Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2012 08:00 | Správy | Domáce správy

Voľných dní má byť menej: Prídeme o niektorý z cirkevných sviatkov?

Vyššie dane nie sú jediné, čo chystá vláda na Slovákov s cieľom naplniť štátnu pokladnicu. Slovenskej ekonomike chce pomôcť aj tým, že zruší dva sviatky.

Aj to sa nachádza v Programovom vyhlásení vlády, ktoré v piatok kabinet schválil. Počas dňa pracovného pokoja totiž Slovensko prichádza podľa odborníkov minimálne o 190 mil. eur. Tie by sa premietli do lepšieho rastu HDP. Pravdou je, že Slováci si pritom užívajú počas roka viac voľna ako niektoré iné krajiny EÚ, a rovnaký počet ako Gréci.

O myšlienke zrušiť dva sviatky informoval denník Pravda. Od tohto kroku si kompetentní sľubujú posilnenie hospodárstva. „Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najväčším počtom štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Pracovné výpadky majú významný dosah na ekonomiku krajiny, pretože znamenajú menej odpracovaných hodín,“ povedal Richard Ďurana z ekonomického inštitútu Iness.

Sviatky priamo negatívne ovplyvňujú množstvo vyprodukovaných tovarov a služieb a majú teda vplyv na tvorbu bohatstva v krajine a na konkurencieschopnosť Slovenska na svetových trhoch. „Zníženie počtu sviatkov je jedným zo spôsobov, ako môžeme v životnej úrovni a výške miezd dobiehať bohatšie krajiny EÚ. Staromódne recepty - kto viac pracuje, ten viac má - platia aj dnes,“ myslí si Ďurana.

Na Slovensku je 5 dní štátnym sviatkom, keď je zo zákona nariadený pracovný pokoj: 1. január - Deň vzniku Slovenskej republiky, 5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, 29. august - Výročie Slovenského národného povstania, 1. september - Deň Ústavy Slovenskej republiky a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu.


Okrem toho však máme každý rok ďalších 10 dní, keď je zo zákona tiež voľno. „Veľa vecí, ktoré budú naznačené v Programovom vyhlásení vlády ohľadom počtu sviatkov, ale aj ďalšie, sa budú riešiť na fóre, ktoré chceme ihneď konštituovať s partnermi sociálneho dialógu, a to bude Rada pre solidaritu a rozvoj,“ povedal šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič.

Podľa našich informácií sa uvažuje, že jeden z dvoch zrušených sviatkov bude cirkevný. Predpokladá sa, že cirkev bude chcieť zrušiť deň voľna, ktorý nie je spojený s cirkevne prikázaným sviatkom. Rozhodnutie by tak pad­lo na Veľký piatok alebo 15. september, teda sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Kým prvý sa vníma ako sviatok evanjelikov, druhý je pre katolíkov. Zo štátnych sviatkov Slovensko zrejme oželie 1. september - Deň Ústavy SR, ktorý sa stane pamätným dňom.

Diskusiu o tejto téme víta aj opozícia. Podľa exministra práce a poslanca SDKÚ Ľudovíta Kaníka je to ekonomicky rozumný návrh. „Počkáme si na to, ktoré sviatky chce Smer zrušiť. Slovensko je na špici Európy z hľadiska počtu sviatkov a má to vážne ekonomické súvislosti,“ zdôraznil.

Štátne sviatky

1. január - Deň vzniku Slovenskej republiky

5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda

29. august - Výročie Slovenského národného povstania

1. september - Deň Ústavy Slovenskej republiky

17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu

Dni pracovného pokoja6. január - Traja králi

marec - apríl: Veľký piatok

marec - apríl: Veľkonočný pondelok

1. máj - Sviatok práce

8. máj - Deň víťazstva nad fašizmom

15. september - Sedembolestná Panna Mária

1. november - Sviatok všetkých svätých

24. december - Štedrý deň

25. december - Prvý sviatok vianočný

26. december - Druhý sviatok vianočný

Štedrý rok 2012

Rok 2012 je pre Slovákov štedrý v dňoch voľna. Väčšina z nich totiž vyšla a vyjde na pracovné dni a nie víkend. A tak je tento rok až 11 dní voľna. Na nedeľu pripadol len 1. január, na sobotu pripadnú 1. a 15. september a 17. november.

Pri sviatkoch ide o peniaze

Zamestnávatelia by zrušenie dvoch sviatkov privítali. Pomohlo by to aj slovenskej ekonomike. Podľa odborníkov voľné dni znevýhodňujú ekonomiku aj slovenských zamestnávateľov vo vzťahu k výške nákladov a k produktivite práce.

Rezort financií vyčíslil negatívny dosah jedného sviatku na štátny rozpočet vo výške 190 až 260 mil. eur. O toľko by teda reálne vzrástol HDP. „Plánované zrušenie dvoch dní pracovného pokoja zo strany vlády by zamestnávatelia určite privítali pozitívne. Na druhej strane pre zamestnancov je prioritou mať zamestnanie a pracovať,“ povedal Marek Kuchta z Edymax Holding.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František slávi svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!