Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2012 14:30 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Dave Gahan oslavuje 50, pred rokmi stál na rozhraní života a smrti

Z chalana, ktorý nedokončil školu, sa stal idolom miliónov tínedžerov. Drogy ho stiahli na samé dno a prebrala ho až smrť. Spevák skupiny Depeche Mode Dave Gahan.

Je frontmanom jednej z najkultovejších kapiel rockovej histórie a svojím charizmatickým zjavom patrí medzi klasické prototypy rockenrolových idolov. Jeho besnenie výdatne povzbudené drogami ho však priviedlo až na hranicu medzi životom a smrťou. Britský hudobný spevák skupiny Depeche Mode David Gahan našťastie dokázal túto sebadeštrukciu včas zastaviť a v stredu 9. mája oslavuje 50. narodeniny.

1272679:gallery:true:false:false

Meno nosí po nevlastnom otcoviDavid Gahan sa narodil v roku 1962 v anglickom Eppingu ako druhé dieťa (má sestru Sue). Jeho otec, vodič autobusu Len Callcott, však pol roka po jeho narodení od rodiny odišiel. Matka Sylvia sa neskôr vydala za Jacka Gahana. S ním mala ďalších dvoch synov, no v roku 1972 Jack zomrel. Až po jeho smrti sa David dozvedel pravdu o jeho skutočnom otcovi a táto správa ho silno zasiahla.

Problematická rodinná situácia sa zrejme podpísala i na Davidovom divokom dospievaní. Počas neho sa totiž niekoľkokrát ocitol pred súdom pre mladistvých za vandalizmus a krádeže. Odišiel zo školy a vyskúšal rôzne zamestnania, ale nikde dlho nevydržal.

Názov Depeche Mode vymyslel sámVoľný čas rád trávil v baroch a v hudobných kluboch. Sám skúšal hrať a spievať. Pri jednom takomto vystúpení si ho v roku 1980 všimol Vince Clark a zlákal ho do svojej skupiny Composition of Sound, kde pôsobil spolu s Martinom Gorom a Andym Fletcherom. Prvé koncerty odspieval David s obrovskou trémou, ktorú tlmil alkoholom. V skupine si však rýchlo zvykol a na jeho popud sa neskôr premenovali na Depeche Mode (podľa francúzskeho módneho časopisu).

Mladú skupinu si všimol zakladateľ slávneho labelu Mute records Daniel Miller a už ich tretí singel Just Can´t Get Enough sa v roku 1981 predral do britských hitparád. Rýchlo nasledovali ďalšie albumy a ďalšie úspechy a temne elektronický Depeche Mode sa stali jednou z najslávnejších rockových formácií všetkých dôb (doteraz predali viac ako 75 miliónov albumov). Okolo skupiny navyše vznikol silný fanúšikovský kult s typickou čiernou "gotickou" štylizáciou.

Manželstvá mu zničili drogyV roku 1985 sa David Gahan oženil s dlhoročnou priateľkou Joanne a o dva roky neskôr sa im narodil syn Jack. Jeho osobný život však postupne začali kaziť drogy. V roku 1990 sa rozviedol a odsťahoval sa do USA, kde však drogám prepadol úplne a nič na tom nezmenilo ani druhé manželstvo s Teresou Conroyovou (1992 - 1996).


Klinická smrť ho prebrala k životuDepresie a zbesilý životný štýl vyústili do pokusu o samovraždu v roku 1995, keď si Gahan podrezal žily a skončil v nemocnici. Aj v ďalších mesiacoch ale pokračoval v nastúpenej ceste a v máji 1996 sa na hotelovej izbe v Los Angeles predávkoval zmesou kokaínu a heroínu a bol dokonca dve minúty klinicky mŕtvy. Po resuscitácii a následnom prepustení z nemocnice bol navyše obvinený z držania drog a súd mu nariadil liečenie.

Tento hraničný zážitok vrátil Gahana do reality. Zmenil svoj životný štýl, prestal brať drogy a v roku 1999 sa po tretí raz oženil (s manželkou Jeniffer má dcéru Stellu Rose). Ani potom sa však úplne nezbavil zdravotných problémov - pred dvomi rokmi sa úspešne podrobil operácii zhubného nádoru v močovom mechúri.

Začal aj so sólovou kariérouOkrem úspešne pokračujúcej spolupráce s Depeche Mode sa Gahan pustil aj do sólových projektov - v roku 2003 debutoval albumom Paper Monsters, na ktorú nadviazal o štyri roky neskôr nahrávkou s názvom Hourglass.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Marec. Teraz je most v havarijnom stave, preto sa ho rozhodli vymeniť.
Najvyťaženejší most v Prešove vymenia: Pripravte si pevné nervy! Bude to stáť riadny balík
Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu
(ilustračné foto)
Ničivý jav odrezal stovky ľudí od zvyšku krajiny! Pokusy o evakuáciu zlyhali
Porota ho označila za najlepšieho tanečného športovca v histórii šou.
Foto
Vytočení diváci po vypadnutí Ďuricu z Let's Dance: Sklamanie, sú tam oveľa slabší!
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičovej návrh zákona zasypala kritika: Prichádza zmena! Čo žiadajú zamestnanci RTVS?
Čo bývalému policajtovi na Filme Vojna policajtov prekážalo najviac?
Foto
Nespokojný expolicajt Michal o filme, kde sa blysol aj Rytmus: Z mužov zákona spravili opilcov!
Žiaci doniesli vlastnoručne zdobené kraslice, ktoré nalepili na veľký podklad.
Foto
Školáci vo Svidníku dozdobili veľkonočnú maxikraslicu: Pôjde o rekord? Takú krásu uvidíte už z diaľky!
Putin si zaistil prezidentské kreslo na ďalších šesť rokov
Foto
Z Putina sa opäť stal šéf Kremľa: Vrúcne gratulácie z Číny! Desivé, kto každý je na jeho strane
30,4 km. Ide o výšku, pri ktorej sa balón vznáša nad zemským povrchom.
Foto
Večera vo vesmíre pre vyvolených: Michelinské pochúťky a pohľad na našu Zem! Závratná cena za lístok
Predlohou bol elektrický pickup Elona Muska.
Mobil, ktorý priláka všetky pohľady: Imidžovka pre zberateľov! Inšpiráciou je Muskov tátoš
(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie