Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2012 00:00 | Správy | Zaujímavosti

S chuťou do toho: Vytvorte si vlastnú exotickú záhradu!

Nič vám už nebráni v rozlete, ak sa pre niečo špeciálne rozhodnete, môžete to aj mať. Na pestovanie exotických rastlín vám stačí dostatok elánu a informácií.

Pestovať môžete drobnoplodé odrody, ktoré majú do 5 cm, a veľkoplodé odrody, ktoré sú väčšie než 5 cm. Väčšiu zimu znesú maloplodé odrody ako Piccolo, Weiki, Arguta Issai, Jenny. Pestovatelia ich majú radšej, pretože ich šupka nie je posiata drobnými chĺpkami. Existujú samoopelivé kultivary, ale aj také, ktoré na rodenie ovocia potrebujú samčiu aj samičiu rastlinu. Veľmi dobre sa im darí na slnečnom stanovišti napríklad pri plote, kde si kivi vytvára dlhé liany. Nejde o veľmi citlivú rastlinku, čo sa týka starostlivosti, ale nemá rada preliatie.

Plodov sa dočkáte po troch až piatich rokoch od vysadenia. Kivi je vhodné na zasadenie do záhrady. Jedine odroda Issai, ktorá sa označuje ako balkónové kivi, sa môže vysadiť do väčšieho kvetináča. Jeho objem by sa mal každý rok zväčšovať. Aby sa kivi dobre darilo, podporiť by ste ho mali mriežkou alebo bambusovou podperou. V našich končinách nemá problém so škodcami. Zahubiť ho môže len počasie a nevhodná starostlivosť.

Kiwano

 

Je známy aj ako africký rohatý melón a uhorka. Juhoafrická jednoročka, ktorej plody vyzerajú ako oranžovožltý granát. Dorastajú do dĺžky 10 až 15 cm. Dá sa pestovať všade tam, kde sa darí našim uhorkám. Vysádza sa zo semienok do skleníka a fóliovníka v prvých jarných mesiacoch. Po dvoch-troch mesiacoch ho môžete presadiť do voľnej pôdy. Počkať by ste mali do skončenia prvých mrazov. Rastie veľmi rýchlo. Úpony a liany dosahujú aj niekoľko metrov. Pozor by ste si mali dať na to, aby sa plody nedostali do kontaktu s hlinou, inak by odhnili. Keď sa vám podarí dopestovať plody, pripravte sa na chuť podobnú banánu, kivi a melónu.

1256285:fullwidth:true:true:true

Musa basjoo

Je to mrazuvzdorný banánovník. V ideálnych podmienkach dorastá až do výšky 5,5 metra. Môžete ho pestovať aj u nás, ale vyžaduje si extrémnu starostlivosť. Potrebuje veľa svetla, vody a hnojenia. V zime ho treba zazimovať, odrezať listy a kmeň ochrániť polystyrénom a slamou. Rizikom v zime je aj vysoká vlhkosť, banánovník môže zhniť. Ak prežije zimu, odmení sa vám krásnymi výraznými listami, ktoré si všimne každý návštevník vašej záhrady.

Goji – Kustovnica čínska

Nenáročný krík, ktorý pochádza z Ázie a zvládne aj naše klimatické podmienky. Dorastá do výšky a šírky troch až štyroch metrov. Plody goji sú cenené pre vysoký podiel vitamínu C, posilňujú imunitný systém, zlepšujú krvný obeh. Goji obsahuje až 22 stopových prvkov a 11 minerálov. V našich podmienkach nasadí síce bielo-ružové kvety, ale nie vždy sa pestovateľom podarí dopestovať aj plody. Tie bývajú veľké jeden až dva centimetre a mávajú oranžovú až červenú farbu. Na zimu uschne a na jar vyrašia nové listy aj konáriky. Stačí ho zrezať, aby nenadobudol veľké rozmery.

1256284:fullwidth:true:true:true

Nashi hruška

Keď je zrelá, je chrumkavá ako jablko a veľmi šťavnatá. Ázijské ovocie, ktoré sa udomácňuje aj v našich záhradách, sa pestuje podobne ako jablone. Nashi nie je náchylná na choroby a má nízku energetickú hodnotu. Strom vyrastá do dvojmetrovej výšky a má pekné biele kvety.

Hurmikaki – Ebenovník rajčiakový

Má podobné nároky na pestovanie ako kivi a vydrží aj zimné mínusové teploty. Tak ako všetky exotické stromy, prvé roky by sa mal pestovať v kvetináči, a až keď je rastlina silná, môžete ju presadiť von do záhrady. Je náročná na vlahu, v zime ju musíte poriadne zazimovať a prikryť. Plody majú oranžovú až svetločervenú farbu a chutia sladko. Tvarom sa podobajú na paradajky.

Stévia cukrová

V poslednom čase je to veľmi obľúbená náhrada cukru. Jej lístočky sú až 300-krát sladšie než cukor a pritom nemajú žiadne kalórie. Pomáha udržať hladinu cukru v krvi a je vhodná pre diabetikov. U nás by vonku zamrzla, a preto ju pestujeme v kvetináči. Potrebuje slnečné teplé miesto, kde nefúka. Najsladšia je tesne pred kvitnutím, keď si môžete na zimu usušiť jej listy. Dá sa používať aj čerstvá.

Ak ju pestujete na balkóne či v záhrade, nemusíte si robiť starosti s jej prezimovaním. Na jar si kúpite ďalšiu. Ak by vám predsa len bolo kvetinky ľúto, mali by ste vedieť, že v zime vonku neprežije, ak teplota klesne pod päť stupňov. Presaďte ju do kvetináča a zazimujte vnútri v chladnejšej miestnosti. Cez zimu zhodí všetky listy a do ďalšej sezóny prežijú len korene. Stačí ju občas poliať a na jar vyniesť na slnko.

1256281:fullwidth:true:true:true

Päťlistý ženšen – bylinka nesmrteľnosti

Veľmi obľúbená bylinka, ktorej sa pripisujú priam zázračné liečebné schopnosti. Podporuje vylučovaciu sústavu, účinkuje proti stresu, reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, pôsobí proti starnutiu, ochraňuje pečeň, je dobrý pre diabetikov, pre ľudí po chemo- a rádioterapii, má pozitívny vplyv na srdcovo- cievny systém. Ide o popínavú rastlinu, z ktorej sa robí čaj. Potrebuje slnečné stanovište a priepustnú pôdu. Znáša teploty do mínus 10 stupňov a dobre sa jej darí aj vo veľkých kvetináčoch.

Figovník obyčajný

Má sladké plody so semienkami a dá sa pestovať aj u nás. Najvhodnejšie je vysádzať ho do veľkých nádob v lete do záhrady a na zimu premiestniť do domu. Figovník má, rovnako ako všetky exotické rastliny, rád teplé a málo veterné stanovište. Rodí približne od mája, a ak je dobré počasie, plody do jesene dozrievajú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia