Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
POSLAŤ TIP
21.09.2014
Matúš
Odporučiť na Facebooku 12

Viete, čo kupujete? Pri poľskej kuracine platíte za 40 % vody

Viete, čo kupujete? Pri poľskej kuracine platíte za 40 % vody Rozmrazené hydinové mäso: V odmerkách je voda, ktorú obsahovalo.Autor: Nový Čas
17.05.2012, 12:18 | Hydinári opäť bijú na poplach. Urobili si prieskum v reštauráciách a zistili, že len necelé 1 % z nich odoberá mäso od slovenských výrobcov.

Zvyšné používajú mäso z dovozu, väčšinou z Poľska alebo z Brazílie, ktoré je menej kvalitné. Ide najmä o mrazené výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Aj keď sú v porovnaní so slovenskými lacnejšie, spotrebiteľ v niektorých prípadoch platí až za 40 % vody.

Šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár opisuje, koľko vody obsahuje dovezená kuracina. Na Slovensku je viac ako 12-tisíc zariadení spoločného stravovania - reštaurácií, jedální či hotelov. Ale len 85 % z nich kupuje pre svoju kuchyňu čerstvú hydinu. Hydinári si preto posvietili na podiel mäsa a vody v mrazenej poľskej kuracine. ,,Keď sme si to porovnali, tak obsah pridanej vody sa pohybuje na úrovni 25 - 40 % . Čiže v 1 kg mäsa je iba 600 - 700 g mäsa,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. To isté platí, keď si dáte v reštaurácii napríklad kurací steak. Hmotnosť porcie sa totiž ráta v surovom stave. Ak napríklad za kurací steak platíte 5 €, v skutočnosti zaplatíte 1,50 € až 2 € iba za pridanú vodu.

Odborník na potraviny Peter Šimko uvádza, že mrazené mäso je v porovnaní s čerstvým nielen menej kvalitné, ale navyše sa po rozmrazení aj rýchlejšie kazí.

Takúto hydinu jeme Poľské šťavnaté kuracie prsia

  • v 1 kg mäsa je 350 ml vody
  • mäso je mäkké, blatové
  • vidno na ňom väčšie krvné podliatiny, ktoré by sa v mäse vôbec nemali objavovať

Brazílske mrazené kuracie prsia

  • v 1 kg je 150 ml vody
  • mäso je staršie a má žltkastú nezdravú farbu
  • keďže nepochádza z Európy, nemusí ani spĺňať podmienky EÚ

Odborník: Mrazené verzus čerstvéVysvetľuje riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Šimko
Každý konzervačný zákrok určitým spôsobom znižuje kvalitu potravín. Mrazenie je tiež konzervačným zákrokom, čiže aj pri mrazenej hydine platí, že takéto mäso je v porovnaní s čerstvým výrobkom menej kvalitné. Pri mrazení odchádzajú z mäsa látky, ako sú bielkoviny, aminokyseliny alebo rôzne vitamíny. Rozmrazené mäso sa tiež podstatne rýchlejšie kazí ako čerstvé.

Výzva Slovgastro 70% a viac "Slovgastro 70 % a viac“ môže získať jedáleň alebo reštaurácia, ktorá bude pri príprave jedál používať najmenej 70 % slovenských potravín. ,,Touto formou chceme prispieť k zvýšeniu spotreby slovenských potravín a poukázať na alarmujúci stav, keď slovenské výrobky tvoria menej ako 50-percentný podiel spotreby na Slovensku,“ opísal Ladislav Maďar (konateľ hotela a zároveň predseda Slovenského zväzu olejninárov), ktorý výzvu založil. Okolité štáty pritom spotrebujú 72 - 86 % svojich výrobkov, čiže SR je v tejto oblasti na chvoste EÚ.

Výzva!

Máte aj vy skúsenosti so slovenskou a dovezenou hydinou? Napíšte nám na tip@novycas.sk.

Tip od vás

včera 08:00 Správy Najsmutnejšia žena na Zemplíne: Pochovala deti Janka († 8) a Marka († 5) aj manžela Jána († 37)!

Svojich synčekov hladila pred spaním po vláskoch, teraz mohla pohladiť už len biele truhly s ich telíčkami.

Najsmutnejšia žena na Zemplíne: Pochovala deti Janka († 8) a Marka († 5) aj manžela Jána († 37)!
Páni, chystajte si slinky: To, čo na vás Joey vybalí, vám nedá spať!

Glamour modeling, nesmierne úspešný vývozný artikel z Británie má nový objekt.

Láska na inzerát: Po žiadosti o ruku mi povedal pravdu, z ktorej sa neviem spamätať!

Spoznali sme sa cez inzerát. On je starý mládenec, ja vdova. Máme sa radi. Požiadal ma o ruku, ale...

NAJNOVŠIE Z RUBRIKY
Žilinský primátor Choma vydával dcéru: Novomanželia žiarili šťastím!

Igor Choma zarába vraj viac ako premiér, na svadbu však zbytočne nerozhadzoval.

Príjemný víkend pokazilo nešťastie: Poľovník Jozef († 49) si motorovou pílou podrezal krk

Poľovník Jozef († 49) bol v sobotu s rodinou a kamarátmi na chate nad obcou Hrnčiarska Ves (okr. Poltár). 

Prvý počítač má 2000 rokov!

Vedcom z takzvanej Veľkej gréckej expedície sa podarilo odhaliť na brehu Egejského mora posledný kúsok zvláštneho prístroja -...