Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2012 13:35 | Správy | Zahraničné správy

Mučili ju? Juliu Tymošenkovú zbili vo väznici, drží hladovku

Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková (51) už štyri dni odmieta potravu na protest proti násiliu, ktorého sa na nej dopusti väzenskí dozorcovia.

Advokátovi ukrajinskej političky Sergejovi Vlasenkovi sa podarilo stretnúť s Tymošenkovou vo väzení a podľa jeho vlastných slov to, čo videl, ho šokovalo. Bývalá premiérka má obrovskú modrinu na bruchu, rukách a nohách. Informuje o tom agentúra Interfax.

Julia Tymošenková tvrdí, že pri nútenom odvoze do nemocnice ju dozorcovia bili do brucha a zalamovali jej ruky a nohy. Podľa Vlasenka modriny je dobre vidieť aj dnes, aj keď k incidentu došlo pred štyrmi dňami.

„Počas prevozu Julie Tyamošenkovej do nemocnice ju eskorta udrela do brucha. Na bruchu má obrovskú modrinu, taktiež modriny na rukách, keďže jej zalamovali ruky. Niekoľkokrát ju udreli do trupu,“ povedal dnes na pôde ukrajinského parlamentu opozičný poslanec Sergej Pašinskij.

1144059:gallery:false:true:true

Vedenie väznice, v ktorej politička odpykáva 7-ročný trest za údajné prekročenie právomoci počas jej úradovania v kresle premiéra, silou dopravilo Tymošenkovú do nemocnice v meste Charkov na východe Ukrajiny. Expremiérka trpí na medzistavcovú prietrž a posledných niekoľko mesiacov nedokáže chodiť. Odmieta však liečenie ukrajinskými lekármi a žiada, aby sa o ňu starali nemeckí zdravotníci. Tymošenková tvrdí, že nedôveruje ukrajinskému zdravotníctvu, keďže je plne ovládané prezidentom Viktorom Janukovyčom, a preto sa obáva o svoj život.

Pozvaní nemeckí lekári potvrdili, že Tymošenková súrne potrebuje liečbu, ale charkovská nemocnica nie je na to prispôsobená. Politička preto odmietla sa tam liečiť. Podľa nej Janukovyč a jeho ľudia veľmi dobre vedia, čo robia a špeciálne ju dávajú do neprispôsobenej nemocnice, aby potom mohli vyhlásiť, že Tymošenkovej je čoraz horšie, pretože sama odmietla liečbu.

906511:fullwidth:false:true:true

Hodili na mňa plachtu a udreli do brucha„Približne okolo 21:00 z mojej cely vyviedli moju susedku, krátko na to ku mne prišli traja muži zavalitej postavy. Prikročili k mojej posteli, nahodili na mňa plachtu a s použitím hrubej fyzickej sily ma všetci traja začali sťahovať z postele,“ informovala vo svojej písomnej sťažnosti Tymošenková.

„Plná bolesti a zúfalstva som sa bránila, ako som len mohla a cez plachtu som dostala silný uder päsťou do brucha. Zalomili mi ruky a nohy a v plachte vytiahli von. Myslela som si, že prišli posledné minúty môjho života,“ dodala expremiérka.

„Kvôli neznesiteľnej bolesti v chrbte a strachu som začala kričať a volať o pomoc, ale žiadnej pomoci sa mi nedostalo. Zrejme od bolesti som stratila vedomia a prebrala som sa až v nemocničnej izbe.“

976196:fullwidth:false:true:true

Prokurátor Charkovskej oblasti Gennadij Tjurin popiera, že by personál väznice sa dopustil násilia na expremiérke. „Človek sa obliekol, vychystal sa a potom si ľahne na posteľ a hovorí: „Ja nikam nejdem!“ Podľa zákona stráž má právo použiť silu voči väzňovi a umiestniť ho do vozidla. Zobrali ju na ruky, uložili do auta a odviezli do nemocnice,“ povedal Tjurin. Podľa neho v súvislosti so sťažnosťou Tymošenkovej vo väznici vykonali previerku, ale jej slová sa nepotvrdili. Neprijali ani jej trestné oznámenia na dvoch zamestnancov väznice s odôvodnením, že žiaden trestný čin sa nestal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!