Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2012 13:00 | Správy | Servis

Veľký prieskum: Koľko Slovákov si môže dovoliť dovolenku v zahraničí?

Kto by aspoň raz do roka nechcel vybočiť zo zabehnutého stereotypu a dopriať si pár dní oddychu?

Pre väčšinu z nás je dovolenka odmenou za celoročnú prácu a časom, kedy bežné problémy idú bokom. Pokračujúca kríza je však neúprosná. Budú si teda môcť tento rok Slováci dopriať zahraničnú dovolenku? Koľko ich bude a koľko sú ochotní na ňu minúť?

Pre niekoho je dovolenka oddychom, pre iného luxusom. Vlani si dovolenku odpustilo až 24 % Slovákov a my vieme prečo! Odpoveď je celkom jednoznačná a zisťoval to začiatkom roka prieskum verejnej mienky Eurobarometer. Viac ako polovica Slovákov sa na dovolenku nevybrala z finančného dôvodu. Približne štvrtina Slovákov uviedla ako príčinu nevycestovania osobné dôvody. Zhodne po 8 % z nich sa vyhovorilo na nedostatok času či uprednostnenie pobytu doma s rodinou alebo priateľmi. Obavu o bezpečnosť ako hlavný dôvod vycestovania do zahraničia uviedlo len 1 % opýtaných. Zvyšní Slováci na otázku nevedeli odpovedať, respektíve nechceli.

Zhoršujúca sa ekonomická situácia ovplyvňuje rozhodovanie sa ľudí vo všetkých životných sférach, teda aj v otázke dovolenkovania v tomto roku. „Až pätina Slovákov priznala, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu tento rok na dovolenku nepôjde vôbec. Ďalších 37 % na dovolenku síce pôjde, ale aktuálny hospodársky vývoj ich donútil zmeniť plány,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Buď sa rozhodli zmeniť destináciu, stráviť na dovolenke kratší čas alebo na nej minúť menšiu sumu peňazí. „Každý tretí opýtaný Slovák uviedol, že na dovolenku sa tento rok chystá a nezabráni mu v tom ani súčasná ekonomická situácia,“ uviedla analytička.

Avšak 43 % z tých, ktorí sa na dovolenku chystajú ju strávia na Slovensku. A kam sa teda vyberú tí, ktorí si dovolenku v zahraničí tento rok rozhodne nenechajú ujsť? Návštevu Talianska uviedlo 10 % Slovákov, Bulharsko 9 %, Česko a Grécko zhodne po 8 %. Mimo Európsku úniu sa chystá dovolenkovať 18 % Slovákov. „Predpokladáme, že ich kroky povedú najčastejšie do tradičných destinácii ako sú Chorvátsko, Egypt a Turecko,“ hovorí Sadovská.

Exkluzívny internetový prieskum pre denník Nový Čas, ktorý v dňoch 4 až 7 mája 2012 uskutočnila spoločnosť SANEP na vzorke 2 855 respondentov vo veku 18 až 67 rokov priniesol nasledovné výsledky. Na zahraničnú dovolenku sa tento rok nechystá 43, 3 % ľudí z opýtaných a ako hlavný dôvod, a to až 43, 2 %, uviedlo finančné problémy.

Rodinné dôvody uviedlo 8, 1 %, respondentov, nedostatok času 6, 2 %, bezpečnosti sa obáva len 1, 6 %. K dôvodom, prečo tento rok nevycestujú do zahraničia sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť 6, 8 % opýtaných. Medzi najobľúbenejšie zahraničné dovolenkové destinácie Slovákov patrí Chorvátsko (13, 4 %), Česko (4, 7 %), Grécko (4,3 %), Taliansko (4.2 %), Bulharsko (3,9 %) a Egypt (3,1 %). Menej ako 500 eur na osobu je ochotných zaplatiť43,4 % z opýtaných a len 1,8% nad 1000 eur.

Slováci nebudú mať na ružiach ustlané ani tento rok. Spomalenie hospodárskeho rastu sa o tvorbu nových pracovných miest nepostará a vysoká nezamestnanosť tak bude na Slovensku „strašiť“ aj naďalej. A v horších časoch Slováci obmedzujú predovšetkým dovolenky.

Chystáte sa tento rok na dovolenku v zahraničí aj napriek kríze?

Áno 28,6 %
Skôr áno 3,1 %
Nie 43,3 %
Skôr nie 9,2 %
Neviem 15,8 %

Aké sú dôvody, prečo nepôjdete na dovolenku do zahraničia?

Finančné 43,2 %
Rodinná situácia 8,1 %
Nedostatok času 6,2 %
Choroba 2,1 %
Bezpečnosť 1,6 %
Iné 3,1 %
Neviem 6,8 %
Žiadne 28,9 %

Koľko ste ochotní minúť na dovolenku?

od 500 € na osobu 43,2 %
500 - 1000 € na osobu 13 %
1000 € a viac na osobu 1,8%
neviem 7,1%
nič

34,7 %

Koľko si dovolenkári doplatia za palivový príplatok?

Cestovné kancelárie v celej Európe zavádzajú palivový príplatok v dôsledku prudkého vzrastu cien leteckého benzínu ako aj ostatných pohonných hmôt. V priemere je to od 20 až 30 eur pri leteckých zájazdoch a 5 až 7 eur pri autobusových zájazdoch.

Kde by Slováci z bezpečnostných dôvodov tento rok cestovať nemali?

Situácia Tunisku je momentálne de facto úplne stabilizovaná a pokojná. Grécko je členská krajina EU, v letoviskách na pobreží a ostrovy si vedú svoj turistický život ako po minulé roky. V Egypte je situácia v klasických lketoviskách ako sú Hurgada, Marsa Alam, ale aj Taba bezpečná a pokojná. Cestovné kancelárie, samozrejme, so svojimi miestnymi partnermi pozorne sledujú vývoj situácie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!