Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2012 06:43 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsko má nového prezidenta, Hollande porazil Sarkozyho o 3,27 %

Víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku sa stal socialistický kandidát Francois Hollande, ktorý získal 51,67 percenta hlasov.

Úradujúca hlava štátu, konzervatívec Nicolas Sarkozy, skončil v poli porazených so ziskom 48,33 percenta hlasov. Na voľbách sa zúčastnilo 81 percent voličov. Tieto oficiálne výsledky dnes oznámilo ministerstvo vnútra v Paríži.

Hollande po svojom prvom prejave pred katedrálou v meste Tulle, ktoré bolo jeho politickou "školou", a prijatí množstva gratulácií aj od zahraničných politikov, prišiel svoje víťazstvo osláviť i na Námestie Bastily v Paríži, kde ho dnes o 0.40 h SELČ privítalo okolo 100.000 prívržencov. Na tomto mieste, kde sa v roku 1789 začala francúzska revolúcia, Hollande pripomenul, že 10. mája 1981 tam ľavica oslavovala zvolenie Francoisa Mitterranda za prezidenta. Až do roku 1995 bol prvý a zatiaľ jediný priamo zvolený socialistický prezident Francúzska.

"Pochopil som vás, vašu vôľu po zmene, vašu silu," povedal už zachrípnutým hlasom Hollande. Vyhlásil, že je veľmi dojatý, že môže zastupovať tých, ktorí museli mnohé roky znášať "rany, zlomeniny a popáleniny". Je hrdý na to, že môže byť prezidentom "Francúzska rozmanitosti", a tiež hrdý, že ľavica našla po 31 rokoch nástupcu Mitterranda.

Hollande vyzval svojich stúpencov, aby oslávili víťazstvo bez pocitov pomsty a aby pomohli ľavici k víťazstvu v júnových voľbách do Národného zhromaždenia. Sľúbil, že bude "prezidentom mladých a spravodlivosti" a zamýšľa skoncovať s trendom drastických úsporných opatrení v Európe. Jeho zvolenie bolo signálom pre Európu: "Sú národy, ktoré veria a chcú zastaviť kurz šetrenia".

Hollandea sprevádzala jeho 47-ročná partnerka Valérie Trierweiler, ktorá neskrývala dojatie. "Bude to trvať niekoľko dní, až pochopím, čo sa stalo," povedala. Ako bude plniť úlohu prvej dámy, sa ešte nerozhodla. "Potrebujem ešte trochu času na premýšľanie," dodala.

Zaujímavé je, že Hollande (51,67) dosiahol takmer navlas rovnaký výsledok ako Mitterrand (51,76), ktorý v roku 1981 porazil úradujúcu hlavu štátu Giscarda d'Estainga. Rozdiel medzi Hollandeom a Sarkozym bol asi 1,15 milióna hlasov, čo bývalý konzervatívny premiér Jean Pierre Raffarin komentoval slovami, že Sarkozy mohol voľby vyhrať.

Približne dva milióny voličov vhodili do urien prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Hollande dostal v tradične konzervatívnom v Paríži viac ako 55 percent hlasov, čo jeho socialistický starosta Bertrand Delanoë nazval "historický výsledok". V 29 volebných obvodoch, kde v roku 2007 zvíťazil Sarkozy, sa karta tentoraz obrátila v prospech socialistu.

Hollandeova expartnerka Ségolene Royal sa tešilaOna Nicolasa Sarkozyho pred piatimi rokmi neporazila a nebude ani prvou dámou, keďže s budúcim novým prezidentom už nežijú. Francúzska socialistická politička Ségolene Royal v nedeľu večer neskrývala obrovskú radosť, že jej bývalý životný partner Francois Hollande, s ktorým má štyri deti, dokázal to, čo sa jej nepodarilo pred piatimi rokmi - poraziť Nicolasa Sarkozyho v prezidentských voľbách. "Francúzi mu môžu dôverovať," povedala Royalová o svojom bývalom partnerovi pre televíznu stanicu France 2.

Kým ona dokázala svoje emócie aj napriek radosti udržať na uzde, Thomas Hollande, najstarší syn z jej bývalého zväzku, otvorene plakal od dojatia, keď sa jeho otec objavil na televíznej obrazovke, aby oznámil správu o víťazstve.

Dvadsaťsedemročný advokát, ktorý už pred piatimi rokmi aktívne pomáhal matke počas prezidentskej kampane, si túto skúsenosť zopakoval tento rok po boku otca počas päť mesiacov trvajúcej kampane. "Som veľmi dojatý. Zúčastnil som sa tejto kampane, zúčastnil som sa aj tej pre moju matku, ale teraz sa to skončilo víťazne," uviedol Thomas Hollande pre France 2.

Na otázku televízie, čo to znamená preňho osobne, najstarší Hollandeov syn odpovedal, že ešte nedokáže oceniť celkový výsledok a dopad toho, čo sa vo Francúzsku práve udialo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky