Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2012 00:00 | Šport | Hokej

Šéf slovenského hokeja Igor Nemeček po MS: Hráči odviedli skvelú prácu!

Verí, že to nebudú iba sľuby, ako tomu bolo pred pár rokmi, ale reálne činy.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček (51) verí, že strieborné ťaženie slovenskej reprezentácie na svetovom šampionáte pretavia funkcionári do reálnych činov a nielen sľubov, tak ako tomu bolo pred pár rokmi po podobnom úspechu.

„Chalani dosiahli úspech, preto to máme teraz v rukách my. Myslím si, že to bude iné ako v minulosti,“ prezradil Nemeček.

 

Ruku na srdce. Verili ste pred odchodom na MS, že sa slovenskému tímu podarí taký úspech?

 

- Vôbec! Na MS sme išli skromne a s cieľom, aby sme v rankingu krajín poskočili o jedno miesto, čím by sme si zaručili priamu miestenku na olympiádu. To sa nám podarilo už postupom do štvrťfinále, ale zisk strieborných medailí bol vysoko nad očakávania.

 

Ako veľmi?

 

- Výrazne. Pred odchodom do Fínska sme si pripomenuli desiate výročie zlatých medailí z MS 2002 a hovorili sme, že by bolo fajn, keby sa v blízkej budúcnosti zopakoval podobný úspech. Nepočítal som, že sa to tak rýchlo splní.

 

Čomu to pripisujete?

 

- Jednoznačne skvelej partii v mužstve. Všetci v tíme ťahali za jeden koniec povrazu, čo sa prejavilo aj tým, že Graňák s Hossom prišli po operáciách naspäť do Helsínk. Veľký vplyv na mužstvo mali lídri Handzuš, Chára a Šatan.

 

Po minulé roky nebola taká partia?

 

- Povedal by som, že tento kolektív sa dá porovnať s tými, ktoré boli v minulosti tiež úspešné. Najviac sa mi podobá na striebornú z Petrohradu 2000, keď bola podobná partia, netvorili sa v nej skupinky a všetci hráči boli rovnocenní. V tom mal navrch aj posledný tím. Vlani sme mali síce super tím, no niečo v ňom chýbalo.

 

Mali ste prístup do šatne, aká v nej panovala nálada?

 

- Veľmi pohodová a tú tam priniesol tréner Vůjtek.

 

Prezraďte, ako ste k nemu došli?

 

- Po nástupe do prezidentskej funkcie som si budoval tím ľudí a jedným z nich bol generálny sekretár Otto Sýkora. Práve on mal s Láďom bližší vzťah, a keďže sme vedeli, že je výborný kouč, ponúkli sme mu spoluprácu. Mal na stole aj iné ponuky, ale vybral si našu.


 

Zavážili pri Vůjtekovom výbere aj jeho charakterové vlastnosti?

 

- Áno. Ešte aj Paľo Demitra bol rád, že sme ho angažovali, rovnako nadšení boli aj ostatní chalani, čo bolo dobrým signálom.

 

Dokedy má zmluvu?

 

- Do februára 2014, čiže do olympiády v Soči.

 

Akú veľkú reklamu urobili hokejisti Slovensku?

 

- Obrovskú! Naše výkony na MS a poskočenie o štyri miesta vo svetovom rankingu vysoko hodnotili a ocenili zástupcovia všetkých tímov a IIHF. Je to veľký záväzok do budúcnosti a nasadili sme si latku riadne vysoko.

 

Ako chcete predísť tomu, aby sa posledný úspech nepremrhal tak ako ten pred pár rokmi?

 

- Na to teraz nemám odpoveď, ale verím, že to bude iné ako v minulosti. Stačí sa pozrieť na to, ako sme ľudí postavili na nohy, čo potvrdzuje, že sme hokejovou krajinou. No hneď od príletu z Fínska riešime situáciu, aby u nás hokej nezanikal, ale mal lepšie podmienky. To je teraz náš záväzok, do ktorého nás dostali hráči. Takže sme na rade my a spravíme všetko pre to, aby sa to podarilo.

 

Buďte konkrétnejší.

 

- Do jesene si musíme povedať, akým smerom sa bude hokej na Slovensku uberať. Ide o financie, infraštruktúru, štadióny atď. Nie je to jednoduché, ale keď sme teraz dosiahli úspech, chceme z neho profitovať. Práve ním chceme argumentovať aj pri rokovaniach s našimi partnermi.

 

Narážate na prílev väčšieho balíka peňazí?

 

- Áno, nie však na dotáciu mužskej reprezentácie, ale mládež, kde musíme vykryť rôzne medzinárodné programy. Mladí hráči musia byť v kontakte s inými tímami, inak vypadnú z elity.

 

A čo politici?

 

- S nimi tiež plánujeme „hodiť reč“ ohľadom zvýšenia balíka peňazí kvôli zlepšeniu podmienok pri práci s mládežou, zaplatení trénerov, obnovy a výstavby štadiónov. Tak, aby sme mohli fungovať štandardne ako iné krajiny.

 

 

MS znovu na Slovensku?

 

To by bola paráda! Je reálne, že Slovensko by v roku 2015 znovu hostilo MS v hokeji. Ale jedine spoločne s Českom, pretože naši západní susedia majú už na tento rok priklepnutý šampionát.

„Spoločná kandidatúra sa začne riešiť na jeseň. Ale je otázkou, ako vyhodnotia zástupcovia IIHF prvé MS vo dvoch štátoch. Pre naše dve krajiny je však veľa plusov. Pokiaľ by to nevyšlo, tak si mydlíme ruky na MS v roku 2019, no sami,“ priznal Igor Nemeček.

 

 


 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!