Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2012 14:00 | Správy | Domáce správy

Fiasko s potravinovou pomocou: 3500 ton jedla skončí v odpade!?

Nehoráznosť! Potravinová pomoc z Európskej únie, určená pre sociálne slabé rodiny, viazne.

Najväčší objem pomoci zabezpečuje Potravinová banka Slovenska. Tá si mala do konca februára prevziať zo skladov 3 500 ton múky a cestovín, nemá však na to peniaze. Potravinová pomoc sa už dostala k viac ako 400-tisíc ľuďom, no ďalších takmer 90-tisíc na ňu stále čaká. Akcia, ktorá mala pomôcť ľuďom v núdzi, sa preto zrejme skončí obrovským škandálom. Potravinám totiž o pár týždňov vyprší záruka a hrozí, že skončia v odpade.

Potraviny boli priebežne dodávané do skladov charitatívnych organizácií. Tie zabezpečovali ich distribúciu do obcí k chudobným obyvateľom. Tisíc ton si prebrala Slovenská katolícka charita, ktorá v pomoci pokračuje. Problém je však s víťazom verejného obstarávania za bývalej vlády. Potravinová banka Slovenska si mala prevziať do konca februára ešte 3 500 ton potravín, no neurobila tak.


Podľa ministerstva pôdohospodárstva na to nemajú peniaze. Potravinám sa však onedlho končí záruka a reálne hrozí, že pred jej vypršaním sa nedostanú k ľuďom, ktorí ich potrebujú. Predseda Potravinovej banky Slovenska Marko Urdzík je na konferencii v Litve. K dôvodom, prečo si organizácia potraviny neprebrala, sa však odmietla vyjadriť aj podpredsedníčka Marta Karliková.

Súčasný minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek je zo situácie znepokojený, podľa neho išlo len o biznis. Projekt potravinovej pomoci právne analyzujeme. Názor ministra je, že bol pre niekoho šitý na mieru, a že potravinová pomoc bola len fikcia pre súkromný biznis, uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magda Tóth-Železňáková. Tisícky ľudí, ktorí žijú na hranici chudoby a sú na potravinovú pomoc odkázaní, sú z celej situácie zhrození a považujú to za výsmech.

Viac ako 3 500 ton potravín sa momentálne nachádza v skladoch. Sú medzi nimi múka a cestoviny. Problémom je, že o pár týždňov sa im končí záruka. Časť z nich treba spotrebovať do júna 2012, ďalšie do augusta. Keď sa dovtedy nedostanú do sociálne slabých rodín, skončia v spaľovni. Pritom mohli uľahčiť život tisíckam ľudí, ktoré trú biedu! Ministerstvo ani nevie, v akom stave sa potraviny nachádzajú. Predchádzajúce vedenie ministerstva tvrdilo, že sa do skladov s potravinovou pomocou nedostalo. Našou ambíciou je dostať sa tam, skontrolovať potraviny a dať ich ľuďom, ktorým prináležia,dodala hovorkyňa Tóth-Železňáková.

Jahnátkov predchodca Zsolt Simon tvrdí, že to bola Ficova prvá vláda, ktorá sa do potravinovej pomoci prihlásila a určila, že ju chce robiť cez charitu. Cez verejnú súťaž sme získali vyše 20-tisíc ton múky a cestovín. Urobili sme výzvu, aby sa prihlásili charitatívne organizácie, ktoré budú zabezpečovať distribúciu potravín. Najväčšiu časť mala robiť Potravinová banka Slovenska, podpísala zmluvu s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou, kde je aj sankcia za neprevzatie tovaru,“ vysvetľoval s tým, že od apríla minulého roku banka výdaj ani tovar nezúčtovávala.

Pritom rozdala viac ako 11-tisíc ton, no zúčtovala len 3,5-tis.ton.Za každú tonu majú dostať 12 €. Keby to zúčtovávali, mali by peniaze. Potraviny mali prebrať do konca februára, keď to neprebrali, niekoľkokrát sme mali rokovania, aby tovar prebrala platobná agentúra a rozdelenie zabezpečil štát, povedal Zsolt Simon, podľa ktorého by nový minister mal rokovať ďalej. „Za tovar, ktorý nebol prebraný, je tam finančná kaucia 1,5 mil. eur,uzavrel exminister Simon.

Matka šiestich detí Helena: Vyhodiť toľko potravín je nehoráznosť!

Žijú z ruky do úst! S Helenou Smoleňákovou (30) zo Šurian sa život vôbec nemaznal. Mladá žena musí po rozvode sama vychovávať až šesť detí. Početná rodinka mesačne žije len zo 417 €. Ich príjmom je len materská a rodinné prídavky. Správa o tom, že až 3 500 ton potravín môže skončiť v odpade, ju poriadne rozčúlila. Podľa nej by mohli pomôcť množstvu ľudí v núdzi.

Mladá žena býva v Šuranoch v mestskom byte, no mesačne platí nájomné 136 € a viac ako 120 € dáva za plyn. K tomu si musí pripočítať výdavky na elektrinu, teplo a školské potreby pre deti. Na živobytie jej tak ostane len 90 eur mesačne! Rodina žije veľmi skromne, na pokraji chudoby. V minulosti dostala mladá mamička s deťmi potravinovú pomoc, múka a cestoviny jej pomohli vyžiť nejaký čas.

Podobne sú na tom však stovky rodín na celom Slovensku. Mamičku správa o tom, že tisícky ton potravín môžu skončiť v odpade, poriadne zarmútila. „Potravinová pomoc mi veľmi pomohla, lebo z financií, čo nám zostanú, ledva vyžijeme. Bola by veľká škoda, keby toľko potravín malo vyjsť nazmar, je to nehoráznosť. Keby ich rozdali do škôlok či nemocníc, pomohli by množstvu ľudí,“ povedala rozhorčená Helena Smoleňáková, ktorá sa sama stará o šesť detí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose