rebríčku na 7. - 9. mieste. Keď však stúpne na 23 %, Slovensko klesne v EÚ až na 12. mieto.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bratislava. Majiteľ Braňo s manželkou Jankou si pripíjajú s prvou fanúšičkou.
Foto
Milovníci hokeja, pri fandení sa máte na čo tešiť: Kde vám počas majstrovstiev nalejú ZADARMO?
(ilustračné foto).
Pokus o únos lode dopadol nečakane! S týmto povstalci nerátali
Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.
Blaha kritizuje návrh týkajúci sa Martiny Šimkovičovej: Opozícii vytkol túto vec
Česi porovnali svoj tím so Slovákmi: V TOMTO máte najväčšiu slabinu!
Herečka Kavaschová reagovala na Dankove slová.
Herečku Dominiku Kavaschovú zarazili Dankove slová: Štipľavý ODKAZ šéfovi SNS!
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér robil čistky! Veľké zmeny vo vláde: Čo sa to deje?
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Aktualizované
Vážna dopravná nehoda neďaleko Martina: Viacnásobná zrážka áut, cesta je neprejazdná!
Kde sa nezhodne so straníckym šéfom?
Foto
Danko sa vyjadril k odvolávaniu Šimkovičovej: Takto komentoval kroky ministerky
(ilustračné foto)
Dodávky elektrickej energie budú obmedzené! Krajina musí konať: Je za tým sucho
Polícia pátra po nezvestnom 13-ročnom Filipovi Blažekovi z Praznova.
Kde zmizol Filipko? Polícia pátra po 13-ročnom chlapcovi, naposledy ho videli na tomto mieste
Vodič v smere od obce Slavec na obec Plešivec poriadne dupol na plyn.
Chlapík poriadne dupol na plyn: Z výšky pokuty vás rozbolí hlava! Bolo mu to treba?
Režisér Mohammad Rasulof
Strašné, za čo odsúdili oceňovaného režiséra: Z toho TRESTU vám príde nevoľno