Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2012 14:36 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza pozemkovej mafie: Obvinili šéfa skupiny takáčovcov Kudličku

Vyšetrovateľ obvinil ďaľších 13 osôb v kauze pozemkovej mafie. Medzi nimi aj šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku a bývalého siskára Michala Hrbáčka.

Včera (14.3.2012) vyšetrovateľ obvinil ďalších 13 ľudí z podvodov s nehnuteľnosťami za 2,5 mil. eur. Obvinenými sú šéf skupiny podsvetia takáčovcov Ľubomír Kudlička,  bývalý siskár Michal Hrbáček a muži zo skupiny sýkorovcov, či agent kriminálneho spravodajstva Jozef Drag. Na zozname  obvinených je aj Ladislav Borároš, muž ktorý v minulosti dostal pôžičku od súčasného šéfa Úradu boja proti oraganizovaj kriminalite Petra Krajíčka. Ten bol v tom čase v civile. Medzi ďalšími obvinenými figurujú mená známe s iných káuz podvodov s nehnuteľnosťami.

Okrem podvodov sú obvinení aj s legalizáciie príjmov z trestnej činnosti a založenia zločinicekej skupiny.

"V uvedenom prípade v tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne informácie. Akékoľvek informácie by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ľubomír Kudlička

Ľubomír Kudlička prezývaný Kudla je považovaný za šéfa bratislavskej skupiny takáčovcov. Skupina nesie meno po Jánovi Takáčovi († 37), toho zavraždili v júli 2003 desiatimi ranami z automatickej zbrane na bratislavských Kramároch v luxusnom terénom mercedese. Vraha polícia nedolapila.

Podľa aktuálnych zoznamov záujmových osôb, ktoré sú na verejnosti známe ako mafiánske, má táto partia 69 členov.

Skupina takáčovcov sa zviditeľnila v kauze mafiánskych vrážd Petra "Havla" Havasiho (pozn. red. vysokopostavený člen sýkorovcov) a Karola Patasyho staršieho (pozn. red. - mal blíko k piťovcom) a dvoch únosov čínskych podnikateľov. Proces prebieha na bratislavskom okresnom súde. Z vrážd a únosov sú obžalovaní Marián Gaál, Patrik Vidašič a ďalší dvaja muži, ktorí mali blízko k takáčovcom.

Partia je známa aj dlhodobým spormi s piťovcami. Napríklad, keď policajti pred niekoľkými rokmi kontrolovali pri jazde autom takáčovcov, našli im v aute okrem zbrane aj fotografie Juraja Ondrejčáka alias Piťa, fotografie jeho blízkych aj dokomenty o podnikaní Piťových známych.

V minulosti mali takáčovci dobré kontakty s vysokopostavenými policajtmi a dobré vzťahy s  príslušníkmi SIS na riadiacich funkciách.

Michal Hrbáček

888048:article:false:false:true

Bývalý príslušník SIS Michal Hrbáček je známy z prípado,v keď tajnej službe šéfoval Ivan Lexa.

Hrbáček čelil aj obžalobe, že si v roku 2006 objednal bitku právnika Tomáša Kozovského a spolu s komplicom priviezol na miesto činu dvoch expolicajtov. Práve oni mali na muža útočiť. Obaja sú známi aj z kauzy vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky. Právnik bol práceneschopný 16 dní a motív jeho zbitia nie je dodnes jasný. Súd Hrbáčka oslobodil.

Hrbáček figuruje  ako obvinený aj v ďalšej kauze podvodov s nehnuteľnosťami.

Jozef Drag

1219332:article:false:false:true

Podľa prokurátorky z odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry  Jozef Drag šéfoval partii 14 ľudí a v období 2006 - 2008 urobili podvody s nehnuteľnosťami za viac ako 4 milióny eur. Táto kauza je známa ako bytová mafia a už sa ňou zaoberá súd. Na pojednávaní sa však prevalil škandál. Vyšlo najavo, že Drag sa v roku 2008 stal policajtom a bol agentom kriminálneho spravodajstva. Musel dostať výnimku, keďže v minulosti bol šesťkrát trestaný. Rozkaz podpísal vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Polícii v tom čase šéfoval Ján Packa. Drag pred sudcom vyhlásil, že nadriadených dôstojníkov s krycími menami Charlie a Zeusa informoval o podvodoch s nehnuteľnosťami a aj im odovzdával zisk z tretsnej činnosti. Donášal na všetky tri skupiny bratislavského podsvetia - sýkorovcov, takáčovcov, piťovcov aj bývalého príslušníka SIS.  Jeho tvrdenia už preveruje aj inšpekcia ministerstva vnútra.

V ďalšej kauze tzv. pozemkovej mafie prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry tvrdí, že Drag výraznou mierou prispel k odhaleniu zločineckej skupiny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši