Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Minister vnútra Kaliňák povoláva do zboru svojich verných!

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil ďaľšie mená policajtov, s ktorými počíta do funkcií.
V policajnom zbore nastanú opäť rozsiahle personálne zmeny. Do radov polície sa vracajú tí, ktorí po nástupe Daniela Lipšica (KDH) do funkcie ministra vnútra odišli. Nový šéf rezortu Robert Kaliňák (SMER - SD) ich povoláva späť.

Ako je už známe Tibor Gašpar sa vracia na post šéfa Úradu boja s korupciou. Túto funkciu zastával od roku 2005, v roku 2010 odišiel do civilu. Exminister vnútra Daniel Lipšic z KDH v súvislosti s kauzou Gorila povedal, že spis v roku 2008 protizákonne skartoval Gašparov úrad. Gašpar sa bránil, že skartáciu pripravuje skartačná komisia. Za pravdu mu dal aj Národný bezpečnostný úrad. Gašpara spomína vo svojej výpovedi aj agent kriminálneho spravodajstva Jozef Drag v súvislosti s prípadmi pozemkovej mafie. Uviedol, že Gašpar prevzal úplatok 300 tisíc korún za to, aby zariadil, že policajti nedajú do katastra zápis, že v súvislosti s prevodom pozemkov sa vedie vyšetrovanie. Gašpar na Draga podal trestné oznámenie pre podozrenie z ohovárania.

"S Kaliňákom sme hovorili, jednou z možností bol post riaditeľa Úradu boja proti korupcii. Nič nie je ešte stopercentné, prebieha vstupné konanie,“ povedal Gašpar.

Bývalý šéf finančnej polície HolíčJán Holič bol v minulosti vo funkcii riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície. Keď rezortu vnútra šéfoval Daniel Lipšic, Holič bol riaditeľom Úradu boja proti korupcii jeden deň. Potom mu policajný prezident Jaroslav Spišiak povedal, že ho nechce. Holič sa vtedy vyjadril, že dôvodom bolo, že Spišiak ho podozrieval, že Robertovi Ficovi predložil podklady o financovaní SDKÚ a tvrdenia o vynášaní odmietal. Napokon ho preložili na krajské riaditeľstvo polície v Bratislave, kde bol zaradený v oveľa nižšej platovej triede, podľa jeho vyjadrení neboli zohľadnené jeho skúsenosti a funkčné postavenie. Napokon z polície odišiel. Teraz by mal byť riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Bola by to pre mňa česť, keby som dostal ponuku, ešte sa necítim vyprahnutý,“ povedal Holič. „Je to dobrý policajt,“ tvrdil Kaliňák s tým, že s ním bude hovoriť.

Ex viceprezident JankovičStaronový minister vnútra pre Nový Čas potvrdil aj ďalšie mená, o ktorých comebacku sa hovorí v policajných radoch. Ich nové funkcie však zatiaľ konkretizovať nechcel.

Stanislav Jankovič bol za prvej Ficovej vlády policajným viceprezidentom. Keď sa stal Daniel Lipšic ministrom vnútra, odišiel do civilu. Jankovič bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Podľa policajnej inšpekcie mal pomôcť vodičovi, ktorý v lete 2010 prekročil rýchlosť na ceste medzi Nitrou a Žiarom nad Hronom. Ten mal ísť autom takmer 190 km/h úsekom s povolenou maximálnou rýchlosťou 130 km/h. Vyšetrovateľ tvrdí, že bývalý viceprezident vybavil, aby mu zadržaný vodičský preukaz vrátili. Jankovič priznal, že stíhanie môže byť pri jeho menovaní do funkcie prekážkou. Kauza sa ťahá už osemnásť mesiacov.

"Hovoril sme spolu, ale nie o žiadnej konkrétnej funkcii. Ak by som dostal ponuku, zvážil by som ju, záležalo by však aj na tom, kto by boli ostatní ľudia v tíme,“ povedal Jankovič, ktorý robil ministrovi poslaneckého asistenta. Kaliňák bol Jankovičovi svedkom na svadbe.

Bývalý šéf ÚBOK-u Ivan ŠevčíkDo radov polície by sa mal vrátiť aj Ivan Ševčík, ten bol v minulosti riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Šéfoval tímu, ktorý riešil prípady bosa podsvetia Mikuláša Černáka. Na jeseň 2010 odišiel Ševčík do policajného dôchodku a zamestnal sa ako šéf na skládke odpadov. Teraz sa má stať krajským riaditeľom v  Trenčíne.

Lučanský, Stanko, Packa - ďalšie známe menáMilan Lučanský bol riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite - Stred. Tiež sa podieľal na vyšetrovaní prípadov, ktoré spáchal Černák. Lučanský je blízky priateľ riaditeľa odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Spoločne chodievajú aj na dovolenky. Jednu takú absolvoval aj s ďalšími policajtmi v spoločnosti podnikateľa z Martina,  ktorý bol vo Švajčiarsku odsúdený za drogovú trestnú činnosť a do tejto krajiny má zákaz vstupu. Lučanský spolu so svojim bývalým kolegom Jozefom Mičietom a už spomínaným Ivanom Ševčíkom podali vlani v novembri trestné oznámenie na policajnéh  prezidenta Jaroslava Spišiaka pre podozrenie z ohovárania za jeho výroky súvisiace so zadržaním Karola Mella. Teraz sa má stať krajským riaditeľom v Žiline.

Na stoličku krajského riaditeľa v Trnave by si mal sadnúť Bystrík Stanko, ktorý tento flek zastával aj počas prvého ministrovania Kaliňáka. Stanko odišiel do dôchodku a stal sa viceprimátorom Trnavy. „Ak by ponuka prišla, zvážim to, záleží to na tom, aký bude vo vedení polície kolektív a o akú funkciu by išlo,“ povedal Stanko.

Bývalý policajný prezident Ján Packa potvrdil, že sa vracia späť do služieb rezortu vnútra. "Na akej pozícii to bude, je v súčasnosti v rokovaní," povedal Packa pre agentúru SITA.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky