Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2012 11:05 | Správy | Domáce správy

Výmena policajného šéfa:Tibor Gašpar vystriedal Jaroslava Spišiaka!

Minister vnútra Robert Kaliňák oficiálne ustanovil do funkcie nového policajného šéfa Tibora Gašpara.

Novým 1. viceprezidentom bude bývalý šéf finančnej polície Ján Holič a na mieste viceprezidenta zostane Ľubomír Ábel.    

Kaliňák sa poďakoval doterajšiemu vedeniu polície za vykonanú prácu. "Políciu čakajú zásadné zmeny," vyhlásil Kaliňák. Okrem iného by sa mali zlúčiť špecializované úrady polície, stabilizovať Policajný zbor na okresnej úrovni a dokončiť výmena technických prostriedkov. Podľa Kaliňáka je dôležité nadviazať na dobré výsledky, ktoré zostali po starom vedení, ale aj poučiť sa z jeho chýb. Pre policajtov chce vytvoriť kvalitné pracovné prostredie a stabilizovať ich sociálny systém. "Programové vyhlásenie" polície podľa Kaliňáka bude známe približne o mesiac

Odchádzajúci Jaroslav Spišiak sa poďakoval policajtom, ktorí boli v službe posledné dva roky, za ich prácu. Aj keď to podľa neho nemali ľahké, môžu byť na svoje výsledky hrdí. "Ak mi to umožnia, prídem ich upozorniť, že niečo sa z môjho pohľadu vymyká," povedal, s tým že to bude robiť osobne, nie cez médiá. 

"Myslím si, že mám za to všetko, čo som urobil, za to všetko, čo som tu bol perzekvovaný, teraz momentálne stíhaný, právo na trochu súkromia," dodal Spišiak.

Tibor Gašpar považuje menovanie za veľkú profesionálnu výzvu, chce byť zodpovedný. "Bol by rád, aby slogan, ktorý je na vozidlách polície "Pomáhať a chrániť", preniesli aj do myslenia policajtov a bežného života," uviedol.

Podľa Gašpara je latka nadstavená vysoko, mnohé policajné činnosti sa v ostatnom čase posunuli vpred. Plánuje zriadiť špecializovaný úrad pre boj s hospodárskou trestnou činnosťou.

Jaroslav Spišiak

969539:gallery:false:false:false

Policajtom sa stal v roku 1988.V policajných funkciách zažil štyroch ministrov vnútra. Keď rezortu šéfoval Ivan Šimko (SDKÚ), v roku 2001 sa stal 1. viceprezidentom. Médiá ho v roku 2002 označili za slovenského Corrada Cataniho. Podsvetie pripravovalo jeho likvidáciu, prežil viaceré útoky a snahy o diskreditáciu.

Keď ho Robert Kaliňák (SMER - SD) v roku 2010  prvýkrát odvolal z funkcie, odchádzal ako ten, ktorý bojoval s mafiou a u ľudí bol celkom obľúbený. V civile pracoval ako šéf bezpečnosti v Slovnafte.

Po tom, ako do kresla ministra vnútra zasadol Daniel Lipšic (KDH), sa na jeseň 2010 stal policajným prezidentom. Tvrdil, že ponuku prijal, aby sa netrápil. Pripravoval rozsiahle zmeny hodnotiaceho systému policajtov. Policajti pod jeho vedením obvinili viacerých šéfov skupín podsvetia. Na hesle mafia za mrežami si KDH postavilo časť predvolebnej kampane.

Ešte vlani v novembri bývalí elitní funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta podali na Spišiaka trestné oznámenie pre ohováranie na generálnu prokuratúru. Títo policajti po nástupe Spišiaka zo zboru odišli. Dôvodom oznámenia sú Spišiakove slová v rozhovore pre médiá. Minulý rok v októbri mu novinárka položila otázku, v ktorej spomenula Mičietu, Lučanského a Ševčíka a ďalších policajtov. V odpovedi vyhlásil, že: „kým oni boli policajtmi, Mello bol sústavne na úteku, keď odišli, podarilo sa polícii Mella zadržať.“Pár dní pred odchodom z funkcie Spišiaka prokurátor obvinil z ohovárania.

Tibor Gašpar

1225630:gallery:false:false:false

Z okresného vyšetrovateľa postúpil na riaditeľa krajského Úradu justičnej a kriminálnej polície v Nitre, získal tiež post zástupcu krajského policajného riaditeľa.

Od roku 2005 zastával funkciu riaditeľa Úradu boja proti korupcii. Na jeseň 2010 odišiel do civilu.

Exminister vnútra Daniel Lipšic z KDH v súvislosti s kauzou Gorila povedal, že spis v roku 2008 protizákonne skartoval Gašparov úrad. Gašpar sa bránil, že skartáciu pripravuje skartačná komisia. Za pravdu mu dal aj Národný bezpečnostný úrad.

Gašpara spomína vo svojej výpovedi aj agent kriminálneho spravodajstva Jozef Drag v súvislosti s prípadmi pozemkovej mafie. Uviedol, že Gašpar prevzal úplatok 300-tisíc korún za to, aby zariadil, že policajti nedajú do katastra zápis, že v súvislosti s prevodom pozemkov sa vedie vyšetrovanie. Gašpar to označil za snahu o jeho diskreditáciu a na Draga podal trestné oznámenie pre podozrenie z ohovárania. Aký je výsledok ešte nie je známe. Inšpekciu ministerstva vnútra však Dragove slová nezaujímajú. „Inšpekcia viackrát vypočula obžalovaného Jozefa D., ktorý však nikdy nespomenul žiadny úplatok a ani sám nepodal trestné oznámenie, preto ani nebol dôvod aby sme konali v tejto veci.  Podľa našich informácií sa s generálom Gašparom nikdy ani nestretli,“ vysvetlila Garajová.

Minister vnútra Robert Kaliňák ho po návrate do ministerského kresla ustanovil opäť za šéfa protikorupčníkov. O pár dní neskôr oznámil, že Gašpar sa stane novým policajným prezidentom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú