Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2012 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Zneužitie Vanesky (10): Detský gang skončil v polepšovni!

Skončili v polepšovni. Piatich chlapcov z Luníka IX, ktorí chceli podľa polície znásilniť Vanesku (10), už pracovníci sociálneho úradu našli.

Chlapci majú od 9 do 15 rokov a už mali navrhnutú ústavnú starostlivosť. Pre troch z nich sa teraz miesta v polepšovni už našli, ďalší je hospitalizovaný na psychiatrii. Najstaršieho, 15-ročného, stíhajú vo väzbe. Policajti obvinili aj matku jedného z chlapcov.

Sociálnym pracovníkom sa v utorok podarilo objaviť len jedného chlapca z detského gangu. Vďaka tomu, že rodičia spolupracovali, ďalších našli v stredu okolo siedmej ráno doma. „Vo všetkých prípadoch už konanie o nariadení ústavnej starostlivosti prebiehalo. V minulosti sa u maloletých vyskytli problémy so záškoláctvom, výchovné problémy, ako i protiprávne konanie,“ uviedla Jana Liptáková z košického sociálneho úradu. Pre troch sa nakoniec našli miesta v rôznych polepšovniach. Ďalšieho hospitalizovali na psychiatrii, čaká na vyjadrenie lekára. Potom zrejme skončí v ústave.


Polícia prípad z nedele stále vyšetruje. „Sudca Okresného súdu v Košiciach akceptoval návrh na väzobné stíhanie 15-ročného chlapca,“ uviedol krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Obvinili už aj matku ďalšieho chlapca z ohrozenia mravnej výchovy. Marianna (33) z Košíc mala svojho syna vydať „do nebezpečenstva spustnutia“. Hrozí jej dvojročné väzenie. Policajti spracovali aj návrhy na začatie stíhania ďalších rodičov. Detský gang z Luníka IX je pre policajtov dobre známy. Muži zákona ich podozrievajú z lúpežných prepadnutí, majetkovej trestnej činnosti a aj šírenia nákazlivej choroby, keď vlani injekčnou striekačkou na zastávke zranili školáčku. Jeden z nich figuroval aj v prípade týrania rómskych chlapcov na policajnej stanici po tom, čo brutálnym spôsobom prepadli dôchodkyňu.

Chlapcom dlho nenašli miesto v reedukačnom centre

Slovenské polepšovne sú preplnené neposlušnými deťmi a aj maloletými či mladistvými. Z 826 miest bolo podľa posledných štatistík obsadených 665. Aj traja chlapci z detského gangu mali byť už v polepšovni. Až do prepadu malej Vanesky im však v reedukačnom domove nevedeli nájsť miesto. Stalo sa tak až tento týždeň. Deti do 14 rokov vlani podozrievali z 1 261 trestných činov.

Na Slovensku je 13 štátnych reedukačných domovov s kapacitou 826 miest. Ich obsadenosť je viac ako 80 percent. V jednom cirkevnom reedukačnom domove je kapacita 30 miest a obsadených je momentálne 25. „Reedukačné centrum poskytuje výchovu a vzdelávanie vrátane prípravy na povolanie s cieľom ich opätovného začlenenia do pôvodného sociálneho prostredia deťom do veku 18 rokov s možnosťou predĺženia o jeden rok na žiadosť dieťaťa. Dolná veková hranica nie je taxatívne ustanovená všeobecne záväzným právnym predpisom,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková. Za minulý rok je v policajných štatistikách evidovaných 1 261 maloletých podozrivých. Najviac, až 257 z krádeže vlámaním.


Jeden chlapec je podozrivý zo znásilnenia a 25 z pohlavného zneužívania. Podľa platnej legislatívy na Slovensku však možno stíhať osoby od 14 rokov, mladšie deti nie sú trestne zodpovedné. Neplatí to však pre trestný čin sexuálneho zneužívania, kde je možné stíhať až 15-ročných. Vlani polícia zaregistrovala 4 251 mladistvých podozrivých z rôznych trestných činov. V prípade dokázania viny na súde im hrozia polovičné tresty ako dospelým. V roku 2011 slovenské súdy odsúdili 1 711 mladistvých, z toho 93 dievčat. Odsúdení mladí muži si odpykávajú tresty v Ústave na výkon trestu v Sučanoch, kde je kapacita 122 miest a v súčasnosti tam sedí 102 väzňov. Dievčatá si tresty odpykávajú v Nitre-Chrenovej, kde je pre ne 7 miest, momentálne sú tam tri.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!