Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2012 12:00 | Správy | Peniaze

Za potraviny platíme čoraz viac! Čo všetko zdražie pred Veľkou nocou?!

Z peňaženiek vytiahnete viac eur ako v minulom roku. A to nielen za vajíčka, ktorých cena láme v posledných dňoch rekordy.

Vyplýva to z aktuálneho porovnania cien v obchodoch, ktoré zostavila Poštová banka na základe údajov štatistikov. Analytici navyše upozorňujú, že pred šibačkou pôjdu hore aj ceny ďalších surovín ako cukrovinky, mliečne výrobky a aj pečivo. Môžu za to nielen ceny komodít na burzách, ale aj rekordné sumy za pohonné hmoty. Aj tie sa totiž premietajú do konečných cien pre spotrebiteľov.

Z 38 porovnávaných surovín medziročne zlacneli len tri, za všetky ostatné si v hypermarketoch musíme priplatiť. „Vo februári 2012 ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli medziročne o 2,6 %. O vyše 40 % zdražel kryštálový cukor a o takmer tretinu nás vyšla viac i káva. Viac ako 10 % sme si však priplatili aj za viaceré mäsové výrobky, ryžu či mlieko. Medziročne výraznejšie, o viac ako polovicu, zlacneli iba zemiaky,“ povedala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

1225855:gallery:false:false:false

(pre zväčšenie kliknite)

Dobré správy nás nečakajú ani pred Veľkou nocou, keď väčšina z nás míňa na potraviny viac financií. Priplatíme si za mliečne výrobky, pečivo a aj cukrovinky, ktoré sú často odmenou pre šibačov a kúpačov. „Aj v nasledujúcich mesiacoch zaplatíme za potraviny prevažne vyššie ceny ako vlani. Jedným z faktorov, ktorý môže vplývať na vyššie ceny potravín, je drahšia ropa a následne aj pohonné hmoty na našich pumpách. Potraviny je totiž potrebné nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov,“ myslí si Sadovská.

„Niektoré sezónne výrobky ako barančeky, zajačiky a podobne môžu zdražieť. Možno nás však obchodníci milo prekvapia,“ hovorí Vojtech Gottschall z Cechu pekárov a cukrárov. Zdražovanie niektorých komodít pripustili aj viaceré supermarkety, ktoré sme oslovili. Tvrdia však, že pre zákazníkov pripravujú aj veľkonočné akcie, kde za vybrané tovary zaplatia menej. Kým pred Vianocami minulého roka sa oplatilo vycestovať za nákupmi potravín za hranice, keď napríklad v Poľsku boli lacnejšie až o štvrtinu, v posledných týždňoch okolité meny posilnili. Nákupy v pohraničí tak už nie sú pre Slovákov veľkým lákadlom.

Mliečne výrobky

Surové kravské mlieko má momentálne stabilizovanú cenu. Rástla hlavne v prvej polovici vlaňajška. „Po očistení o štandardné výkyvy v cenách sa dá dokonca povedať, že v druhej polovici roka 2011 mierne poklesli,“ hovorí trhový analytik Ľubomír Koršňák. Medziročne však narástla o 16 percent. Ceny v obchodoch môžu stúpať aj bez ohľadu na cenu surového mlieka. „Nedávno sme dokonca zažili, že narástli spotrebiteľské ceny, ale nie odbytové pre spracovateľov,“ hovorí Ján Johanes zo Slovenského mliekarenského zväzu. Či si na Veľkú noc v obchode kúpime drahšie mliečne výrobky, závisí od toho, ako sa bude vyvíjať cena obilia (zrniny sú kŕmnou zmesou hospodárskych zvierat), ropy (jej cena ovplyvňuje všetko), ale hlavne od stratégií obchodných reťazcov.

Cukrovinky a čokoláda

Zdrojom kakaovej hmoty, s ktorou pracujú čokoládovne a cukrovinkári, je kakaovník, ktorý sa pestuje v najchudobnejších krajinách sveta. Cena kakaového masla (ktoré je podľa legislatívy EÚ v čokoláde nenahraditeľné) preto za posledných päť rokov niekoľkonásobne vzrástla. Hoci posledný polrok sú ceny stabilné, podľa Jozefa Kočana z Asociácie výrobcov cukroviniek, kávovín a trvanlivého pečiva ceny čokoládových figúrok budú narastať. „Ceny, ktoré boli pred rokom, sa neudržia. Budú určite vyššie.“ Príčinou je nielen cena kakaa, ale aj cukru. Tá vzrástla medziročne o 40 percent.

Dôvodom zdražovania je aj zníženie slovenskej kvóty cukru. Na Slovensku zo 7 cukrovarov zostali funkčné dva. Dôvod? Európske odmeny za to, že poľnohospodári nebudú pestovať cukrovú repu. Ceny čokolád a cukroviniek ovplyvní aj narastajúca cena mlieka, kakaového masla a nedostatok cukru, ale obchodné reťazce ich môžu tlačiť smerom nadol. „Ceny závisia od marže supermarketov, tie nás tlačia na nízke ceny, ktoré často idú až k výrobným nákladom. My nemôžeme ceny zvyšovať, lebo globálni cukrovinkárski hráči by nás zničili. Budeme kopírovať trend, ktorý nastolia,“ hovorí Kočan.

Múka a pečivo

Tohtoročná vlna mrazov, ktorá zasiahla viaceré krajiny, spôsobí pokles celosvetových zásob obilia. „Mrazivé počasie znížilo produkciu v Európe, ale aj v Rusku a na Ukrajine,“ hovorí Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Slovensko je v produkcii obilia sebestačné. Ale na cenotvorbu nemáme reálny vplyv. „Naša produkcia totiž nedosahuje ani 1% z celkovej produkcie obilia EÚ,“ hovorí Nemec. Nárast ceny pšenice predpokladá už aj Komoditná burza Bratislava. Mohla by stúpnuť za tri mesiace až o 5 - 6 %. Výsledná cena pečiva v obchodoch bude závisieť od rokovaní s obchodnými reťazcami. Ceny pečiva nás však v blízkej budúcnosti zrejme nepotešia. Cena chleba a rožkov pritom medziročne nestúpala a udržala si rovnaké hodnoty. Pšeničná múka však išla hore o 5 percent. Podľa analytikov je však zdražovanie pečiva otázkou dní.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!