Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2012 09:39 | Správy | Domáce správy

Prezidenti na summite V4 v Tatrách: Výlet lanovkou a slovenský obed!

Prezidenti krajín Visegrádskej štvorky sa cez víkend stretnú na pravidelnom výročnom summite, ktorý bude teraz vo Vysokých Tatrách.

Na summite sa zúčastňujú prezidenti Slovenska, Česka a Poľska, v stredu 2. mája zvolený prezident Maďarska János Áder sa ospravedlnil. Maďarskú stranu na stretnutí hláv štátov visegrádskej skupiny zastúpi veľvyslanec Maďarska na Slovensku Csaba Balogh. Summit prezidentov sa koná v päťhviezdičkovom Grandhoteli Kempinski. Prezidentov Slovenska, Českej republiky a Poľska vítal na Štrbskom Plese starosta Štrby Michal Sýkora chlebom a soľou. Hneď po oficiálnom uvítaní sa Ivan Gašparovič, Václav Klaus a Bronislaw Komorowski odobrali na prvé spoločné rokovanie v salóne Gerlach.

Víkendový summit prezidentov V4 vo Vysokých Tatrách je venovaný trom hlavným témam. Hlavy štátov majú diskutovať o posilnení regiónu V4, ale aj o pozíciách krajín skupiny V4 pred nadchádzajúcim summitom NATO v Chicagu a o politike EÚ voči východnému susedstvu.

Čerešničkou na torte bol výlet na Lomnickom štíteHostia Ivana Gašparoviča, prezidenti Českej republiky a Poľska ocenili, že do programu dvojdňového summitu prezidentov Visegrádskej štvorky bola zaradená aj návšteva Lomnického štítu. „Je to skutočne čerešnička na torte, ktorá tomu dala inú perspektívu a iný pohľad a umožnila nám rozprávať v uvoľnenejšej atmosfére,“ povedal po príchode z Lomnického štítu na Skalnaté pleso prezident Českej republiky Václav Klaus. Na Lomnickom štíte sa páčilo aj poľskému prezidentovi Bronislawovi Komorowskému. „Z Lomického štítu vidieť veľký kus sveta a vidieť aj to, že svet smeruje k lepšiemu,“ uviedol Komorowski. Český prezident už pred desiatkami rokov bol s manželkou na Lomnickom štíte.

Dnešný výlet, na ktorom boli aj prvé dámy, sa mu však veľmi páčil. „Po pár desaťročiach je úžasné znovu vidieť to,“ dodal Václav Klaus. Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča na Lomnickom štíte bolo vidieť na všetky svetové strany. „Videli sme aj do Čiech, aj do Poľska, aj dole k južným susedom, ktorí sa nezúčastnili tohto pekného pohľadu,“ povedal Gašparovič. Na Lomnickom štíte sa prezidenti oboznámili s prácou astronómov a geofyzikov. 

Šéfkuchár Grandhotela Kempinski pre prezidentov Visegrádskej štvorky pripravil obedové menu z čisto slovenských surovín. „Pri menu sme sa snažili dať do popredia naše komponenty, naše mäso, našu zeleninu. Myslím si, že sa nám to podarilo a že to bude úspešné,“ uviedol šéfkuchár Grandhotela Kempinski Gabriel Kocák.

Ako predjedlo budú mať prezidenti husaciu pečeň s rebarborovou omáčkou a čerstvo upečenou brioškou. Hlavné menu bude pozostávať z hovädzieho vývaru s domácimi rezancami a jarnou zeleninou. Ako hlavný chod sa bude podávať bravčová roštenka pečená na miernom ohni, mladé zemiaky na petržlene, a ako príloha sa bude podávať čerstvá grilovaná jarná zelenina. „Dezert chceli páni niečo z gaštanov,“ uviedol šéfkuchár. Prípravy na dnešné prezidentské menu začali už v piatok, keďže napríklad mäso sa pieklo vyše 20 hodín. 

Program pre hostíPopri dvojdňovom pracovnom programe - spoločných aj dvojstranných rokovaniach, o výsledkoch ktorých budú hlavy štátov informovať v nedeľu 6. mája na spoločnej tlačovej besede, si pozrú aj zaujímavosti Tatier. V sobotu ich spolu s prvými dámami čaká výlet na Lomnický štít a prehliadka Observatória Slovenskej akadémie vied a v nedeľu symbolické sadenie stromčekov na brehu Štrbského plesa. Prezidenti zasadia na brehu plesa borovicu limbu. Manželky prezidentov majú separátny dámsky program. V sobotu sa zoznámia s atrakciami Štrbského plesa, ktoré si pozrú na kočoch a v nedeľu navštívia Múzeum liptovskej dediny v Pribyline.

Summit V4 na úrovni hláv štátov sa na Slovensku naposledy uskutočnil v Piešťanoch v septembri 2008. Visegrádska spolupráca nie je inštitucionalizovaná. V politickej rovine funguje na princípe pravidelného stretávania sa jej predstaviteľov na rôznych úrovniach - od prezidentov a predsedov vlád, cez ministrov zahraničných vecí až po expertné konzultácie. Raz ročne sa koná oficiálny summit premiérov.

V období medzi týmito summitmi vykonáva vždy jedna z krajín V4 predsednícku funkciu. V júni 2010 sa skončilo predsedníctvo Maďarska a od 1. júla 2010 do záveru júna 2011 predsedalo V4 Slovensko. Slovenská republika odovzdala predsedníctvo vo V4 Českej republike. Jedinou pevnou organizačnou štruktúrou V4 je Medzinárodný visegrádsky fond (http://www.visegradfund.eu), ktorý bol založený v roku 2000 s cieľom pomáhať rozvoju kultúrnej spolupráce, vedeckej výmene, výskumu a spolupráci v oblasti školstva, výmene mládeže a rozvoju cezhraničnej spolupráce. Okrem štipendijných programov financuje fond vo väčšine prípadov aktivity mimovládnych subjektov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?