Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2012 13:13 | Správy | Domáce správy

Spolupracoval s ŠTB? Meno štátneho tajomníka je v zoznamoch!

Štátna bezpečnosť evidovala Petra Buriana pod krycím menom "Peťo" ako dôverníka. 

Hovorca ÚPN Ján Pálffy však tvrdí, že osoba evidovaná v kategórii dôverník o tejto skutočnosti ani nemusela vedieť. Meno štátneho tajomníka rezortu diplomacie Petra Buriana ako i jeho dátum narodenia sa nachádzajú vo zväzkoch ŠtB, ktoré sú dostupné na stránke Ústavu pamäti národa www.upn.sk. Štátna bezpečnosť evidovala Buriana pod krycím menom "Peťo" ako dôverníka. Tajomník, ktorého vláda vymenovala do funkcie minulý týždeň, však akúkoľvek spoluprácu s ŠtB vylučuje. "Niečo také som počul, ale neviem z akého dôvodu a čo to je. Ale rozhodujúce je to, že dvakrát som už absolvoval bezpečnostnú previerku a tá bola vždy s výsledkom negatívnym. To znamená, že nič také sa vo vzťahu k mojej osobe, čo by naznačovalo nejakú spoluprácu, nikdy nevyskytlo," povedal Burian agentúre SITA.

Dôverník podľa ÚPN "zhromažďoval informácie, ktoré pomáhali kontrarozviedke plniť previerkové, pomocné a orientačné úlohy štátnobezpečnostnej povahy v súvislosti s odhaľovaním alebo objasňovaním protištátnej činnosti." Hovorca ÚPN Ján Pálffy však tvrdí, že soba evidovaná v kategórii dôverník o tejto skutočnosti ani nemusela vedieť. "Ústavný súd SR v tejto súvislosti rozhodol, že osoby vedené v kategórii dôverník neboli vedomými spolupracovníkmi," hovorí

Na ministerstve zahraničných vecí zdôrazňujú, že štátny tajomník už v minulosti pôsobil v diplomacii a má za sebou bezpečnostné previerky. "Peter Burian má previerku NBÚ na stupeň tajné. V minulosti pôsobil ako veľvyslanec pri NATO, kde prechádzajú diplomati prísnou previerkou zo strany Severoatlantickej aliancie," povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. "Toto sú pre Ministerstvo zahraničných vecí SR relevantné fakty, z ktorých vychádzame, a sú určite dôveryhodnejšie ako spochybniteľné, neoverené zoznamy bývalej komunistickej štátnej bezpečnosti, navyše, keď sa už viackrát preukázalo, že osoby vedené v kategórii dôverník neboli spolupracovníkmi ŠtB, nevedeli o svojich záznamoch a naopak, boli predmetom sledovania zo strany tajnej polície," dodal Gandel.

Burian v rokoch 1978 - 1983 študoval orientalistiku na Leningradskej štátnej univerzite a v rokoch 1989 - 1991 si vzdelanie doplnil na Diplomatickej akadémii v Moskve. V zahraničí v službách štátu po prvý raz pôsobil v Libanone ako zástupca vedúceho slovenskej misie (1987- 1989). V roku 1999 sa stal veľvyslancom SR pri NATO. Od roku 2004 viedol slovenskú misiu pri OSN. Od roku 2008 bol slovenským veľvyslancom v USA.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!