Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2012 08:00 | Správy | Domáce správy

Voľných dní má byť menej: Prídeme o niektorý z cirkevných sviatkov?

Vyššie dane nie sú jediné, čo chystá vláda na Slovákov s cieľom naplniť štátnu pokladnicu. Slovenskej ekonomike chce pomôcť aj tým, že zruší dva sviatky.

Aj to sa nachádza v Programovom vyhlásení vlády, ktoré v piatok kabinet schválil. Počas dňa pracovného pokoja totiž Slovensko prichádza podľa odborníkov minimálne o 190 mil. eur. Tie by sa premietli do lepšieho rastu HDP. Pravdou je, že Slováci si pritom užívajú počas roka viac voľna ako niektoré iné krajiny EÚ, a rovnaký počet ako Gréci.

O myšlienke zrušiť dva sviatky informoval denník Pravda. Od tohto kroku si kompetentní sľubujú posilnenie hospodárstva. „Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najväčším počtom štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Pracovné výpadky majú významný dosah na ekonomiku krajiny, pretože znamenajú menej odpracovaných hodín,“ povedal Richard Ďurana z ekonomického inštitútu Iness.

Sviatky priamo negatívne ovplyvňujú množstvo vyprodukovaných tovarov a služieb a majú teda vplyv na tvorbu bohatstva v krajine a na konkurencieschopnosť Slovenska na svetových trhoch. „Zníženie počtu sviatkov je jedným zo spôsobov, ako môžeme v životnej úrovni a výške miezd dobiehať bohatšie krajiny EÚ. Staromódne recepty - kto viac pracuje, ten viac má - platia aj dnes,“ myslí si Ďurana.

Na Slovensku je 5 dní štátnym sviatkom, keď je zo zákona nariadený pracovný pokoj: 1. január - Deň vzniku Slovenskej republiky, 5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, 29. august - Výročie Slovenského národného povstania, 1. september - Deň Ústavy Slovenskej republiky a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu.


Okrem toho však máme každý rok ďalších 10 dní, keď je zo zákona tiež voľno. „Veľa vecí, ktoré budú naznačené v Programovom vyhlásení vlády ohľadom počtu sviatkov, ale aj ďalšie, sa budú riešiť na fóre, ktoré chceme ihneď konštituovať s partnermi sociálneho dialógu, a to bude Rada pre solidaritu a rozvoj,“ povedal šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič.

Podľa našich informácií sa uvažuje, že jeden z dvoch zrušených sviatkov bude cirkevný. Predpokladá sa, že cirkev bude chcieť zrušiť deň voľna, ktorý nie je spojený s cirkevne prikázaným sviatkom. Rozhodnutie by tak pad­lo na Veľký piatok alebo 15. september, teda sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Kým prvý sa vníma ako sviatok evanjelikov, druhý je pre katolíkov. Zo štátnych sviatkov Slovensko zrejme oželie 1. september - Deň Ústavy SR, ktorý sa stane pamätným dňom.

Diskusiu o tejto téme víta aj opozícia. Podľa exministra práce a poslanca SDKÚ Ľudovíta Kaníka je to ekonomicky rozumný návrh. „Počkáme si na to, ktoré sviatky chce Smer zrušiť. Slovensko je na špici Európy z hľadiska počtu sviatkov a má to vážne ekonomické súvislosti,“ zdôraznil.

Štátne sviatky

1. január - Deň vzniku Slovenskej republiky

5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda

29. august - Výročie Slovenského národného povstania

1. september - Deň Ústavy Slovenskej republiky

17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu

Dni pracovného pokoja6. január - Traja králi

marec - apríl: Veľký piatok

marec - apríl: Veľkonočný pondelok

1. máj - Sviatok práce

8. máj - Deň víťazstva nad fašizmom

15. september - Sedembolestná Panna Mária

1. november - Sviatok všetkých svätých

24. december - Štedrý deň

25. december - Prvý sviatok vianočný

26. december - Druhý sviatok vianočný

Štedrý rok 2012

Rok 2012 je pre Slovákov štedrý v dňoch voľna. Väčšina z nich totiž vyšla a vyjde na pracovné dni a nie víkend. A tak je tento rok až 11 dní voľna. Na nedeľu pripadol len 1. január, na sobotu pripadnú 1. a 15. september a 17. november.

Pri sviatkoch ide o peniaze

Zamestnávatelia by zrušenie dvoch sviatkov privítali. Pomohlo by to aj slovenskej ekonomike. Podľa odborníkov voľné dni znevýhodňujú ekonomiku aj slovenských zamestnávateľov vo vzťahu k výške nákladov a k produktivite práce.

Rezort financií vyčíslil negatívny dosah jedného sviatku na štátny rozpočet vo výške 190 až 260 mil. eur. O toľko by teda reálne vzrástol HDP. „Plánované zrušenie dvoch dní pracovného pokoja zo strany vlády by zamestnávatelia určite privítali pozitívne. Na druhej strane pre zamestnancov je prioritou mať zamestnanie a pracovať,“ povedal Marek Kuchta z Edymax Holding.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to