Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
streda 27. 7.
Božena
27°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2012, 12:18 | Správy | Peniaze

Viete, čo kupujete? Pri poľskej kuracine platíte za 40 % vody

Tip od vás
Tip od vás
Zdroj: anc
Hydinári opäť bijú na poplach. Urobili si prieskum v reštauráciách a zistili, že len necelé 1 % z nich odoberá mäso od slovenských výrobcov.

Zvyšné používajú mäso z dovozu, väčšinou z Poľska alebo z Brazílie, ktoré je menej kvalitné. Ide najmä o mrazené výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Aj keď sú v porovnaní so slovenskými lacnejšie, spotrebiteľ v niektorých prípadoch platí až za 40 % vody.

Šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár opisuje, koľko vody obsahuje dovezená kuracina. Na Slovensku je viac ako 12-tisíc zariadení spoločného stravovania - reštaurácií, jedální či hotelov. Ale len 85 % z nich kupuje pre svoju kuchyňu čerstvú hydinu. Hydinári si preto posvietili na podiel mäsa a vody v mrazenej poľskej kuracine. ,,Keď sme si to porovnali, tak obsah pridanej vody sa pohybuje na úrovni 25 - 40 % . Čiže v 1 kg mäsa je iba 600 - 700 g mäsa,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. To isté platí, keď si dáte v reštaurácii napríklad kurací steak. Hmotnosť porcie sa totiž ráta v surovom stave. Ak napríklad za kurací steak platíte 5 €, v skutočnosti zaplatíte 1,50 € až 2 € iba za pridanú vodu.

Odborník na potraviny Peter Šimko uvádza, že mrazené mäso je v porovnaní s čerstvým nielen menej kvalitné, ale navyše sa po rozmrazení aj rýchlejšie kazí.

Takúto hydinu jeme Poľské šťavnaté kuracie prsia

  • v 1 kg mäsa je 350 ml vody
  • mäso je mäkké, blatové
  • vidno na ňom väčšie krvné podliatiny, ktoré by sa v mäse vôbec nemali objavovať

Brazílske mrazené kuracie prsia

  • v 1 kg je 150 ml vody
  • mäso je staršie a má žltkastú nezdravú farbu
  • keďže nepochádza z Európy, nemusí ani spĺňať podmienky EÚ

Odborník: Mrazené verzus čerstvéVysvetľuje riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Šimko
Každý konzervačný zákrok určitým spôsobom znižuje kvalitu potravín. Mrazenie je tiež konzervačným zákrokom, čiže aj pri mrazenej hydine platí, že takéto mäso je v porovnaní s čerstvým výrobkom menej kvalitné. Pri mrazení odchádzajú z mäsa látky, ako sú bielkoviny, aminokyseliny alebo rôzne vitamíny. Rozmrazené mäso sa tiež podstatne rýchlejšie kazí ako čerstvé.

Výzva Slovgastro 70% a viac "Slovgastro 70 % a viac“ môže získať jedáleň alebo reštaurácia, ktorá bude pri príprave jedál používať najmenej 70 % slovenských potravín. ,,Touto formou chceme prispieť k zvýšeniu spotreby slovenských potravín a poukázať na alarmujúci stav, keď slovenské výrobky tvoria menej ako 50-percentný podiel spotreby na Slovensku,“ opísal Ladislav Maďar (konateľ hotela a zároveň predseda Slovenského zväzu olejninárov), ktorý výzvu založil. Okolité štáty pritom spotrebujú 72 - 86 % svojich výrobkov, čiže SR je v tejto oblasti na chvoste EÚ.

Výzva!

Máte aj vy skúsenosti so slovenskou a dovezenou hydinou? Napíšte nám na tip@novycas.sk.

1195108:small:false:false:false

Čítajte ďalej
Autor: Čas.sk
X
Najnovšie z rubriky
Najnovšie z rubriky
Aktuality.sk Správy Ekonomika Komentáre Šport Cestovanie TV program Počasie Horoskopy Európa Kultúra
Utečenecký tábor v Turecku
Slovensko neprijme utečencov z Turecka, vyberieme si desať iných
Rýchle správy
pred 2 min
Turecká prokuratúra vydala zatykače na 47 novinárov bývalej redakcie opozičného denníka Zaman.
pred 12 min
Trochu ma prekvapuje tá bitka o to, kto bude lídrom Siete. Tu sa už nehrá o stoličku šéfa strany, ale o funkciu správcu konkurznej podstaty, hovorí vo videokomentári Dag Daniš.
pred 24 min
Pri bombovom útoku v Sýrii zahynuli desiatky ľudí.
pred 37 min
Na letisku v Ženeve sprísnili bezpečnostné opatrenia.Reuters
pred 52 min
Politici a úradníci spôsobili za päť rokov škody cez 3 milióny eur, tvrdí Beblavý.
12:35
Majitelia stánkov na Oktoberfeste presadzujú zákaz nosenia batohov.
Oktoberfest mnichov15 2012 reuters
12:25
Knihám neodzvonilo. Slováci čítajú stále viac.
Pep Guardiola
Guardiola zavádza v Manchestri nové metódy: Z tohto sú hráči poriadne vytočení
S VšZP podpísal Mikloši zmluvy za rodinnú firmu
Extajomník Mikloši známy zvláštnymi zmluvami: Ako šéf sekcie zdravotníctva skončil
Sajfa je jedným z majiteľov vychyteného podniku v Bratislave.
Moderátora Sajfu rieši polícia: Trestné oznámenie mesiac pred svadbou!
Robo Mak po spálenej šanci.
Mak asi nezasiahne do úvodného zápasu sezóny, v Zenite si už vybral číslo dresu
K explózii došlo na hudobnom festivale.
Desivé odhalenie o útočníkovi z Ansbachu: Temná minulosť v al-Káide!
Vojak stráži vstup do oblasti, kde došlo k dráme.
Krvavý útok vo francúzskom kostole: Jeden zadržaný sa dostal na slobodu!
V Sýrii prebiehajú krvavé boje.
Ďalšie dielo Islamského štátu: Krvavý bombový útok v Sýrii neprežili desiatky ľudí
OH2016
Foto
Aj výprava Slovenska rieši problémy: Dedina za viac ako miliardu a nedá sa v nej bývať
Členok si podvrtol pred predajňou Spolku  sv
Zomrel arcibiskup Dominik Hrušovský († 90): Mal bohaté skúsenosti so zahraničnými Slovákmi
Dáda škodu odhadla približne na 1 500 eur.
Patrasovej vykradli dom, zostala zhrozená: Nad jej rozhodnutím sa ale zastaví rozum!
Matej je od narodenia pripútaný na invalidný vozík. Chuť do života si však nedá zobrať.
Video
Vozičkár Matej prekonal letné horúčavy po svojom: Na vrchol Chopku vyliezol na rukách!
Juraj Kucka (vľavo) si vyskúšal v Chicagu bejzbal.
Video
Futbalista Juraj Kucka vymenil loptu za bejzbalovú pálku a takto to dopadlo