Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2012 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Neslávny koniec Kramárovho divadla: Manželka ma varovala!

Sklamanie a ťahanice o prachy! Tak neslávne sa skončilo šéfovanie herca Maroša Kramára (53) v bratislavskom divadle Ateliér Babylon.

Keď pred rokom začínal, mal veľké plány, aký biznis s vlastným divadlom rozbehne. Nedal sa odradiť ani tým, že jeho spoločník, český podnikateľ a promotér Rudolf Hošna (46), mal v minulosti opletačky so zákonom. Ich spoločný kšeft bude mať pravdepodobne dohru u exekútora.

Ako sám herec priznáva, založiť Ateliér Babylon nebol iba jeho sen, ale i nostalgický pokus o záchranu divadla, v ktorom kedysi hrával. „Tým, že pôsobím aj v Česku, kde sa divadlu darí, ľudia ho radi navštevujú a je na každom rohu, myslel som si, že by sa to mohlo podariť aj u nás. Hoci by to bolo trošku komplikovanejšie ako v Česku, lebo český národ má predsa len bližšie ku kultúre a vyhľadáva ju...“ sklamane spomína Kramár na prvotnú myšlienku „obnovy“ niekdajšieho Westu.

Priestory novozaloženého Ateliéru Babylon si už na začiatku vyžadovali nemalé úpravy. A tak herec neváhal a z vlastného vrecka investoval do projektu niekoľko desiatok tisíc eur. „Divadlo sme museli čiastočne zrekonštruovať, pretože tam nebola ani jedna žiarovka, chýbali káble, stoličky a takisto sme si prenajali svetlá a zvuk,“ opisuje. „Zarábal som v iných divadlách, aby som mohol dať peniaze do toho nášho.“

Divadlo v strate

Do takého veľkého podniku nemohol ísť sám. Za spoločníka si vybral podnikateľa z Brna, Rudolfa Hošnu (46). Svojho dlhoročného kamaráta. Hošnu v roku 2004 odsúdil český súd za spreneveru a z basy ho prepustili iba štyri mesiace predtým, ako s ním Kramár začal podnikať. „Dával som mu kredit, ťahal som ho späť do spoločnosti a obhajoval ho,“ hovorí rozhorčene herec. „Naletel som mu, lebo on je skutočne šikovný promotér a ja som sa bál sám sa pustiť do divadla. V tom čase, keď ma oslovil, by to bolo pre mňa skutočne veľké sústo,“ vysvetľuje Kramár.

Dnes tvrdí, že mal dať na rady kamarátov a biznis začať radšej s niekým iným. „Keď sme zakladali spoločnosť Music Academy, Rudolf Hošna doviedol brata Bohumila, ktorý sa stal spolumajiteľom a konateľom spoločnosti. Bohumil, ktorého som videl iba raz v živote, však dal hneď plnú moc v zastupovaní svojmu bratovi Rudolfovi a ten sa tak stal zastupujúcim konateľom. Keď som sa pýtal, prečo brat? Rudolf mi povedal, že je to len dočasne, lebo on ešte nemôže oficiálne podnikať. Už tam som mal tušiť, že je problém...“

K vytriezveniu prišlo, ako hovorí, veľmi rýchlo. „Chcel som vidieť účtovníctvo, neumožnil mi to ani raz. Navyše mi oznámil, že divadlo sa prepadlo do hlbokej straty. Keď som to laicky počítal, tá strata mi nevychádzala až taká vysoká...“

Manželka ho varovala

„Na začiatku mi dali podpísať spoločenskú zmluvu, ktorá sa ukázala pre mňa veľmi nevýhodná. Nemal som žiadne právomoci na zmeny, dokonca nezavážilo ani to, že som bol 50-percentným majiteľom,“ hodnotí Kramár. Pred podpisom zmluvy ho vystríhala aj jeho žena, skúsená právnička Nataša Nikitinová. „Ona ma varovala ako vždy. Ja som jej zas hovoril, že keď bude mať strach, že nás niekto oklame, nikdy nič nevznikne. A navyše, veď Rudo je kamarát. Všetko by fungovalo, keby nemal svoju hlúpu povahu. Myslel som si, že už je poučený a nie, že bude opäť robiť svoje praktiky,“ pokračuje v rozprávaní herec, ktorý svoj podiel v divadle Hošnovcom nakoniec odpredal. A spornú zmluvu posunul na posúdenie exekútorovi.

Vo veci sme, samozrejme, oslovili aj Rudolfa Hošnu. „Pánu Kramárovi bolo všetko zaplatené vopred podľa jeho požiadaviek, v prepočte desiatky tisíc eur za prevod 50-percentného obchodného podielu na môjho brata, ktorý bol vlastníkom druhých 50 percent od založenia spoločnosti. Celý projekt od počiatku vytvoril spoločne so mnou ako s hlavným produkčným. Dnes je môj brat v spoločnosti silným partnerom, ktorý má o kultúru záujem a predovšetkým v tomto projekte neočakáva nezmyselné zisky z kultúry,“ tvrdí Rudolf Hošna.

„Je pravda, že peniaze, ktoré som investoval do divadla, mi vrátil, no moja robota, môj čas a rovnako i práca mojej ženy nebola zaplatená. Rudolf Hošna tak používal moje peniaze a meno celý rok bezúročne a bez honoráru, pretože podiel som mu previedol za 1 euro,“ kontruje Kramár. „Nechám ho, nech si žije, on na to doplatí sám. Zobral mi rok života. Rok som sa budil aj zaspával s Rudolfom Hošnom, a to už viac nechcem!“ hovorí o svojom exspoločníkovi.

Projekt divadla Babylon tak pokračuje i naďalej, no známy herec v ňom už nefiguruje. „Môj partner ma absolútne sklamal na plnej čiare. Čo bude robiť s divadlom ďalej, je už len na ňom. Divadlo by išlo aj u nás na Slovensku, ale keď leštíte jabĺčko, aby sa dobre predávalo a medzitým zabudnete, že vnútri máte červíka, ktorý vám ho vyžiera, tak sa ťažko niečo robí. Uvidíme, možno sa mu bude dariť. Hošna je svojím spôsobom šikovný, akurát sa nerád delí,“ dodáva Kramár. Hošna to vidí inak: „Môj 20-ročný kamarát mal úplne iný názor na fungovanie Ateliéru Babylon, predovšetkým čo sa týka divadelnej časti, o ktorej rozhodoval. Vďaka zlým rozhodnutiam, dvakrát vysoko nadštandardným honorárom, závratným cenám za pražské divadlá, to všetko ťahalo celý priestor do záporných čísel. Momentálne fungujeme v novom zložení a aktuálne sme rozšírili ponuku nielen o dobré divadlá za rozumné a solídne ceny, ale i o ďalšie koncerty a kultúrne akcie.“

Práce má dosť

Hoci Kramár prišiel o divadlo a prednedávnom padla seriálu Ordinácia v ružovej záhrade, v ktorej hral, posledná klapka, bez práce nezostane. V Bratislave v SND hrá v predstavení Chrobák v hlave, v Teatro Wüstenrot v Mandarínkovej izbe a tak­isto nacvičil hru Lordi.

Teší sa aj z veľkej popularity aj v susednom Česku. „V Česku odohrám za mesiac 10 až 12 predstavení,“ hovorí herec, ktorý neustále pendluje medzi Bratislavou a Prahou. Pracuje pre českú aj slovenskú televíziu a momentálne tiež nakrúca nový seriál pre TV Markíza.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla