Na priestore 6 hektárov je ich zrelých už vyše pol milióna. Štyridsať pracovníkov nimi denne zaplní kamión, ktorý ich rozváža do veľkých obchodných reťazcov. Prvé rastlinky zasadili v skleníku začiatkom februára a po vyše dvoch mesiacoch už môžu zbierať prvú úrodu. „Tajomstvo paradajok spočíva v kombinácii holandských sadeníc, izraelskej technológie a slovenského slnka,“ hovorí Zsolt Bindics, šéf projektu spoločnosti Prima fruit. V skleníku je 120-tisíc sadeníc, každá je vysoká tri metre. V priebehu roka však narastú až do astronomickej výšky 12 metrov!
Celý skleník však nikdy nebude hýriť výlučne červenými plodmi. „Vždy narastie len osem strapcov - z nich je jeden vždy zrelý, druhý dozrieva a tretí rastie,“ vysvetľuje Zsolt Bindics. Paradajky tak dozrievajú kontinuálne v priebehu celého roka. Štyridsať pracovníkov denne oberie až 20-tisíc kusov rajčín. Za mesiac tak vyše pol miliónom paradajok naplnia 30 kamiónov. „Z takej veľkej oberačky občas pekne bolia ruky, tie sladké rajčiny však stoja za to!“ hovoria dve mladé oberačky Mária (21) a Gabriela (20).
Skleník je obrovský kolos!
- má 6 hektárov a je vysoký 6 metrov
-120-tisíc sadeníc obsahuje 600-tisíc zrelých plodov
-40 pracovníkov denne oberie 20-tisíc kusov rajčín
- jeden strapec má 800 až 1 000 g rajčín
- paradajky nie sú postrekované pesticídmi, na ich ochranu pred škodcami používajú biologickú ochranu
- v skleníku je teplota 18 °C
- zamestnáva 50 pracovníkov