Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2012 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z vraždy bosa podsvetia Čongiho je obvinený aj Karol Mello!

Z vraždy bosa podsvetia Petra Čongrádyho alias Čongiho obvinili aj Karola Mella. Obvinení sú aj ďaľší štyria muži známi zo slovenského podsvetia.

Petra Čongrádyho alias Čongiho zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Bola to posledná vražda šéfa starej gardy podsvetia. Policajti vyšetrovanie prípadu v roku 2007 prerušili, lebo sa im nepodarilo nájsť vraha. Nový Čas nedávno  informoval, že policajti kauzu nanovo otvorili. 

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová včera  (23. 5. 2012) potvrdila, že v prípade je obvinených  päť osôb. Televízia JOJ v hlavných správach uviedla iniciály obvinených.

Nový Čas zistil zo zdroja z justičného prostredia, že ide o známe mená zo slovenského podsvetia. Obvinení sú Viliam Mišenka, Karol Mello , Ľuboš Ferus, Roland Zdichavský a Štefan Borko. Na Čongiho likvidácii sa podieľali aj ďalšie osoby, ktorých totožnosť polícia zatiaľ nepozná.

Mišenka a Mello sú na úteku. Zdichavský sedí vo väzbe pre iné obvinenie a Ferusa zrejme policajti pred pár dňami zadržali. Či dolapili aj Borka nie je známe.

Zdroj Nového Času tvrdí, že policajti pracujú s verziou, že Mišenka a Ferus zabezpečili peniaze na nákup zbraní a áut. Suma bola naozaj vysoká. Išlo o niekoľko miliónov korún. Strelcami bol Mello a Borko.

Ako bolo známe už pár dní po vražde, podľa polície si strelci na Čongiho počkali v dodávke zaparkovanej neďaleko pizzerie. Výstrely zo samopalu zazneli, keď nastupoval do pancierového mercedesu. Zomrel na mieste, jeho kamarát bol zranený. Strelcov zaznamenali aj kamery. Hodinu po vražde privolali hasičov k požiaru pri obchvate smerom z Petržalky do Mlynskej doliny. Po zahasení dodávky s ukradnutými českými evidenčnými číslami kriminalisti našli dva samopaly a dve pištole.

Kto je Karol Mello?

1250060:gallery:false:false:false

Karol Mello čelí  obvineniu z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec († 10) a žena († 30), pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006. Prípad je už na súde.

Mello bol na úteku od novembra 2006. Spolu s ním utekala aj jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová so synom Ivanom Olegom.

Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. V dome, kde žil s partnerkou a synom, kriminalisti zaistili niekoľko mobilných telefónov a viaceré doklady totožnosti. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby.Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby na slobodu.

Vyšetrovateľ obvinil Mella aj z vraždy, Jozefa Gudábu († 46), ktorá sa stala v marci 2003. Podľa polície sa na skutku podieľal aj Viliam Mišenka (54) a na mieste činu bol aj jeho synovec Jozef Mišenka († 33).  Mello je na úteku a súd na neho vydal zatykač. Neskôr Mella obvinili ešte z ďalšej vraždy z roku 1996.

Kto je Viliam Mišenka ?

684982:gallery:false:false:false

Mellov komplic je obvinený z vraždy už spomínaného Gudábu aj z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku († 33), ktorá sa stala vlani v júli, a aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku († 38), ktorého zavraždili na jeseň 2001 v Sládkovičove. Mišenka je na úteku a je na neho vydaný zatykač. Na mafiánskych zoznamoch, ktoré vlani na jeseň unikli z polície je v skupine sýkorovcov.

Kto je Ľuboš Ferus?

1261978:gallery:false:false:false

Ľuboš Ferus patril k starej garde. V 90-tych rokoch sa pohyboval v blízkosti bosa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Toho zavraždili v roku 1997.

Ferusove meno sa skloňovalo v súvislosti s krádežou peňazí z VÚB v Nitre v januári 1996.  Zmizla historicky najvyššia suma - 173 mil. slovenských korún. Prípad nie je dodnes ukončený.

Ferus vypovedal aj v kauze vraždy Róberta Remiáša, ktorý zomrel pri výbuchu nálože v jeho aute v apríli 1996. Remiáš bol spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom - korunným svedkom zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča do Rakúska.

Bratislavský krajský súd Ferusa v januári 2009 oslobodil spod obžaloby kvôli podvodom s diaľničnými známkami z roku 2001. Ferus, ktorý po obvinení v roku 2002 strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, od začiatku tvrdil, že s prípadom nemal nič spoločné. Polícia však vtedy u neho pri domovej prehliadke známky našla. Podnikateľ sa bránil, vraj nevedel o tom, že pochádzajú od podvodníka.

V novembri 2008 mu neznámy útočník rozstrieľal jeho garáž v Nitre a poškodil aj dve jeho luxusné autá.

V januári 2012 ho zadržali policajti a obvinili ho z podielnictva, sudca ho posadil do väzby. Na slobodu sa dostal v apríli.

V mafiánskych zoznamoch, ktoré nedávno unikli z polície, je v skupine piťovcov.

Kto je Roland Zdichavský?

1288180:gallery:false:false:false

Roland Zdichavský bol v minulosti obžalovaný v kauze vydierania a ublíženia na zdraví bývalej účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Súd ho oslobodil. Policajti ho zadržali ešte v januári a obvinili z vydierania a sedí vo väzbe. Jeho meno figuruje na mafiánskych zoznamoch v skupine sýkorovci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut