Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2012 12:00 | Správy | Servis

Pacienti, pozor! Zistite, ako môžete za lieky platiť menej

Nový Čas v sobotu informoval o zdražovaní liekov od apríla. Ministerstvo zdravotníctva totiž niektoré lieky vyradilo z kategorizačného zoznamu.

To znamená, že za ne musíme platiť celú sumu, lebo zdravotná poisťovňa ich nebude uhrádzať. Každý pacient by však mal vedieť, že v lekárni sa vždy môže pýtať aj na lacnejšie lieky, či už pri predpísaných, alebo voľnopredajných liekoch.

Od apríla bude v kategorizácii zaradených 5 496 liekov, z nich bez doplatku alebo s doplatkom do 1 € je 3 002. „Prakticky na každé ochorenie existuje viacero druhov liekov. Lekár má možnosť z počtu plne hradených liekov predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom,“ uviedla Katarína Zollerová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Zdravotné poisťovne zároveň od apríla minulého roku automaticky evidujú výdavky občanov, ktorých sa týka ochranný limit na doplatky za lieky. V týchto dňoch vracajú doplatky za lieky, ktoré si pacienti vybrali v lekárni od októbra do decembra 2011. „V prípade Dôvery ide o 1 163 poistencov a o sumu 18-tisíc eur,“ dodala Monika Šimunová z Dôvery. Do limitu sa od januára započítava viac liekov. Po novom sa budú peniaze vracať aj za väčšinu antibiotík. Pacienti túto zmenu pocítia pri vracaní doplatkov v júni 2012.

Generiká sú väčšinou lacnejšie

- Lieky sa delia na originály a generiká. Majú rovnakú účinnú látku, ale rozdielny charakter pomocných látok. Originálny liek býva drahší a generikum, naopak, lacnejšie.

- Ak lekár neodporúča nahradiť váš liek iným liekom, napíše to na druhú stranu receptu. Ak tak neurobí, môžete sa na možnosť užívať generikum pýtať v lekárni.

- Ak lekárnika o to požiadate, je povinný informovať vás o výške doplatku všetkých dostupných a lacnejších generických liekov na vaše ochorenie.

Ochranný limit pre dôchodcov a ZŤP

- Limit na doplatky za lieky je pre zdravotne ťažko postihnutého 30 € za štvrťrok a pre dôchodcu 45 € za štvrťrok (týka sa to len starobných dôchodcov s penziou do 372 €).

- Ak zaplatíte viac, zdravotná poisťovňa vám automaticky vráti peniaze na váš účet alebo ich pošle poštovou poukážkou na vašu adresu trvalého pobytu.

- Do limitu sa zahŕňajú doplatky za najlacnejší generický liek. Napríklad ak lekár predpíše liek s doplatkom 5 €, ale existuje aj lacnejší liek s rovnakou účinnou látkou s doplatkom 2 €, do limitu sa započítavajú 2 €.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ