Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Prvý transport z Popradu do Osvienčimu: 1 000 žien a dievčat poslali na smrť

Presne pred 70 rokmi vypravili z Popradu vlak do koncentračného tábora v Osvienčime.

Práve dnes uplynulo 70 rokov, čo z popradskej železničnej stanice vypravili prvý vlak Židov na nútené práce a takmer istú smrť do koncentračného tábora v Osvienčime. Na popradskej železnici si tieto udalosti pripomenie viacero významných predstaviteľov medzi inými i prezident SR Ivan Gašparovič a izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi, ktorý pre Nový Čas Nedeľa povedal:


„Prešlo sedem desaťročí, odkedy sa začala mašinéria vyvražďovania židovského národa. Holokaust je najväčšou tragédiou v dejinách židovského národa. A hoci uplynulo veľa času, odkedy fašistické Nemecko začalo posielať na smrť milióny nevinných ľudí, stále musíme nahlas hovoriť o vašej aj našej minulosti. Žiaľ, aj dnes vidíme okolo seba prejavy rasizmu, netolerancie a nenávisti. Nemôžeme k nim byť ľahostajní, pretože nikdy nemôžeme s istotou vedieť, či neprerastú do väčších rozmerov.“


Celý kolotoč okolo transportu Židov z Popradu sa rozbehol už niekoľko dní vopred. Už od 21. marca 1942 sa v popradských kasárňach sústreďovali stovky židovských dievčat, ktoré pochádzali zo Šarišsko-zemplínskej župy, aby ich následne deportovali do koncentračného tábora v Osvienčime. Prvý transport opustil železničnú stanicu v Poprade 25. marca dvadsať minút po dvadsiatej hodine. V dobytčích vagónoch sa tislo 1000 mladých ustráchaných žien. Na druhý deň popoludní už stáli pred rampou osvienčimského tábora. Jedna z nich cestu neprežila. Podľa svedectiev sa z prvého transportu domov vrátilo len dvadsať mladých žien. Jednou z nich bola aj Edita Grosmanová, ktorá pricestovala do Popradu až z Kanady, aby si uctila pamiatku obetí holokaustu.


„Už po tretíkrát som tu, veľmi sa to tu zmenilo. Myslím si, že sme prežili, aby sme o tom všetkom hovorili. Bojím sa, že umriem a nepoviem všetko,“ zdôraznila. Za približne tri roky zažila v pracovnom tábore veľa zlého. „Raz sme išli do roboty a jeden z nemeckých väzňov nám hovorí,či vieme, čo je v tom veľkom stane. Vraj detské topánky a ten dym, to sú deti, čo ich nosili,“ hovorí o jednom zo zážitkov Grosmanová, ktorej priamo pred očami zomrela aj jej sestra.

Po deportácii žien a dievčat prišli na rad mladí muži a po nich celé rodiny. Z popradskej stanice od júna 1942 vypravili ešte ďalších šesť transportov. 3000 ľudí deportovali do Osvienčimu a 3858 do Treblinky. V októbri 1942 násilné transporty zastavili a obnovili ich až na jeseň v roku 1944. Z celkového počtu 65 692 deportovaných slovenských Židov do Osvienčimu sa podľa údajov repatriačných úradov vrátilo v roku 1945 celkovo 348 osôb.


Osvienčim

Malé mestečko Osvienčim neďaleko poľského Krakova sa stalo neslávne slávne ešte v roku 1941, keď v ňom nacisti vybudovali najväčší nemecký vyhladzovací koncentračný tábor a nazvali ho Auschwitz-Birkenau. Do tábora bolo postupne deportovaných približne 1,3 milióna ľudí.

Odhaduje sa, že 1,1 milióna ľudí tam zavraždili. Z nich asi 900 000 bolo deportovaných rovno po príchode do plynových komôr alebo ich zastrelili. Zvyšných 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania a nezmyselných lekárskych pokusov...

27. januára 1945 koncentračný tábor oslobodili vojaci Červenej armády. Našli tam živých už len 7600 ľudí. Nacisti totiž ešte pred oslobodením tábora prinútili 58 000 na kosť vychudnutých väzňov pochodovať v mraze do ríše na nútené práce. Tých, ktorí spadli alebo zaostali, nacisti bez milosti zastrelili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí